elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’espai de debat sobre Intel·ligència Artificial CafeterIA arranca amb una sessió sobre la seua aplicació en medicina prenatal

    La trobada durarà 45 minuts i es podrà seguir a través de Microsoft Teams en l’enllaç següent. En aquesta sessió inaugural participaran María del Carmen Romero Ternero, professora titular en el Departament de Tecnologia Electrònica de la Universitat de Sevilla; Guillermo Antiñolo Gil, catedràtic del Departament d’Obstetrícia i Ginecologia de la Universitat de Sevilla iCap de Servei de Reproducció del’Hospital Universitari Virgen del Rocío; així com Pablo Fernández Berrocal, catedràtic del Departament de Psicologia Bàsica i Director del Laboratori d’Emocions de la Universitat de Màlaga.

    En l’última dècada han crescut exponencialment les investigacions d’IA aplicades a la Salut i el Benestar. En el context de la investigació mèdica, la predicció generalment es refereix a la diagnosi o al pronòstic. El pronòstic s’aplica no només a les persones malaltes o amb un diagnòstic establert, sinó també, per exemple, a les dones embarassades amb risc de diabetis o preeclàmpsia. Gran part de les investigacions recents sobre IA per a la prevenció de trastorns de l’embaràs s’han centrat en l’aplicació de machinelearning. No obstant això, aquests treballs suposen per defecte un model de diagnòstic mèdic tradicional en què els índexs de predicció es basen únicament en els factors biològics de les pacients.

    Així, sorgeixen aquestes preguntes: ¿podrien millorar les prediccions dels models i algoritmes si, a més dels factors biològics, es tenen en compte els factors psicològics i els factors socials?, aporten els models desenvolupats fins al moment realment coneixements nous o simplement aprenen quin és el proper pas més probable entre un conjunt d’accions possibles que el metge duria a terme en aquesta situació?, què hauria de canviar en la gestió dels serveis de salut per evitar les diverses fonts de biaix en la història clínica electrònica?

    CafeterIA és un espai interdisciplinari i de trobada, obert al diàleg i la interacció entre els assistents que busca generar un format àgil en línia per a la divulgació del coneixement i el debat científic. Les següents sessions de cafeteria inclouran temes com l’aplicació de la Intel·ligència Artificial a la investigació judicial i policial penal. També l’impacte de la transformació digital i la Intel·ligència Artificial a la reconstrucció i la competitivitat europea o els avanços en el HumanBrain Project.

    Pujar