elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’ICMOl inicia la prova de concepte ERC que avalarà la comercialització de membranes MOF molt eficients per a la captura de CO2

L’ICMOl inicia la prova de concepte ERC que avalarà la comercialització de membranes MOF molt eficients per a la captura de CO2

    El projecte PORECAPTURE està destinat al desenvolupament de membranes mixtes basades en materials MOF, capaces de capturar CO2 de manera molt eficient i a baix cost. Carlos Martí-Gastaldo, investigador de l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València i líder del projecte, ha rebut finançament de l’European Research Council per posar en pràctica el potencial innovador d’aquesta nova tecnologia útil per lluitar contra l’efecte hivernacle. La seua comercialització està generant expectatives en la indústria del medi ambient.

    El continu augment de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle a l’atmosfera és un problema urgent per a la nostra societat. La necessitat urgent d’estratègies per reduir les concentracions d’aquest tipus de gasos ha desencadenat l’actuació internacional dels governs. Les tecnologies de captura i emmagatzematge de carboni (CAC) s’han considerat una solució clau per invertir la tendència a l’alça de presència de CO2 a l’atmosfera, ja que poden mitigar, o almenys endarrerir, les conseqüències alarmants de l’efecte hivernacle.

    Encara avui, la solució més comuna per reduir el diòxid de carboni postcombustió és la quimisorció, un procés de separació de barreges que té bastants limitacions a causa de la seua baixa selectivitat per identificar i quantificar el CO2, del seu efecte corrosiu i de l’elevat consum energètic que aquesta tècnica requereix per al seu funcionament i manteniment. Tot i que els sistemes de membranes de polímers orgànics fa anys que intenten buscar-se un lloc al sector, és el desenvolupament de membranes mixtes el que realment està suscitant l’interès de la indústria del medi ambient.

    El grup Funimat de l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València, especialitzat en disseny de materials inorgànics funcionals, ha desenvolupat una família de materials tipus MOF (Metal-organic frameworks) amb propietats òptimes per a la captura de CO2. Amb el projecte PORECAPTURE, l’equip planeja incorporar aquests MOF –estructures metal·lorgàniques poroses, cristal·lines i molt estables– a membranes de matriu mixta, per dotar-les de gran capacitat a l’hora de seleccionar CO2 en un rang ampli de condicions i superar en bona mesura els problemes i les limitacions de les tecnologies existents. “Tenim una tecnologia molt atractiva per a l’eliminació de CO2 de gasos barrejats i humits, ja que és relativament senzilla, es pot substituir fàcilment i requereix una inversió i uns costos mínims”, explica Carlos Martí-Gastaldo, responsable del grup Funimat de l’ICMol i líder del projecte.

    Del laboratori a la indústria

    PORECAPTURE és resultat del projecte Chem-fs-MOF (Chemical Engineering of Functional Stable Metall-Organic Frameworks: Porous crystals and Thin-film Devices), posat en marxa el 2017 per Martí-Gastaldo. Aquell projecte es va finançar amb la primera de les tres ajudes que l’European Research Council (ERC) ha concedit ja a aquest químic de la Universitat de València, una Starting Grant atorgada al final del 2016 per al desenvolupament de nous materials porosos avançats i la seua implementació en aplicacions d’interès mediambiental.

    Martí-Gastaldo va rebre fa pocs mesos una nova ajuda en forma de Consolidator Grant per a un altre projecte i ara ha rebut la Proof of Concept del mateix organisme europeu, una assignació complementària que haurà de dedicar a la fase de verificació de viabilitat de PORECAPTURE per a la posterior comercialització. “Pretenem posar en marxa la tecnologia en col·laboració amb empreses interessades en aquest tipus de problemàtica; generar prototips perquè la nostra solució puga ser validada a la planta”, comenta el científic.

    PORECAPTURE s’estableix com una tecnologia íntimament lligada a l’empresa PMA (Porous Materials in Action), una spin-off de la Universitat de València a la qual la institució acadèmica ha llicenciat la patent d’explotació d’aquests materials per accelerar-ne el desenvolupament industrial.

    Pujar