elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un llibre repassa els vint anys de Periodisme a la Universitat de València

Un llibre repassa els vint anys de Periodisme a la Universitat de València

    El pròxim dilluns 7 de març es presentarà a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació el llibre Vint anys de Periodisme a la Universitat de València (PUV, 2022), editat pel professor emèrit de Periodisme Josep Lluís Gómez Mompart. En aquest volum, de 320 pàgines, hi escriuen mig centenar de professors i professores que han format a unes 1.200 persones titulades en aquesta carrera (més d’un 70 per cent dones), moltes de les quals ja estan exercint com a professionals en mitjans espanyols i estrangers.

    Aquest llibre és una polifonia testimonial de la pràctica majoria del professorat que, al llarg de les dues primeres dècades del segle XXI, ha fet possible aquesta interessant i engrescadora experiència de docència i formació per a periodistes. “Un gratificant esforç personal i col·lectiu, de servei públic”, es diu en la presentació. “Un viatge d’aprenentatge cooperatiu –s’hi remarca‒ amb la bona aptitud i actitud d’un estudiantat extraordinari”, atesa la nota altíssima de tall de la selectivitat per a poder cursar una de les 80 places que s’oferten cada any.

    El curs 2000-2001 van començar els estudis de Periodisme a la Universitat de València. Tres anys abans, però, el rector Pedro Ruiz havia encarregat al professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Josep Lluís Gómez Mompart que aportara la seua experiència docent, investigadora i professional per a implantar la titulació.

    El disseny de la carrera va tindre present no només la conjuntura de l’ecosistema comunicatiu de la societat global, sinó també els aspectes més reeixits de les facultats espanyoles i estrangeres. El pla d’estudis era innovador, en combinar la qualitat periodística amb el periodisme científic i tecnològic, el periodisme digital o el periodisme d’investigació i precisió. I a més tenia dos itineraris d’especialització: Economia, Societat i Cultura, i Ciència i Tecnologia.

    L’aposta acadèmica ha comptat, durant els primers vint anys, amb un molt bon professorat de diferents disciplines (Ciències Socials, Humanitats, Ciències i Salut). I amb un professorat associat d’experimentats i reconeguts professionals del periodisme dels principals mitjans de comunicació valencians. D’altra banda, la titulació de Periodisme de la Universitat de València ha pogut beneficiar-se d’un estudiantat d’excel·lència, la qualitat del qual es pot palesar en el llibre –d’aquesta mateixa editorial (PUV)– Comunicar i marcar la diferència. Testimonis de [30] joves periodistes valencianes, totes elles titulades a la Universitat de València.

    Pujar