elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Mónica Bolufer, premiada per la seua investigació sobre els costums socials en el pensament il·lustrat

Mónica Bolufer, premiada per la seua investigació sobre els costums socials en el pensament il·lustrat
  • Mónica Bolufer ha rebut ex aequo el Premi Societat Espanyola d’Estudis del Segle XVIII (SEESXVIII) a la millor monografia de l’any 2019 pel seu llibre Arte y artificio de la vida en común

  • L’obra analitza “el profund significat que tenien els costums en el pensament il·lustrat i en tota la cultura de segle XVIII, que pot remuntar-se a l’humanisme”, en paraules de la investigadora

  • Es tracta d’una temàtica que li ha cotat quasi 20 anys d’investigació

El premi s’ha entregat en línia durant la celebració de les III Jornadas de Investigación de Jóvenes Dieciochistas, celebrades dimarts i dimecres a la Universitat d’Oviedo, i també l’ha rebut Rodrigo Olay per la seua edició de la poesia de Benito Jerónimo Feijoo. El premi va ser convocat i fallat en 2020, però la seua entrega, ajornada a causa de la pandèmia, s’ha demorat fins aquesta setmana.

“La qüestió dels costums no es limita a una història de la vida privada o la vida quotidiana o una història de les dones, considerades moltes vegades, impròpiament, com a camps separats i menors de la Història, sinó que té una profunda dimensió ètica, estètica i política. Remeten a la reflexió sobre el govern les pròpies passions i el govern de la república, el jo i els altres, l’ésser i l’aparença. Dualitats que al segle XVIII encara s’entrellacen de maneres complexes, encara que en els nostres dies, per herència de Rousseau i de el Romanticisme, tendim a veure-les com dicotomies excloents”, ha explicat Mónica Bolufer en el seu discurs.

El jurat ha ressaltat la publicació de l’obra de Bolufer a la prestigiosa col·lecció «Història de Marcial Pons» (classificada en el segon lloc entre les millors editorials d’Història) i ha subratllat alguna de les seues principals aportacions. Es tracta del profund significat polític de l’esforç disciplinador associat a la urbanitat, les tensions crucials que tanca (entre natura i artifici, moral i estètica, universalitat i particularitat), i les ambigüitats de la galanteria com a codi de relació entre els sexes, entre d’altres.

Alguns dels temes tractats en el llibre Arte y artificio de la vida en común, amb enfocaments diferents, continuen formant part dels problemes historiogràfics que la professora de la Universitat de València Mónica Bolufer analitza en el projecte que desenvolupa actualment, finançat pel Consell Europeu de Recerca (ERC): CIRGEN. La circulació del gènere en la Il·lustració global: idees, agents, xarxes.

Mónica Bolufer ha desenvolupat la seua trajectòria en història social, cultural i, amb especial èmfasi, en qüestions de gènere. S’ha especialitzat en les formes de vida i de pensament durant la Il·lustració, amb atenció especial al debat dels sexes, les activitats intel·lectuals de les dones, les concepcions de la intimitat i la privacitat, la regulació dels comportaments mitjançant els models d’urbanitat i la construcció d’identitats en els relats de viatges. Ha estat vicepresidenta de la Fundació Espanyola d’Història Moderna (FEHM) i ha format part de la Junta Directiva de l’Associació Espanyola d’Investigació d’Història de les Dones (AEIHM).

Pujar