26 de setembre de 2020 26/9/20

La Fe, en l'elit de la investigació científica a Espanya

La Fe, en l'elit de la investigació científica a Espanya - (foto 1)
  • El IIS La Fe és un dels trenta instituts espanyols d'investigació sanitària

L'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) ha renovat l'acreditació com a institut d'investigació sanitària per part de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII), una certificació fonamental que només posseeixen altres 30 centres d'investigació a Espanya. En la Comunitat Valenciana són dues els instituts d'investigació sanitària acreditats pel ISCIII: el IIS La Fe i l'Institut d'Investigació de l'Hospital Clínic (Incliva).

Després de superar amb èxit el mes d'abril passat la corresponent auditoria i obtindre bons resultats en tots els indicadors de seguiment, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a través del ISCIII, ha renovat de l'acreditació com a institut d'investigació sanitària del Sistema Nacional de Salut per un període de cinc anys.

El director científic del IIS La Fe, Màxim Vento, ha destacat la importància de renovar aquest segell de qualitat científica i ha agraït al personal investigador, de les plataformes científic-tecnològiques i de les àrees de gestió, l'esforç i el compromís per a superar l'exigent auditoria del ISCIII en condicions complicades.

Segons Màxim Vento, "el ISCIII ha reconegut, amb la reacreditació, el nivell de la investigació traslacional que es desenvolupa en el nostre institut i ha assegurat l'accés d'investigadors i investigadores a les finançament públic i competitiu per a desenvolupar una investigació excel·lent".

Entre altres avantatges, també permet a l'Hospital La Fe continuar participant en les xarxes per a instituts d'investigació sanitària del ISCIII com els Biobancs i la Xarxa Itemas d'Innovació i incrementa la puntuació de les sol·licituds de centres (CSUR) que es fan des de l'Hospital La Fe.

X aniversari del IIS La Fe

La reacreditació del IIS La Fe en 2019 coincideix amb el desé aniversari de la primera acreditació com a institut d'investigació sanitària en 2009. El IIS La Fe va ser pioner a aconseguir aquest segell en 2009 i a renovar-lo en 2014.

És la segona vegada que el primer institut d'investigació sanitària de la Comunitat Valenciana supera aquesta avaluació. Amb motiu de la reacreditacin i del desé aniversari del IIS La Fe, el 30 d'octubre se celebrarà l'Acte Científic en la sala d'actes de l'Hospital La Fe. És l'acte central de l'activitat de l'institut i conta amb la presència de representants del ISCIII i d'associacions de pacients.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, presidirà la jornada. Indicadors científics d'excel·lència En 2018, el IIS La Fe va iniciar 153 projectes d'investigació públics competitius, nacionals i internacionals per a millorar el tractament i diagnòstic de malalties rellevants o de gran impacte en la societat. A més, es mantenen actius 995 estudis clínics, dels quals 257 es van iniciar en 2018. El IIS La Fe compta actualment amb 11 assajos en fase I i 60 assajos en fase II.

Quant a la producció científica, el personal investigador delIIS La Fe va publicar un total de 528 articles, un 23,3% en primer decil i un 47,5% en primer quartil, segons l'índex interncional de mesurament del factor d'impacte de publicacions científiques A més, en 2018 el finançament competitiu a nivell nacional i internacional, va aconseguir els 24 milions d'euros. En aquest sentit, cal destacar que, en 2019 el IIS La Fe ha obtingut el 42% de tot el finançament que destina el ISCIII en la Comunitat Valenciana a projectes d'investigació.

Pujar