elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un nou llibre analitza el paper dels llibrers i dels editors per la cultura i contra el franquisme

Un nou llibre analitza el paper dels llibrers i dels editors per la cultura i contra el franquisme
  • El Magnànim publica ‘Progresistas, demócratas y valencianistas’ de l’historiador lleonés José María Gago

MÉS FOTOS
Un nou llibre analitza el paper dels llibrers i dels editors per la cultura i contra el franquisme - (foto 2)
Un nou llibre analitza el paper dels llibrers i dels editors per la cultura i contra el franquisme - (foto 3)

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar el llibre Progresistas, demócratas y valencianistas. Editores y libreros en el País Valencià: 1962-1989, de l’historiador lleonés José María Gago, que radiografia el protagonisme dels llibres i de les llibreries en la transformació cultural de la societat valenciana de la segona meitat del segle XX. Aquesta novetat editorial és el número 188 de la col·lecció Estudis Universitaris, el disseny de la qual correspon a l’editor Fèlix Bella i el de la coberta a l’Estudio Juan Nava.

Editors i llibrers, activistes culturals fonamentals

Progresistas, demócratas y valencianistas és un llibre d’història cultural sobre l’activisme que els llibreters i editors varen jugar en la València del segon franquisme, la transició democràtica i les primeres legislatures democràtiques. Analitza l’alt cost personal i econòmic que suposà per als editors i llibrers tractar d’aportar una certa normalitat cultural. De fet, documenta el conjunt d’atacs terroristes, nombrosos, que van patir les llibreries valencianes per banda de l’extrema dreta, la immensa majoria dels quals van quedar impunes.

El treball es documenta en fonts bibliogràfiques i en entrevistes personals a editors i llibrers valencians. Segons Gago, bon nombre d'editors i llibrers, en general d’inspiració democràtica, progressista o d’esquerres i valencianista, pretenien contribuir a transformar de manera pacífica l’opressió del franquisme a través dels llibres, encara que molts d’ells se situaven lluny de la realitat capitalista en la qual van viure. En definitiva, editors i llibreters van ser, també, agents actius de l’oposició contra la dictadura franquista. Així, per mitjà de les idees, pensaments plasmats en els llibres i, sobretot, per les presentacions i activitats en les llibreries, es van crear complicitats culturals, socials i polítiques de resistència front al règim de Francisco Franco.

Gago també destaca de l’activitat editorial i llibretera, tant d'editors com llibreters, la defensa del valencià com un element molt destacable de la identitat valenciana.

José María Gago González (Lleó, 1953)

Llicenciat en Geografia i Història per la Universidad Autónoma de Madrid (1977), doctor en Filosofia i Lletres per la UAM (2004), catedràtic d’ensenyament secundari (1995) i professor associat d’Història Contemporània de la UAM (2008-2012). President de l’Asociación Cultural Seminario de Fuentes Orales “María Carmen García-Nieto” de la Universidad Complutense de Madrid (2004-2009).
És autor i coautor de diversos llibres, i articles d’investigació publicats en revistes especialitzades i de divulgació. En destaquen El mundo del trabajo en RENFE. Historia Oral de la Infraestructura. Fundación de los Ferrocarriles Españoles (2003); El pequeño comercio en la posguerra castellana. De la cartilla de racionamiento a los supermercados (2007); Historia y Memoria de la Guerra Civil y el Primer Franquismo en Castilla y León (2007); Conflictividad y movimientos sociales en Castilla y León. Del tardofranquismo a la democracia (2010); El Colegio de Huérfanos del Magisterio "Nuestra Señora del Pilar”: una memoria. (2014). Editores y libreros en Mallorca 1962-1989. Entre el compromiso identitario y la sociabilidad cultural (2021).

 

Pujar