elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Mages de Gener tornen aquest diumenge a València envoltades de polèmica

Les Mages de Gener tornen aquest diumenge a València envoltades de polèmica
  • Català ha exigit a Ribó que no permeti que les magues republicanes pugin al balcó de l'Ajuntament, ja que “aquest privilegi Ribó els va vetar als Reis Mags”

MÉS FOTOS
Les Mages de Gener tornen aquest diumenge a València envoltades de polèmica - (foto 2)
Les Mages de Gener tornen aquest diumenge a València envoltades de polèmica - (foto 3)

Les Mages de Gener tornen aquest diumenge la plaça de l'Ajuntament de València a les 11.30h, adaptant així la cavalcada a un esdeveniment estàtic i controlat amb diverses mesures sanitàries, d'aforament i accés d'acord amb el protocol de seguretat establert pel consistori per evitar qualsevol risc de contagi pel Covid-19.

Les Mages protagonitzaran una Festa de la Infància que se celebrarà sota el lema "Som diversitat" a la setena edició d'aquesta expressió cívica, i festiva, destinada a les nenes i nens, que celebra el solstici d'hivern. Les dones que encarnaran aquests personatges aquest any són Daniela Requena (Llibertat), periodista, activista LGTBI i influencer; Lucia Beamud (Igualtat), regidora delegada d'Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI, Pobles de València i Espai Públic de l'Ajuntament de València; i Sénia Mulayali (Fraternitat-Sororitat), booktuber valenciana.

En aquest esdeveniment estàtic davant del consistori participaran només 20 dels 51 grups de dolçaina i tabal, dansa, batucades, muixerangues, gegants i capgrossos, animadors, associacions, institucions, plataformes i formacions musicals que estaven previstos per a la cavalcada i que amb el seu compromís i generositat fan possible aquesta celebració declarada festa tradicional recentment.

L'inici estarà marcat per l'actuació de les batucades i l'arribada de les Mages de Gener a què succeiran la música i l'espectacle que brindaran diferents agrupacions a les nenes i els nens en aquesta manifestació laica que culminarà amb uns breus discursos de les magues i una actuació que oferirà el cantautor de Cocentaina Andreu Valor des del balcó del consistori on seguiran la presència de tots els grups de tabalet i dolçaina i de la Jove Muixeranga de València.

Un acte no exempt de polèmica

Aquest esdeveniment ha resultat polèmic en els últims dies pel seu emplaçament, ja que, al contrari que els Reis Mags que van haver de traslladar-se fins a la Plaça de Toros, les Magas sí que podran celebrar la seva cavalcada a la plaça de l'Ajuntament.

La portaveu del Grup Municipal Popular, María José Catalá, exigia a Ribó que no permeti que les magues republicanes pugin al balcó de l'Ajuntament. “Aquest privilegi Ribó els va vetar als Reis Mags” ha afirmat Català que ha reiterat la seua oposició a la celebració de la cavalcada “que no té cap mena de tradició a la ciutat i que respon únicament al caprici ideològic de Compromís”.

Homenatge a Matilde Salvador

Les magues regalaran als nens roses de paper i un conte àmpliament il·lustrat, "Matilde Salvador, una vida musical", on s'aborda la figura de la gran compositora castellonenca, autora de la primera òpera valenciana en valencià, La filla del rei barbut, i l'única dona que ha estrenat una òpera, Vinatea, al Liceu de Barcelona.

La Festa de la Infància pretén així ensenyar el valor de la música i rendir homenatge a Salvador (Castelló, 1918 - València, 2007), una figura molt vinculada al Micalet que la va guardonar amb el Premi Miquelet d'Honor el 1993 i l'escola de la qual música porta el seu nom. Aquest conte, així com el titulat Les 3 Magues de Gener, amb textos de Cristina Escriva i il·lustracions de Román Sánchez, es poden descarregar gratuïtament a la pàgina web ia les xarxes socials de la societat musical.

Mesures seguretat i aforament

Els responsables del Micalet han manifestat que extremaran les mesures de seguretat i sanitàries. Així, els més grans de 12 anys hauran d'ensenyar el passaport Covid-19 a l'entrada del recinte que estarà delimitat per unes tanques; l'ús de mascareta serà obligatori en tot moment per a les persones més grans de 6 anys i no es podrà fumar ni menjar; les cadires mantindran la distància necessària encara que els grups de convivència podran asseure's junts; i l'entrada i la sortida del recinte s'haurà de fer de manera ordenada i mantenint les distàncies. Les persones sense reserva no podran accedir al recinte.

L'acte és gratuït i davant del canvi de format, per la impossibilitat de celebrar la cavalcada, podrà ser vist únicament per unes 600 persones assegudes que han reservat la plaça a la pàgina web de la Societat Coral el Micalet. L'aforament es va omplir ràpidament i ara l'entitat continua recollint noves peticions en una llista d'espera per si es produïssin baixes d'última hora.

Pujar