elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’astrònoma Amèlia Ortiz guanya el Premi Europlanet 2019

L’astrònoma Amèlia Ortiz guanya el Premi Europlanet 2019

    Amèlia Ortiz compta amb més de 15 anys d'experiència en divulgació de l’Astronomia, des del seu lloc de treball a l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, en el Parc Científic de la institució acadèmica. Ha liderat nombroses iniciatives per promoure l'accessibilitat en l'astronomia, incloent el desenvolupament de globus planetaris 3D tàctils de la Lluna, Mart i Venus. El 2013 va liderar el desenvolupament de "A Touch of the Universe", el primer projecte per a crear un conjunt de recursos astronòmics accessibles a les persones invidents i amb discapacitat visual. "Crec que el cel està perquè tothom el puga gaudir. Com a professionals de la divulgació, tenim el deure moral de contribuir a què qualsevol persona puga arribar a les estrelles", ha dit la guardonada.

    Ortiz Gil és presidenta del Grup de Treball sobre Astronomia per a l’Equitat i la Inclusió de la Unió Astronòmica Internacional (IAU), i és Coordinadora nacional de divulgació, per a Espanya, del mateix organisme. Lidera les celebracions del 100è aniversari de la UAI el 2019 i ha contribuït a l'exposició itinerant internacional "Inspiring Stars" de la IAU100 sobre la inclusió i l'accessibilitat a l'astronomia, des de l'escola fins als entorns professionals. Durant l'Any Internacional de l'Astronomia (IYA) de 2009, Amèlia Ortiz va dirigir el desenvolupament del programa "Hands in the Sky" per a invidents i va coordinar les activitats per a persones amb discapacitat a Espanya. “La doctora Ortiz ha aconseguit crear recursos per a la divulgació innovadors i exitosos, i ha estat fonamental perquè la ciència planetària i l'astronomia siguen més integradores i diverses”, ha comentat Pedro Russo, de la Universitat de Leiden i ex coordinador global de l'Any Internacional de l'Astronomia 2009. El seu compromís amb la comunicació científica fa que l’Astronomia estiga present en les diferents activitats de divulgació del coneixement que du a terme la Universitat de València, com és el cas d’Expociència.

    El premi Europlanet, que inclou una dotació de 4.000 euros, es presentarà durant la reunió conjunta EPSC-DPS 2019 a Ginebra, Suïssa, el proper 16 de setembre. L'Europlanet Society promou l'avanç de la ciència planetària europea. Des de 2005, ha proporcionat a la comunitat científica planetària d'Europa una plataforma per intercanviar idees i personal, compartir eines de recerca, dades i instal·lacions, definir objectius científics clau per al futur i involucrar els grups d'interès, els responsables polítics i els ciutadans europeus amb qüestions planetàries.

    Pujar