elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'alcalde reclama al port Que qualsevol tràmit per a la seua ampliació compte prèviament amb una declaració d’impacte ambiental

L'alcalde reclama al port Que qualsevol tràmit per a la seua ampliació compte prèviament amb una declaració d’impacte ambiental
  • Joan Ribó: “L’empresa que invertisca en el Port ha de tindre la màxima seguretat jurídica, i que no passe com amb la ZAL, que 20 anys després continua l’embolic judicial. Les coses s’han de fer ben fetes”

MÉS FOTOS
L'alcalde reclama al port Que qualsevol tràmit per a la seua ampliació compte prèviament amb una declaració d’impacte ambiental - (foto 2)

"Tenim dubtes raonables sobre les conseqüències mediambientals i sobre els efectes, per a la costa valenciana i per a la salut de la ciutadania, de l'ampliació de les instal·lacions del Port de València cap al Nord", ha confirmat l’alcalde Joan Ribó, en concloure la reunió del Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària de València (APV). En esta trobada, Ribó ha tornat a reclamar una Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) que ha d’emetre el Ministeri de Transició Ecològica abans d'escometre l'esmentada intervenció, i ha deixat clar que "l'Ajuntament no s'oposa a l'estratègia de desenvolupament de les seues instal·lacions però vol que es faça bé".

L’alcalde de València ha demanat la retirada del punt de l’ordre del dia del Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària relatiu a la futura adjudicació de les obres d’ampliació del Port. En no vore’s acomplida esta sol·licitud, Joan Ribó ha votat en contra de l’esmentat punt, i ha aclarit: “no estem en contra de l’ampliació del Port de València, però volem que qualsevol actuació es faça bé, tenint en compte la legalitat i els factors de sostenibilitat”. L’alcalde, a més, ha apostat novament per les infraestructures ferroviàries, en comptes de traçats per carretera, que considera “obsolets, i que no responen a una empresa puntera de la ciutat de València com ha de ser el Port”. L’alcalde considera prioritari, a més, començar a parlar dels accessos al Port i del transport ferroviari de mercaderies que ha d’estar enllaçat al Corredor Mediterrani: una infraestructura en la que hem de creure tots: institucions, empreses i societat civil, perquè és punta de llança del desenvolupament per a la ciutat”.

Joan Ribó ha afirmat que "és imprescindible una revisió dels possibles impactes, i per saber si n’hi ha, cal fer els pertinents estudis, com se'n fan en tota la Unió Europea, mitjançant una Declaració d'Impacte Ambiental del Ministeri Transició Ecològica, que és l'òrgan competent, per a substituir l'actual DIA, que data de 2007, i que no té vigència, ja que el projecte inicial del Port s’ha modificat molt substancialment".

Joan Ribó ha recordat l’estudi jurídic de l'Ajuntament que recomana “esta nova declaració d’impacte ambiental perquè la possible ampliació del Port comporta un augment del volum de dragat de les platges del Nord de la ciutat, un possible impacte sobre el paisatge d'esta zona, i sobre tot, l'indubtable impacte sobre la mobilitat i sobre l'atmosfera, que cal resoldre de manera clara,  ja que es duplicaria el nombre de camions i de contaminants".

Així les coses, en esta sessió s’ha acordat la tramitació d'un pas administratiu previ a l'adjudicació de l'ampliació de les instal·lacions portuàries, “que no comptaran amb el vistiplau de l'Ajuntament de València, fins que no és es realitze la reivindicada Declaració de l'Impacte Ambiental". De fet, l'acord d'aprovar l'oferta presentada per una naviliera, per a la construcció i explotació de la nova terminal de contenidors, s'ha pres sense el suport de l'alcalde de València, qui davant els mitjans de comunicació ha subratllat “la necessitat de replantejar-se esta intervenció sense transparència sobre les seues garanties econòmiques, ambientals i socials".

El seu vot en contra, coincident amb Dia Mundial contra el Canvi Climàtic, es traduirà, en un futur, en al·legacions, que l'Ajuntament presentarà, si cal, en el procés per a presentar propostes, tal i com contempla la Llei de Ports. "L'Ajuntament presentarà al·legacions, però això no vol dir", ha afegit l'alcalde “que la declaració que demana l'Ajuntament retarde el procés d'ampliació del port d’una manera desmesurada. Al contrari: ajudarà a fer les coses ben fetes".

“EL QUE ES FA RÀPID NO SEMPRE ACABA BÉ: LA ZAL”

"De vegades es fan les coses molt ràpid i no sempre acaben bé", ha ressaltat en recordar, per exemple, allò que va passar amb la Zona d'Actuacions Logístiques (ZAL), “que es va fer molt de pressa, i s'ha passat 20 anys dormint el somni dels recursos, dels tribunals... No vull que passe una cosa pareguda. L’empresa que invertisca en el Port ha de tindre la màxima seguretat jurídica, perquè volem que a València les coses es facen ben fetes".

Per concloure, l'alcalde ha volgut deixar clar que l'Ajuntament no pateix cap confrontació amb el Port: "amb el port ens hem de dur bé i hem estat treballant i col·laborant durant els darrers 4 anys. El que hi ha és una discrepància sobre este assumpte en concret i volem, en tot cas, que el Port compte amb les màximes garanties de desenvolupament, tant jurídiques, com d’infraestructures, respectant així mateix l’entorn i els barris de la ciutat".

"I per descomptat, l'alcalde es mantindrà en les seues posicions de defensa dels vessants mediambientals però amb la voluntat de treballar conjuntament i col·laborar des d'un punt de vista seriós", ha ressaltat Joan Ribó que ha evocat assumptes pendents com ara els nous accessos al Port, "pendents d'un informe que inclourà el reivindicat accés ferroviari per minimitzar l'impacte urbà".

Pujar