El Magnànim publica una aproximació a l’òpera representada a València durant la Guerra Civil i la Postguerra
La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació, dependent de l'Àrea de Cultura de la Diputació de València, presenta el proper 26 d'abril, a les 19:00 hores, el llibre Crònica de l'òpera representada a València (1936-1959). La Guerra Civil i la Postguerra, d'Ernest Gonzàlez Fabra. En el mateix, lectors curiosos i especialitzats podran trobar dades d'allò més interessants al voltant dels espectacles operístics que es varen representar al Teatre Principal de València durant les dècades dels trenta, quaranta i cinquanta. El llibre està realitzat sobre la base d'un recull exhaustiu, cronològic i contextualitzat de totes les funcions d'òpera, tant espanyola com internacional (amb una gran presència d'espectacles provinents d'Itàlia), durant el període estudiat per Gonzàlez Fabra.
Així, l'autor se centra en els canvis i oscil·lacions que experimentà l'òpera a València al llarg d'aquests anys. Des de la mínima presència d'espectacles d'aquest tipus durant el conflicte bèl·lic espanyol, a l'esplendor i efervescència que experimentà durant la Postguerra inicial i la posterior decadència, tant del públic que hi assistia com del tipus de representacions, passant per l'alternança entre èxits i fracassos. També com les pròpies produccions es van veure afectades pels esdeveniments nacionals i internacionals que s'anaven succeint.
Una presentació a ritme d'ària
La presentació del llibre tindrà lloc al Conservatori Professional de Música de València, en un acte emmarcat dintre del cicle "Conferencias y conciertos didácticos" que organitza el mateix conservatori. L'acte comptarà amb la presència, a més de l'autor del llibre, de Xavier Rius, diputat de Cultura; Rodolf Sirera, guionista i dramaturg; i Josep Antoni Alberola, codirector de les col·leccions de Música del Magnànim. A més, per tal d'amenitzar i il·lustrar la presentació, la soprano Carmen Avivar interpretarà peces d'Emilio Arrieta, Giuseppe Verdi i Giacomo Puccini, acompanyada al piano per Fernando Taberner.
Ernest Gonzàlez Fabra (València, 1961) és jurista de formació i tècnic del Cos Superior d'Administració de la Generalitat Valenciana. En l'actualitat exerceix la seua activitat professional en l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Ha escrit en diverses publicacions de caràcter jurídic. En el terreny de la música lírica ha col·laborat amb la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu en la descripció dels fons de llibrets d'òpera del segle XIX disponibles en el catàleg de la Biblioteca Digital Bivaldi. Així mateix, en col·laboració amb la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives (Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes), ha posat en valor els vincles entre el literat Teodor Llorente i el tenor Francesc Viñas.