elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’IVCR+i analitza els dibuixos més antics que posseeix el Museu de Belles Arts de València

L’IVCR+i analitza els dibuixos més antics que posseeix el Museu de Belles Arts de València
  • S’analitzen els materials i les tècniques d’execució de dibuixos del segle XVI, dos d’aquests pertanyents a Joan de Joanes

L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) ha iniciat l’estudi i anàlisi dels dibuixos més antics que conserva el Museu de Belles Arts de València, perquè fins ara no s’havien analitzat els materials i tècniques d’execució empleats en la seua elaboració.

La naturalesa delicada d’aquests dibuixos ha limitat les possibilitats de la seua anàlisi, que sí que és possible ara amb el desenvolupament de tècniques d’anàlisis portàtils que permeten l’estudi d’aquest tipus d’obres ‘in situ’ i sense que patisquen cap tipus d’alteració.

L’IVCR+i disposa d’un conjunt d’aquest tipus d’equipament portàtil adaptat a l’anàlisi d’obres d’art. En el cas dels estudis d’aquests cinc dibuixos s’ha emprat la fluorescència de raigs X, l’espectroscòpia Raman i l’espectroscòpia FTIR. Totes aquestes tècniques proporcionen informació complementària sobre els materials i les tècniques d’execució emprats en aquests dibuixos.

Els dibuixos que estan sent analitzats són ‘Els Sants màrtirs’ i ‘Sant Vicent Ferrer’ de Joan de Joanes (la Font de la Figuera o València, ca. 1507 o 1523 - Bocairent, 1579), ‘Sant Jeroni penitent’ del cercle de Joan de Joanes, ‘Davallament de la Creu’ de Pedro Machuca (Toledo, finals s. XV - Granada 1550) i ‘Assumpció de la Mare de Déu’ de Roland de Mois (Brussel·les ca. 1520 - Saragossa a. de 1593).

Una de les primeres conclusions de l’estudi és que el dibuix de Roland de Mois no és un dibuix com a tal, si no el que es coneix com una aiguada en què es va utilitzar un blanc de plom, atzurita i terres, sense dibuix preliminar a tinta, a fi d’elaborar els tons blaus i blancs.

Possiblement les zones de llum i blancs dels altres dibuixos hagen sigut també fetes amb blanc de plom. Resta ara avaluar si els tons foscos són tintes ferrogàl·liques o d’una altra naturalesa i la tècnica d’execució dels colors amb diferents aglutinants (oli o aquarel·la).

L’objectiu és ampliar els coneixements d’aquestes importants obres i la seua adequada catalogació.

Pujar