elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’IFIC celebra el Dia de la Matèria Fosca amb activitats en planetaris de tota Espanya

L’IFIC celebra el Dia de la Matèria Fosca amb activitats en planetaris de tota Espanya

    Per segon any consecutiu, centres de recerca, planetaris i museus de ciència de tot el món s'uneixen entorn la Nit d'Halloween per a celebrar el Dia de la Matèria Fosca. L'IFIC se suma a aquesta celebració amb la projecció del documental 'El fantasma de l'Univers' als planetaris de Madrid, Tenerife, Castelló i l'Hemisfèric de València. Hi haurà xarrades sobre la matèria fosca per a presentar cada esdeveniment.

    Aquesta iniciativa internacional tracta de visibilitzar un dels camps de recerca més importants de la Física actual: l'estudi de la matèria fosca, un nou tipus de matèria que compon el 25% de l'Univers, però la naturalesa del qual segueix sent un misteri.

    El Dia de la Matèria Fosca (Dark Matter Day) és una iniciativa engegada per laboratoris de física de partícules de tot el món mitjançant la xarxa Interactions, per segon any consecutiu. Se celebren esdeveniments en diversos països europeus, Estats Units, Canadà i Índia. Com l'any passat, l'Institut de Física Corpuscular, centre d'Excel·lència Severo Ochoa de la Universitat de València i el CSIC, organitza una sèrie d'activitats en planetaris de tota Espanya. Les activitats consisteixen en la projecció del documental 'El fantasma de l'Univers', acompanyada de xarrades de divulgació sobre la matèria fosca impartides per experts.

    El programa comença a l'Hemisfèric de València el 29 d'octubre amb una xarrada de l'investigador de l'IFIC Sergio Palomares. La Nit d'Halloween, 31 d'octubre, li toca el torn al Planetari de Castelló, que ofereix la projecció del documental i la xarrada introductòria de Juan de Dios Zornoza (IFIC), amb entrada lliure fins a completar aforament. Divendres 2 de novembre, el Planetari de Tenerife acompanya la projecció amb la xarrada d'Héctor Socas Navarro (Institut d'Astrofísica de Canàries, IAC), i el Planetari de Madrid tanca el cicle l'11 de desembre amb la xarrada de José Luis Crespo (físic i youtuber en el seu canal Quamtum Fracture).

    El documental 'Phantom of the Universe' ('El fantasma de l'Univers') és una producció internacional on participen alguns dels principals laboratoris del món com el Lawrence Berkeley National Laboratory (EUA) o el CERN, el Media Lab del qual va produir les espectaculars animacions que apareixen en la pel·lícula. La producció d'aquestes animacions va tenir lloc al propi IFIC, que va realitzar la versió espanyola. Els efectes de so estan a càrrec de Skywalker Sound, responsable dels efectes sonors en la saga de Star Wars.

    'El fantasma de l'Univers' traça un recorregut per la història de la matèria fosca: des que Fritz Zwicky va planejar la seua existència en 1933 per a explicar la velocitat de rotació de les galàxies en els cúmuls (segons la seua interpretació, havia d'existir algun tipus de matèria 'no visible' que accelerara aqueix moviment, per la qual cosa la va cridar 'matèria fosca'), passant per Vera Rubin, que en 1970 va obtenir l'evidència rotunda de l'existència d'aquest nou tipus de matèria amb els seus estudis sobre la galàxia d'Andròmeda, fins a arribar als experiments actuals que tracten de produir partícules de matèria fosca en el Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC) del CERN o capturar alguna partícula de matèria fosca del cosmos.

    Més informació i programa:

    València: Dilluns 29 d'octubre a les 19:00 hores a l'Hemisfèric.

    Xarrada a càrrec de Sergio Palomares (IFIC)

    Reserves a través de la web http://ir.uv.es/ls00ohE

    https://www.cac.es/es/museu-de-les-ciencies/actividades-y-concursos/actividades/los-fantasmas-del-universo--la-busqueda-de-materia-oscura.html

    Castelló: Dimecres 31 d'octubre a les 18:00 hores en el Planetari de Castelló

    Xarrada a càrrec de Juan de Déu Zornoza (IFIC)

    Tenerife: Divendres 2 de novembre a les 19:00 (hora canària) en el planetari del Museu de la
    Ciència i el Cosmos.

    Xarrada a càrrec d'Héctor Socas Navarro (IAC)

    Madrid: Dimarts 11 de desembre (hora per determinar) en el Planetari de Madrid.

    Xarrada a càrrec de José Luis Crespo (Quàntum Fracture)

    https://www.darkmatterday.com

    Pujar