17 de febrer de 2020 17/2/20

L'Hospital General de València incorpora una consulta de micropigmentación de la areola per a les dones mastectomizadas

L'Hospital General de València incorpora una consulta de micropigmentación de la areola per a les dones mastectomizadas - (foto 1)
  • És la primera consulta que es crea en un hospital públic valencià per a completar el procés de reconstrucció de la mama

La micropigmentación de la areola mamària i del mugró de les dones mastectomizadas està inclosa en la cartera de serveis de l'Hospital General de València a partir d'aquest divendres, segons ha anunciat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, que ha assistit a la inauguració de la primera consulta de micropigmentación en la sanitat pública valenciana.

La consulta està a càrrec d'una infermera de l'hospital experta en micropigmentación, que compta amb més de 14 anys d'experiència com tatuadora.

Barceló ha explicat que la micropigmentación de la areola mamària i del mugró, com a part de la reconstrucció mamària en pacients tractades de càncer de mama "tanca el procés reconstructiu, amb els enormes beneficis físics i psicològics que suposa per a una dona que passa per un procés com aquest".

Aquesta nova consulta s'ha impulsat des de la direcció d'Infermeria, i s'emmarca dins del procés d'humanització de l'atenció oncològica que es presta a les pacients.

S'ha situat en el segon pis del pavelló B, forma part de la unitat Funcional de Mama i serà el servei de Cirurgia Plàstica el que derive a les pacients que es consideren candidates perquè puguen sotmetre's a aquesta tècnica després de la reconstrucció de la mama.

"El resultat que s'obté és més que acceptable i millora la visió que té la pacient respecte al seu pit. D'aquesta manera, es culmina tot el tractament reconstructiu en el mateix centre hospitalari després de patir una resección de la mama", ha afegit la titular de Sanitat.

A l'Hospital General de València són diagnosticades cada any més de 200 dones de càncer de mama i una majoria d'elles són sotmeses a una mastectomia (*resección de la mama) total o parcial.

Tal com ha explicat el director d'Infermeria, Tomás Aparicio, "serà una consulta d'infermeria programada, amb agenda i codi propi, i estarà a la disposició de les pacients els divendres en horari de 08.00 a 15.00 hores".

Amb la micropigmentación s'aconsegueix un gran realisme, en incorporar un efecte 3D per a recrear una areola pràcticament igual a la de la mama *contralateral.

El cap del servei de Cirurgia Plàstica, Severiano Marín, ha indicat que, quan els professionals de Cirurgia acaben la reconstrucció de la mama, "podem derivar immediatament a la pacient per a micropigmentar la *areola, depenent de si hem d'esperar que el pes de la mama reconstruïda modifique la seua altura o no. Per a elles és molt important recuperar la imatge corporal de cara a tornar a la normalitat amb una actitud més positiva".

Amb la incorporació d'aquesta consulta d'infermeria, les dones que han superat un càncer de mama poden tancar un capítol de la seua vida i seguir avant, això sí, mantenint els controls procedents en cada cas.

La segona autonomia a incorporar aquesta tècnica

La Comunitat Valenciana és la segona autonomia a oferir des del sistema públic aquest nou tractament, que permet completar el procés assistencial d'aquelles pacients amb càncer de mama que requerisquen d'aquesta atenció, tot això amb l'avantatge addicional de rebre el tractament des de dins del propi sistema sanitari, sense haver de recórrer a clíniques externes i amb l'increment de seguretat i satisfacció que això suposa per a les persones usuàries.

La micropigmentación mamària és una tècnica mínimament invasiva per a la correcció de les imperfeccions i alteracions cutànies derivades de la reducció mamària, que sovint provoquen l'absència de la areola mamària o del mugró. La tècnica consisteix bàsicament a introduir en l'epidermis o en la dermis mitjançant punció, una sèrie de pigments que simulen el color de la pell de la zona a tractar per a aconseguir la restauració del color fisiològic, creant un efecte estètic de pell intacta.

Sanitat ha decidit crear una xarxa de Consultes de Micropigmentación Mamària dirigides per infermeres en diferents hospitals de la Comunitat.

Així, després de l'obertura d'aquesta primera consulta a l'Hospital General de València, està previst obrir, gradualment, noves consultes d'Infermeria en diferents hospitals de les tres províncies, per a garantir l'aplicació d'aquest nou tractament a les pacients que el requerisquen.

En aquestes consultes, la infermera rebrà de manera autònoma i remesa pel cirurgià plàstic, a la persona susceptible de ser tractada i després d'un procés de valoració i diagnòstic infermer, aplicarà el tractament que considere més adequat per a cada cas.

Pujar