elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Mostra de València descobreix la petjada internacional de Berlanga

La Mostra de València descobreix la petjada internacional de Berlanga
    MÉS FOTOS
    La Mostra de València descobreix la petjada internacional de Berlanga - (foto 2)
    La Mostra de València descobreix la petjada internacional de Berlanga - (foto 3)
    La Mostra de València descobreix la petjada internacional de Berlanga - (foto 4)

    La 36a edició del festival, que se celebrarà del 15 al 24 d'octubre, organitza un cicle que posa a l'abast del públic autèntiques rareses relacionades amb el cineasta valencià.

    El cicle "Açò (no) és una pel·lícula de Berlanga" de Mostra de València revelarà al públic una sèrie de títols que qüestionen l'estesa teoria de l'escassa repercussió del director valencià més enllà de les fronteres espanyoles. La selecció inclou dos pel·lícules inspirades en "Bienvenido, Mister Marshall", una rodada a Bòsnia i l'altra a Egipte, així com una producció italiana mai estrenada a Espanya i basada en un guió de Berlanga i Azcona que va ser prohibit per la censura. I també una mostra del treball de Berlanga com a actor. Una original selecció destinada tant a persones cinèfiles com a curioses, que podran descobrir les facetes menys conegudes del mestre.

    Benvingut, Mr. Clinton

    El cicle recupera "Gori Vatra", una comèdia dramàtica de producció bosniana que es va erigir amb la Palmera d'Or de la Mostra de València l'any 2004.

    "Gori Vatra" és una comèdia coral que conta els preparatius que es realitzen en un xicotet poble bosnià, després de la guerra dels Balcans, davant l'anunciada visita del president dels Estats Units, Bill Clinton. Una prova de la capacitat de l'humor berlanguià per a traspassar fronteres.

    També s'exhibirà el film egipci "La visita del señor presidente" (1994), dirigida per Mounir Rady, un calc quasi exacte de "Bienvenido, Mister Marshall", si bé la pel·lícula està ambientada en un llunyà poblet de la zona d'Alexandria en els anys seixanta, en el moment en què la febre panarabista de la República Àrab Unida perd corda a Egipte i Estats Units comença a deixar notar la seua presència en terres nord-africanes.

    "Per l'estret vincle que sempre va unir Berlanga amb Mostra de València, el festival sentia que havia d'oferir una proposta diferent l'any del seu centenari", ha assenyalat Gloria Tello, presidenta de l'organisme Mostra de València i Iniciatives Audiovisuals. "Es tracta de títols que no estan a l'abast del públic i el simple fet de la seua presència en la programació d'este any ja suposa una celebració en si mateixa".

    El cicle "no hauria sigut possible sense la col·laboració de l’Egyptian Film Center, institució que va ser decisiva en la cerca i localització de la pel·lícula de Mounir Rady, la qual cosa permetrà a qui assistisca al festival comprovar les similituds entre els dos films", ha afegit Eduardo Guillot, director de programació de la Mostra de València.

    Tampoc va arribar als cinemes espanyols una altra de les curiositats de la selecció: la pel·lícula italiana "Alla mia cara mamma nel giorno del suo compleanno" (1974), del director Luciano Salce, basada en "A mi querida madre en el día de su santo", un guió de Berlanga i Rafael Azcona que va ser desestimat per la censura pel seu contingut eròtic i el perill que suposava mostrar un incest.

    Es tracta d'una versió lliure de la història original, adaptada pel mateix Salce, de la qual Berlanga va declarar no sentir-se totalment satisfet, encara que és innegable que molts dels temes del seu imaginari fílmic estan presents en ella: "Alla mia cara mamma nel giorno del suo compleanno" està protagonitzada per un comte trentenari, reprimit i erotòman, que viu sota el jou d'una mare possessiva, castrant i sobreprotectora, que el tracta com a un xiquet, un personatge clàssic del tàndem Berlanga/Azcona.

    Berlanga actor

    El cicle es completa amb "Días de viejo color", l'òpera prima de Pedro Olea, que va ser la targeta de presentació oficial com a actor de Luis García Berlanga.

    En ella, Berlanga interpreta a un térbol personatge americà anomenat precisament Mr. Marshall, que parla en espanyol amb accent ianqui. Les seues aparicions són escasses, però a la pel·lícula no li falten altres atractius per a les audiències curioses: ambientada en el Torremolinos dels anys 60, està protagonitzada per tres amics de Madrid que viatgen a la costa en busca d'amor i aventures.

    Una autèntica extravagància en el context del cinema de l'Espanya franquista amb referències a les festes amb LSD i a l'art pop, que conté cameos d'artistes com ara Luis Eduardo Aute, Massiel, Juan Pardo, Los relámpagos o la transsexual francesa Coccinelle.

    El cicle "Açò (no) és una pel·lícula de Berlanga" és la segona iniciativa de la Mostra de València relacionada amb Luis García Berlanga, ja que este any el festival també li dedica la seua secció La Mostra dels Instituts, destinada a donar a conéixer l'obra del director estudiants de secundària i cicles formatius.

    Pujar