elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Mostra reflexiona sobre el conflicte basc

La Mostra reflexiona sobre el conflicte basc
  • El festival projectarà pel·lícules com ara “Operación Ogro”, “Días contados” o “Mudar la piel”

MÉS FOTOS
La Mostra reflexiona sobre el conflicte basc - (foto 2)
La Mostra reflexiona sobre el conflicte basc - (foto 3)
La Mostra reflexiona sobre el conflicte basc - (foto 4)
La Mostra reflexiona sobre el conflicte basc - (foto 5)
La Mostra reflexiona sobre el conflicte basc - (foto 6)

En la 35a edició, que se celebra del 22 d'octubre a l'1 de novembre, Mostra de València presenta el cicle "Mirades al voltant del conflicte basc", una selecció de pel·lícules espanyoles que han abordat la violència terrorista. Una proposta fonamental per a entendre la història més recent del nostre país, en un moment en què el tema torna a estar en primera línia d'actualitat amb motiu de la reeixida estrena de sèries com són "La línea invisible" (Movistar+), dirigida per Mariano Barroso, o "Patria" (HBO), adaptació del best-seller de Fernando Aramburu.

El 3 de maig de 2018, la banda armada més longeva de l'Estat espanyol anunciava la seua dissolució. Quedaven arrere sis dècades de lluita per la independència d'Euskal Herria amb la violència com a sistema. "És un bon moment per a reflexionar sobre com s'ha aproximat l'audiovisual a un tema que abasta ja més de quaranta títols, entre el documental, la ficció i la sèrie televisiva", comenta Eduardo Guillot, responsable de programació del festival. “Una filmografia tan àmplia i variada posa de manifest el grau de maduresa aconseguit per la societat espanyola”, afig.

Un cicle que va de la recreació de l'assassinat de Carrero Blanco en ‘Operación ogro’ (Gillo Pontecorvo, 1979) fins a la proposta tragicòmica de ‘Negociador’ (Borja Cobeaga, 2015) amb Ramón Barea en la pell d'un polític basc que exercix d'interlocutor del Govern central en les trobades amb la banda terrorista ETA, tot passant per la dolorosa història d'amor entre un terrorista i una drogoaddicta en 'Días contados' (Imanol Uribe, 1994).

"Mirades al voltant del conflicte basc" ajusta el retrovisor de la Història i oferix alguns dels títols més significatius que reflexionen sobre el passat recent. Precisament Uribe ha sigut un dels qui millor ha retratat esta etapa, en altres cintes com ara 'La muerte de Mikel' (1983), un valent retrat dels problemes socials, sexuals i econòmics que s'ocultaven sota l'amenaça terrorista.

Unax Ugalde lidera el repartiment de ‘Lasa i Zabala’ (Pablo Malo, 2014), un potent thriller polític l'argument del qual està basat en el sumari judicial del 'Cas Lasa i Zabala', que va ser el primer acte terrorista realitzat pels GAL. Dos guàrdies civils van segrestar dos membres d'ETA i els van portar al palau de La Cumbre, a Sant Sebastià, on els van torturar i van interrogar. Més tard, els van assassinar i van enterrar en una localitat d'Alacant, i les seues restes van ser descobertes en 1985.

‘Mudar la piel’ (Ana Schulz i Cristóbal Fernández, 2018) és un original documental que penetra en el conflicte basc partint d'una història d'espionatge i amistat que desemboca en l'esfera política i social. Els ecos del cinema d'espies, fins i tot del cine negre, sobrevolen en tot moment una obra tremendament audaç, que trenca les barreres entre ficció i documental de manera sorprenent.

El cicle de Mostra de València "Mirades al voltant del conflicte basc" també exhibirà el primer capítol de "La línea invisible", dirigida per Mariano Barroso. La sèrie abasta el període comprés entre la fundació d'ETA fins a l'assassinat de Melitón Manzanas, inspector cap de la brigada polític-criminal i un dels majors torturadors de l'era franquista.

Pujar