elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

MeuTeu Co-design Lab: moda sostenible inclusiva dissenyada al costat de persones amb discapacitat per a millorar la seua autonomia

MeuTeu Co-design Lab: moda sostenible inclusiva dissenyada al costat de persones amb discapacitat per a millorar la seua autonomia
  • L'empresa col·labora amb l'Associació Valenciana d'Espina Bífida (AVEB) per a dissenyar uns pantalons que es vist des de dalt

MeuTeu Co-design Lab fa un pas clau en el seu objectiu de facilitar l'autonomia de persones amb mobilitat reduïda a l'hora de vestir-se. La signatura de moda social, inclusiva i sostenible ha dissenyat uns innovadors pantalons que pot posar-se des de dalt, facilitant aquest procés a persones en cadira de rodes. Un prototip que ha sigut elaborat sobre la base de processos de co-disseny, amb la col·laboració de l'Associació Valenciana d'Espina Bífida (AVEB), en els quals han participat potencials usuaris. A més, s'ha garantit la total compatibilitat entre la funcionalitat i l'estètica.

"La moda, fins ara, no està feta per a tots. Des del principi, teníem clar que volíem treballar no sols la part funcional, sinó, també, l'estètica. Volem que totes les persones tinguen accés a moda que els siga còmoda, útil i els satisfaça estèticament. A més, utilitzem materials i processos de producció sostenibles, per a minimitzar l'impacte en l'entorn, i apostem per la producció local", detalla Ana Fialho, CEO de MeuTeu Co-design Lab, un dels quinze projectes que han participat en la tercera convocatòria de Col·lab, l'acceleradora de projectes d'innovació social de Las Naves.

El prototip de pantalons està sent sotmés a un procés de testatge i validació per persones en cadira de rodes, per part dels co-dissenyadors i altres socis de AVEB (l'Associació Valenciana d'Espina Bífida).

Per a produir les primeres unitats dels pantalons, MeuTeu Co-design Lab obrirà una campanya de crowdfunding. A més, planeja ampliar la seua gamma de peces i vendre-les en col·laboració amb associacions que treballen amb persones amb mobilitat reduïda, com AVEB, "de manera que puguen obrir una nova via d'ingressos diferent per a finançar els seus projectes", detalla Fialho.

"Pretenem canviar el sistema des de dins, a través de l'apoderament, de la participació i de la representativitat d'aquests col·lectius en les diferents fases de disseny, producció, venda i ús dels productes", subratlla.

Les fundadores del projecte es van conéixer en un Màster en Codiseño de Moda i Sostenibilitat. Ana Fialho era professora d'una de les assignatures de projecte i Steffi, Laura i Ángeles, estudiants. Van col·laborar amb AVEB, l'Associació Valenciana d'Espina Bífida, per a co-dissenyar una xicoteta col·lecció de moda amb persones vinculades a l'associació, la majoria dels quals es troben en cadira de rodes.

"Durant una de les activitats, la presidenta de AVEB ens va proposar el desafiament de posar-nos uns pantalons estant assegudes, mantenint les cames i malucs immòbils. Mai ens havíem imaginat el complex que això podia ser. Gràcies a aquesta experiència, descobrim que a les persones amb mobilitat reduïda se'ls fa molt difícil trobar peces que s'adapten a les seues necessitats reals. Totes tenim les mateixes inquietuds en relació amb la moda i creiem que és possible fer-la més sostenible i socialment responsable, per la qual cosa iniciem el nostre projecte", afig.

L'any 2020, va ser seleccionat entre els 30 finalistes de la European Social Innovation Competition (EUSIC). "Això ens va motivar a continuar i presentar-nos al programa de Pre-Acceleració de Col·lab, en Las Naves. En Col·lab hem avançat moltíssim. Tot l'equip de persones mentores és estupend, tenen una dedicació increïble i són molt professionals. També ens va encantar la metodologia que usen en les sessions de treball grupal, on ens ajudem i aprenem junts els membres de diversos projectes. D'altra banda, les instal·lacions i l'edifici de les Naus ens encanten. Els llocs de treball són molt còmodes i tens tot el que necessites a la teua disposició".

Pujar