elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'exposició d'homenatge a la “Primavera valenciana” ja està al carrer

  • La regidora de Cultura, Gloria Tello, ha presidit l'obertura de la mostra, que recorda el moviment en defensa de l'educació pública i digna de l'any 2012

“Amb imatges com les que mostren a estudiants i joves valencians i valencianes portant llibres com a símbol de la seua defensa de l'educació i la cultura, volem expressar que dies de protestes com les de la ‘Primavera Valenciana’ contribueixen a crear una València més justa, més participativa i més solidària”. La regidora de Cultura, Gloria Tello, ha presidit esta vesprada l'obertura de la mostra fotogràfica que suposa un motiu per a “analitzar i evocar el moviment de protesta viscut al febrer de 2012 arran de les retallades en educació i en pro d'un ensenyament digne”, tal com ha recordat.

Acompanyada per diversos membres de la corporació, Tello ha subratllat la importància de la memòria pública que, ha assegurat, “és fonamental en les societats democràtiques”, i ha defensat que, per això, “les protestes ciutadanes i els moviments socials més recents també han de formar part d'ella”.

L'exposició ha volgut recollir l'esperit que va animar aquelles protestes en la via pública i, per això, ha sigut instal·lada precisament al carrer, concretament en l'avinguda del Marqués de Sotelo, just davant de l'IES Lluís Vives, espai que va ser centre neuràlgic de les manifestacions. Allí estarà fins al pròxim 27 de febrer amb accés lliure per al públic.

La mostra exhibeix fotografies de nombrosos fotoperiodistes que van donar cobertura a les jornades de manifestacions, amb noms com Biel Aliño, Germán Caballero, Juan Carlos Cárdenas, José Cuellar, Marga Ferrer, Kai Fosterling, Miguel Lorenzo, Eva Máñez i Alberto Saiz. L'exposició ha sigut comissariada pel professor de la Universitat de València Jorge Ramos Tolosa, qui fa una anàlisi de la gènesi i l'evolució de la protesta.

Estudiants, professorat, pares i mares

El moviment de protesta va tindre com a epicentre l'IES Lluís Vives, i com a principals actors als i les estudiants del centre, i professorat i pares i mares de l'alumnat, als qui es van sumar moltes persones, “en un clara d'expressió de solidaritat que va omplir els carrers de la ciutat”, en paraules de la regidora de Cultura.

L'acte d'inauguració ha comptat amb la presència també de Josep Lluís Navarro, que era cap d'estudis de l'IES Lluís Vives durant els esdeveniments, així com amb l'actuació del cantautor Pau Alabajos, qui va compondre una obra especialment dedicada al moviment.

#PrimaveraValenciana

El 20 de febrer de 2012, l'etiqueta #PrimaveraValenciana va ser trending topic mundial. L'origen d'estes protestes va ser denunciar les retallades i reivindicar una millor educació, iniciativa que va impulsar l'estudiantat de l'IES Lluís Vives, i que va ser ràpidament secundat també per part de professorat, mares i pares, altres joves i una part rellevant de la ciutadania valenciana. “Al llarg d'aquells dies de febrer, el compromís, l'empatia i la solidaritat de cada vegada més gent van anar sumant-se a l'ímpetu inicial i van omplir molts carrers de València. La “Primavera Valenciana” va posar la nostra ciutat en el centre mediàtic del món”, ha recordat la regidora.

Amb esta exposició i el llibre-catàleg “Primavera Valenciana”, editat per a l'ocasió, l'Ajuntament de València vol reconéixer la Primavera Valenciana i els seus participants, en complir-se el seu desé aniversari (2012-2022). Tal com ha subratllat la regidora Gloria Tello, “l'esforç històric i quotidià per a construir una escola pública i de qualitat és un valor que cal promoure. I la Primavera Valenciana, a la calor del cicle iniciat pel 15M l'any anterior i altres “Primaveres” com les àrabs, ha de fer sentir-nos orgulloses i orgullosos de saber que el nom de la nostra ciutat va ser conegut a tot el món com a sinònim de dignitat i de lluita per uns servicis públics, per una educació i per un món millor”.

Pujar