elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

María Gómez reflexiona sobre les emocions en el Cub del MuVIM

María Gómez reflexiona sobre les emocions en el Cub del MuVIM
  • El MuVIM presenta ‘Involución’, un obra de María Gómez que explora sobre el sentiment humà i que es podrà visitar al Cub del museu

  • Una sèrie inèdita d’escultures expressionistes dels quals els gestos i actituds apel·len al individu independentment del seu gènere, situación personal o condició social

MÉS FOTOS
María Gómez reflexiona sobre les emocions en el Cub del MuVIM - (foto 2)
María Gómez reflexiona sobre les emocions en el Cub del MuVIM - (foto 3)

L'obra de la doctora María Gómez tanca la temporada expositiva del MuVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat) amb la mostra «Involució». Una proposta per a la reflexió i on les emocions brollen de la matèria “inerta” amb un resultat colpidor. L'exposició es podrà visitar fins al pròxim 29 de setembre i s'inaugura, hui 11 de juliol, a les 20h en el vestíbul del MuVIM.

El seu expressionisme esguita tot tipus d'emocions qualificades de “commovedores” i és que María Gómez és un referent en la renovació escultòrica, capaç de dotar a cada ésser humà esculpit de múltiples formes i aspectes psicològics, sens dubte, fruit de profundes reflexions. Podem sentir-nos identificades en una o en moltes escultures alhora. En aquest sentit, Amador Griñó, cap d'exposicions del museu, ha destacat com «les seues obres busquen tornar al sentiment, la base de la humanitat, transmetent emocions i sensacions».

Per a María Gómez, «la idea és l'ésser humà, sense gènere i sense gestos específics que deixa a l'espectador que mire, senta… en un mirall de sentiment on cadascun pot veure reflectides diferents sensacions». Uns personatges andrògins, perquè «allò important són aquests cors que sofreixen al marge del gènere».

La importància del procés creatiu: Un modelat «en l’aire»

El treball de María Gómez se sustenta en un gran domini tècnic. En aquesta exposició no usa motles ni mitjans tecnològics actuals, sinó que es val d'un profund coneixement anatòmic i de la seua imaginació per a modelar a poc a poc les escultures, emprant una mescla totalment personal de diferents materials i tècniques artístiques (esquelet de fusta i cartó, paper reciclat, silicona calenta, argila d'assecat ràpid, cola, làtex, guix, pigments, etc.). Una tècnica que confereix a les obres qualitats que faciliten el seu transport i manipulació, però sobretot, permet dotar de gran expressivitat a les seues figures. Es tracta de «sentiments en tres dimensions», ha destacat Amador Griñó.

María Gómez

Professora titular del Departament d'Història de l'Art i en el “Màster de Patrimoni” de la Universitat de València, María Gómez ha combinat durant la seua trajectòria professional tres vies de desenvolupament de forma magistral: la investigació i restauració d'obres del passat, la docència i la creació artística. 

A més, és especialista en la representació de l'estudi de l'ésser humà (la psique), i gestiona amb una rotunditat excepcional el dibuix anatòmic-gestual. És experta en el color i coneix les seues bases alquímiques tant en les obres de pintures medievals com en les obres de la pintura actual. També és la màxima autoritat en restauració de pintures cremades de la península i probablement d'Europa. Va ser pionera en investigacions sobre geometria projectiva anamòrfica o pintura en 3D, tal com ho va mostrar en el seu llibre “Anamorfosis. El ángulo mágico”.

Pujar