elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UPV lidera un projecte que estudia la influència del cicle menstrual en la resposta glucèmica de dones amb diabetis tipus 1

La UPV lidera un projecte que estudia la influència del cicle menstrual en la resposta glucèmica de dones amb diabetis tipus 1
  • L'equip integra quatre grups del Centre de Recerca de Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) de l'Institut de Salut Carlos III

Un equip d'investigadors de l'Institut ai2 de la Universitat Politècnica de València lidera el projecte DIABETEXX, que estudiarà la influència de les fases del cicle menstrual en la resposta glucèmica de les dones amb diabetis tipus 1 –concretament, després de fer exercici i després d'un àpat mixt - així com les limitacions dels sistemes actuals de pàncrees artificial per compensar aquests efectes.

El projecte, que va començar el mes de setembre passat, s'estendrà durant els propers tres anys. Hi participen també l'Hospital Clínic Universitari de València, l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, l'Hospital Universitari Ramón y Cajal i el seu Institut de Recerca Sanitària IRYCIS, la Facultat de Fisioteràpia de la Universitat de València, la Universitat de Girona i l'Hospital Clínic i Universitari de Barcelona. Aquest equip integra personal de quatre grups del Centre de Recerca de Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) de l'Institut de Salut Carlos III.

Al llarg d'aquests anys està previst que es facin, en col·laboració amb aquestes entitats, fins a quatre estudis clínics, liderats per: Lía Nattero-Chávez, de l'Hospital Ramon i Cajal i el Grup Diabetes, Obesitat i Reproducció Humana de l'IRYCIS; Rodrigo Martín i Francisco Javier Ampudia-Blasco, de la Facultat de Fisioteràpia i l'Hospital Clínic de València; Paolo Rossetti, de l'Hospital La Fe de València, i Ignacio Conget, de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Pàncrees artificial més personalitzat

Jorge Bondia, investigador principal del projecte i responsable del laboratori Tecnodiabetes a l'ai2-UPV, explica que “actualment, no hi ha cap sistema comercial que aborde algorismes personalitzats per sexe. Aquest projecte se centra a entendre bé el que passa en aquestes situacions i veure com influeix el cicle menstrual per poder desenvolupar aquests algorismes i personalitzar els sistemes de pàncrees artificial i sistemes dajuda a la decisió per als pacients”. Per això, a nivell tecnològic, en el projecte DIABETEXX l'Institut ai2 de la Universitat Politècnica de València desenvoluparà un dispositiu wearable per a la monitorització contínua de la fase del cicle menstrual, “a integrar, en projectes futurs, en sistemes de pàncrees artificial”, afegeix José Luis Díez, coinvestigador principal de l'equip de l'ai2-UPV. I l'equip de la Universitat de Girona, liderat per Josep Vehí, abordarà el desenvolupament de sistemes d'ajuda a la decisió que incorpori el coneixement generat al projecte.

El projecte, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació a través de l'Agència Estatal d'Innovació, parteix de la premissa que hi ha diferències significatives en la regulació de glucosa entre homes i dones a causa de factors no només relacionats amb la dieta o l'exercici , és a dir, l'estil de vida, sinó també amb les hormones i la constitució corporal. "Per tant, la nostra hipòtesi és que la personalització de les teràpies dʻinsulina es traduirà en un millor control glucèmic, especialment entre les dones amb una millor compensació dels efectes del cicle menstrual", explica Bondia.

El projecte inclourà l'anàlisi de la situació en dones amb cicles menstruals regulars o irregulars, i fins i tot en dones amb absència d'alguna de les fases del cicle, per extreure'n conclusions sobre els canvis que generen aquestes situacions en la regulació de la glucosa i abordar les limitacions dels sistemes actuals.

DIABETEXX pretén trobar resultats beneficiosos tant per als pacients que utilitzen teràpies MDI (plomes) com per als dispositius de control automàtic de glucosa, més coneguts com a pàncrees artificial.

Pujar