elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
19 de febrer: Dia contra la LGTB-fòbia en l’esport

Lambda lluita junt als clubs esportius contra la LGTB-fòbia en els esports

Lambda lluita junt als clubs esportius contra la LGTB-fòbia en els esports
  • La campanya contra la LGTB-fòbia a l’esport demana respecte en tots els àmbits de la vida, i especialment un esport lliure de violències

  • “No volem que ens posen les coses fàcils, volem que no ens les posen més difícils” és un dels missatges que aquestes dones LTB+ llancen contra la discriminació

MÉS FOTOS
Lambda lluita junt als clubs esportius contra la LGTB-fòbia en els esports - (foto 2)
Lambda lluita junt als clubs esportius contra la LGTB-fòbia en els esports - (foto 3)
Lambda lluita junt als clubs esportius contra la LGTB-fòbia en els esports - (foto 4)
Lambda lluita junt als clubs esportius contra la LGTB-fòbia en els esports - (foto 5)

Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, llança enguany una campanya pel 19 de febrer, Dia contra la LGTB-fòbia a l’esport, que fa visibles les reivindicacions de les dones LTB+. Junt a 5 clubs esportius de València lluiten amb força per a aconseguir un objectiu comú: guanyar contra la LGTB-fòbia perquè mai més siga rival.

“El més important no és només participar sinó respectar”, “Juntes cridem que l’esport no té gènere” o “No volem que ens posen les coses fàcils, volem que no ens les posen més difícils” són alguns dels missatges que les dones esportistes han recopilat per a aquesta campanya.

Com a societat juguem un paper molt important davant les agressions contra persones homosexuals, bisexuals, trans o intersex, perquè és responsabilitat de totes visibilitzar i denunciar els discursos d’odi, al carrer i en el món virtual. Com ja denuncià Lambda en el primer Informe Al Loro!, només en 2021 es varen recopilar més de 500 missatges d'odi LGTB-fòbics en xarxes socials, i la relació amb l'esport era molt elevada.

«Les persones agressores han de deixar de sentir-se impunes i la societat ha de donar suport a les persones atacades», explica Nadine Sorio Tortajada, tècnica de Lambda. També cal actuar en xarxes socials, on es poden denunciar els atacs LGTB-fòbics a través dels perfils del programa @allorodenuncia en Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

I davant de qualsevol agressió es pot acudir al servei Orienta, l’Oficina LGTBI de la Generalitat Valenciana, on es pot trobar acompanyament en diferents nivells: per a gestionar emocionalment el mateix fet de l’atac –ja siga només verbal o també físic–, per a computar la discriminació, per a informar i assessorar sobre els recursos disponibles i com denunciar per tal que la persona discriminada puga decidir què vol fer a continuació. El telèfon de contacte és 900 101 015 i l’atenció és gratuïta.

Remarquen des dels col·lectius LGTB+ que «qualsevol persona que conega una situació de disciminació per raó d’orientació sexual, d’identitat o d’expressió de gènere pot denunciar-lo, no cal que siga qui ha patit l’agressió, i és feina de totes les persones fer front a la LGTB-fòbia» i aconseguir un esport divers lliure de violències.

Equips lliures d’LGTB-fòbia

Les Heidis és l’equip femení de futbol de Lambda i abandera la campanya en xarxes pel Dia contra la LGTB-fòbia als esports. La seua finalitat és gaudir del futbol des de la diversitat, fent un al·legat en contra de tota mena de discriminació i odi en qualsevol àmbit, principalment l'esport, a més de entrenar juntes en un espai segur.

València Roller Derby és un equip de patins quad, estratègia, compromís i contacte. Creat i practicat per dones esportistes, persones no binàries i queer, amb una estructura assembleària, horitzontal i d’autogestió, i una filosofia  inclusiva i transfeminista. Estan acollides a l'agrupació WFTDA, que és l'organisme encarregat de regular aquesta modalitat i coordinar els equips a tot el món.

El Rugbi Túria sorgeix de la unió dels equips femenins de dos clubs històrics de la ciutat de València, a fi de sumar el talent femení valencià i unificar recursos per a competir al màxim nivell. És una associació esportiva que aposta per la integració i la diversitat en totes les seues formes i que compta amb un equip de rendiment i un altre de formació, on totes les jugadores tenen cabuda.

El Club Esportiu LGTBI+ Dracs València utilitza l'esport com eina de canvi social per alliberar els espais esportius de masclisme, LGTBI-fòbia i serofòbia. A més, ofereix formació i informació per a crear un nou model esportiu sense discriminació, basat en el desenvolupament personal.

Per últim, Samarucs Dones, els objectius del qual són visibilitzar les dones esportistes LTB+ i fomentar la seua participació en en el club, on les dones poden trobar un espai segur i amigable per a les pràctiques esportives, artístiques i socials a València.

Pujar