elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Orfeó Universitari de València ofereix en Serenates una estrena absoluta dins de la seua gira amb ‘Distopia’

L’Orfeó Universitari de València ofereix en Serenates una estrena absoluta dins de la seua gira amb ‘Distopia’
  • Amb direcció de Francesc Valldecabres, l’obra debut d’enguany és la composició ‘This is your judgement’, de la jove valenciana Llum Martín

L’Orfeó Universitari de València (OUV) torna al claustre de La Nau per a participar en l’equador de Serenates, el festival més emblemàtic de les nits estiuenques a València; i ho farà, sota la direcció de Francesc Valldecabres, amb l’espectacle ‘Distopia’. El concert coral, aquest diumenge 27, a les 22 hores, serà el marc ideal per a l’estrena absoluta de l’obra de la jove compositora valenciana Llum Martín, dins del projecte ‘Residències’ de l’OUV.

‘Residències’ és un programa de l’OUV que, des de l’any 2014, descobreix i posa en valor artistes de diferents disciplines, adquirint un compromís social a través de la música. Articulat en dues vessants, compositor i artista residents, el projecte d’enguany presenta a Llum Martín (Quart de Poblet, 2000) com a compositora resident del 2021 amb l’obra ‘This is your judgement’.

L’escenari de Serenates acollirà l’estrena absoluta de la creació de Martín, una obra que s’endinsa en la programació general de l’Orfeó mitjançant el diàleg i la reflexió de conceptes com ara utopia i distopia prenent com a base els textos i les idees de More, Orwell o Huxley, entre uns altres pensadors. “Es tracta d’una temàtica molt actual en un moment complex que ens sorprén dia rere dia, no només amb la pandèmia que comencem a superar, sinó amb els comportaments i el moviment social que tot allò origina”, explica Valldecabres.

Al debut de la compositora resident, li seguirà un dels monuments corals del segle XIX, i que, com a contrapunt d’aquesta conversa entre esperança i frustració, estarà dedicat íntegrament a la ‘Petite Messe Solennelle’ (1863) de Rossini, “una obra plena d’ironia i humor en què es barreja el fet de creure i no creure, de riure’s de la vida i de la mort…, i el títol de la qual, xicoteta i solemne, ja ens dona pistes de la irreverència d’aquesta peça religiosa, repleta de llenguatge operístic”, apunta el director.

En definitiva, ‘Distopia’ convidarà al públic a reflexionar sobre un diàleg eclèctic entre Martín i Rossini, entre els segles XXI i XIX, amb una temàtica que 200 anys més tard continua igualment present.

Aquest debat musical serà dut a terme per les veus més destacades de l’Orfeó que, sota les ordres de Francesc Valldecabres, es posaran a disposició d’un públic atrevit i intel·ligent. Així, l’elenc de solistes el formaran Belén Roig (soprano), Marina Rodríguez-Cusí (mezzosoprano), Vicent Romero (tenor) i Vicent Antequera (baríton); mentre al front de la música instrumental estaran Paula Tamarit (piano), David Morales (harmònium), José María Sáez Ferriz (flauta) i José Cerveró (clarinet).

Programa del concert

Durant més de tres dècades, el festival Serenates, organitzat per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, ha tingut un èxit rotund i cada vegada més col·laboracions. En aquesta edició, hi participen l’Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, la Diputació de València, la Fundació Banc Sabadell, la Fundació Bancaixa, l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) de València i el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València.

Programació completa de Serenates 2021

Francesc Valldecabres Sanmartín és titulat superior pel Conservatori de Música de València en Direcció d’Orquestra; Direcció de Cor, Clavecí i Transposició; i Acompanyament, amb les màximes qualificacions; i des del 2004 pertany, per oposició, al cos de professorat de Música i Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana. Ha completat els seus estudis a la Universitat de València, al Conservatori de Rotterdam i a l’Autònoma de Barcelona, a més de treballar amb professors de reconegut prestigi com ara S. Mas, H. Leenders, L. Tao, M. Noone, N. Peres da Costa o F. Brüggen, entre altres. Ha dirigit la Junges Sinfonieorchester Hannover, el Cor dels Països Catalans, la Spanish Brass, Amores Grup de Percussió, Symphonia Orbitalis o l’Orquestra Barroca, així com als solistes C. Mena, M. Rodríguez-Cusí, F. Oliver o M. del Mar Bonet. Ha preparat les parts corals per a M. Galduf o R. Tebar, entre uns altres directors, i ha sigut director musical en muntatges junt amb Maria Rovira, A. Herrero o J.P. Mendiola. El seu repertori és d’un gran abast (Les Noces d’Stravinski o el Carmina Burana d’Orff, per exemple), i s’ha posat enfront de nombroses programacions per a festivals com el Cicle d’Orgue del Palau de la Música de València, Ensems, Internacional de Música Antiga de Peníscola, al Liceu de Barcelona, al Teatro de la Zarzuela de Madrid… i concerts a França, Portugal, Holanda, Itàlia, Alemanya, Romania i Noruega.

Llum Martín és compositora. Néta de la mestra i pianista Araceli Parra Cuenca, aquesta li ensenyà a tocar el piano des de ben menuda. Per a la seua formació, va ser molt important la seua pertinença, durant l’infantesa, a l’Escola Coral de Quart de Poblet. Grau professional de violí, en l’actualitat estudia Composició en el Conservatori Superior de Música de València; i va ser Premi de la Beca Artística 2020 concedida per TAC Teatre-Auditori de Catarroja (tercera edició) i tercer guardó Francisco Guerrero Marín en el XXXI Premi Joves Compositors 2020 de la Fundació SGAE-CNDM.

Pujar