elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament de València ha invertit 2,7 milions d'euros des de 2015 en la rehabilitació d'edificis municipals amb valor patrimonial i social

L'Ajuntament de València ha invertit 2,7 milions d'euros des de 2015 en la rehabilitació d'edificis municipals amb valor patrimonial i social
  • La delegada de Gestió de Recursos i alcaldessa en funcions, Luisa Notario, ha visitat les obres de rehabilitació de l’Alqueria del Moro, que conclouran al setembre

MÉS FOTOS
L'Ajuntament de València ha invertit 2,7 milions d'euros des de 2015 en la rehabilitació d'edificis municipals amb valor patrimonial i social - (foto 2)
L'Ajuntament de València ha invertit 2,7 milions d'euros des de 2015 en la rehabilitació d'edificis municipals amb valor patrimonial i social - (foto 3)
L'Ajuntament de València ha invertit 2,7 milions d'euros des de 2015 en la rehabilitació d'edificis municipals amb valor patrimonial i social - (foto 4)

La delegada de Gestió de Recursos i alcaldessa en funcions, Luisa Notario, ha visitat este matí les obres en execució que es duen a terme en l’Alqueria del Moro, i que conclouran les pròximes setmanes. Es tracta d'una de les actuacions corresponents al Pla d'Intervenció en Edificis Municipals de Valor Patrimonial i Social, que el Govern municipal va posar en marxa en 2015, a inicis del passat mandat, i que ha permés invertir des de llavors un total de 2,7 milions d'euros.

Tal com ha recordat la delegada, l'Ajuntament de València va posar en marxa este pla amb l'objectiu prioritari «de frenar el deteriorament d'una sèrie d'edificis municipals singulars que formen part del nostre patrimoni històric i arquitectònic, i l'estat d'abandó del qual és conseqüència directa de la inacció i el desinterés de l'anterior govern del PP». Des de 2015 fins ara s'ha intervingut en més de 15 edificis, entre els quals destaca la rehabilitació integral de la Casa del Senyor pertanyent al conjunt de l'Alqueria del Moro, que ha visitat hui la delegada, i la rehabilitació del Xalet Aben Al-Abbar, entre d’altres. La inversió conjunta arriba als 2.700.222 euros i, al llarg de l'actual exercici, contempla també la intervenció en l’Alqueria de Falcó que va ser adquirida pel Consistori en 2017.

El Pla va arrancar amb una  inspecció de tots els edificis, diagnòstic visual i valoració patrimonial, per tal d’establir el seguiment i control continus. Es van determinar les urgències d'intervenció, es van classificar els immobles i es va realitzar una anàlisi tècnica amb la informació històrica de cadascun, anàlisi arqueològica i comprovació de la planimetria, Finalment, es van establir les prioritats d'actuació. Tal com ha subratllat Luisa Notario, «continuem treballant amb els mitjans econòmics i tècnics disponibles per a mantindre i restaurar el nostre patrimoni arquitectònic». «Abans de construir noves infraestructures i equipaments  –ha afegit- s'han de restaurar els edificis singulars que remeten a la nostra història i al nostre passat industrial, per a convertir-los en les dotacions públiques als barris on es necessiten».

LA CASA DEL SENYOR

En el cas de la Casa del Senyor, de l'Alqueria del Moro, les obres van arrancar l'agost de l'any passat. Es tracta de l'única propietat municipal de tot el conjunt, una construcció típica d'horta de València de finals del segle XIII i principis del XIV, sense habitar des de la dècada dels setanta del segle passat, i situada al barri de Benicalap, la recuperació de la qual suposa una inversió d'1.529.436,69 euros.  En època tardogótica va ser un edifici senyorial amb salons i una capella privada que, ja al segle XVIII, es va adaptar per a usos agraris. Fins i tot una de les habitacions va ser habilitada com a cambra per a criar cucs de seda: precisament, els llits de canya que s'usaven per a això estan sent també recuperades.

El projecte de rehabilitació inclou l'adequació d'una zona de recepció exterior, al costat d'una figuera protegida, així com una escala de nova planta i un ascensor, en un lateral de l'estructura, per garantir l'accessibilitat. També es disposa d'una  terrassa protegida per una pèrgola, des d'on gaudir del paisatge de l'horta. L'actuació, ha destacat l'alcaldessa en funcions, respecta tots els elements originals de l'edifici, incloent taulells, sanefes i inscripcions trobades en les parets. «L'objectiu és que l'edifici mostre la dilatada història continguda entre els seus murs i forjats». Els treballs s'han dut a terme tenint en compte els estudis murals i històrics realitzats mitjançant un conveni de col·laboració amb la Universitat Politècnica de València i les anàlisis de forjats i tancaments en coordinació amb el màster de Conservació del Patrimoni Arquitectònic d'esta universitat. Una vegada acabada la seua rehabilitació, l'edifici es convertirà en la seu del Consell de l'Horta, organisme impulsat per la Conselleria d'Agricultura i Emergència Climàtica per a gestionar l'horta de València.

EL XALET ABEN AL-ABBAR I L'ALQUERIA DE FALCÓ

Tal com ha recordat Luisa Notario, actualment també està en procés de rehabilitació el xalet Aben Al-Abbar, antic habitatge unifamiliar de tipologia valenciana tradicional, que presenta un únic cos de dues altures en el centre d'un solar rectangular de 1.029 m2. L'immoble és, segons alguns historiadors, el lloc de l'última reunió del Govern de la Segona República abans de l’exili. Es trobava en un estat ruïnós i d'extrem abandó, amb el risc de col·lapse total de la seua estructura, i va ser adquirit per l'Ajuntament en 2009 per un milió d'euros. Consta d'una planta baixa i una primera planta amb una superfície total de 399 metres quadrats.

Finalment, la regidora i alcaldessa en funcions s'ha referit també a l'Alqueria Falcó, situada al barri de Torrefiel, un edifici històric catalogat com a Bé de Rellevància Local, BRL, que va ser rescatat de la ruïna l'any 2017 pel govern municipal (expropiat per quasi un milió d'euros). En els seus molts anys d'abandó ha patit incendis i ocupacions il·legals que han deteriorat els elements constructius i els murs de l’edifici. Es tracta d'un exemple de la casa senyorial valenciana del S. XVII, d'estil barroc.

Luisa Notario ha explicat que la primera fase d'actuació, un alçament del seu estat com a pas previ a qualsevol intervenció, es va dur a terme en virtut d'un conveni de col·laboració amb la Universitat Politècnica de València. Posteriorment, en els Pressupostos Municipals de 2019 s'ha reservat una partida, com a resultat dels projectes de consulta ciutadana d'inversions (Pressupostos participatius), que es destinarà a realitzar les anàlisis estructurals prèvies, intervenció per a reduir el seu deteriorament, i redacció del projecte bàsic i d'execució de l'obra de rehabilitació.

Pujar