2 de desembre de 2020 2/12/20

L'Ajuntament de València aprova un programa d'ajudes als xiquets sahrauís

L'Ajuntament de València aprova un programa d'ajudes als xiquets sahrauís - (foto 1)
  • Maite Ibáñez: “Hem reconvertit el programa ‘Vacances en Pau’ en una nova proposta perquè els xiquets sahrauís reben aliments, material escolar i sanitari”

La regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, ha informat este divendres que la Junta de Govern Local ha aprovat el programa "sostenibilitat de famílies sahrauís refugiades en risc d'exclusió", l'objectiu de la qual és aportar aliments, material escolar i material sanitari de protecció a les xiquetes i xiquets beneficiaris de l'habitual programa ‘Vacances en Pau’. "Enguany el projecte ha d'adaptar-se a la nova situació derivada de la pandèmia per la COVID-19 i per això, l'hem reconvertit en una nova proposta destinada a les mateixes xiquetes i xiquets que hagueren sigut acollits a València", ha destacat Ibáñez.

Des de fa anys, la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració ve donant suport al projecte ‘Vacances en Pau’, un programa d'acolliment familiar temporal que s'emmarca en els Programes Humanitaris d'Estada Temporal de xiquets estrangers en la Comunitat Valenciana. Maite Ibáñez ha recordat que “estos programes van dirigits a menors estrangers que al seu país d'origen travessen situacions de dificultat social per diferents motius, com són els afectats per conflictes bèl·lics, aquells que requereixen d'un tractament mèdic que no pot ser proporcionat en els seus països d'origen o els procedents de Camps de Refugiats, com és el cas dels xiquets i xiquetes sahrauís”.

No obstant això, la situació derivada de l'emergència sanitària, amb el tancament de fronteres des del passat 19 de març i la incertesa sobre la data de la represa dels vols internacionals que ha imperat fins fa pocs dies, va fer necessari replantejar el programa. "Tant la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració com l'Associació Al-Adala, encarregada de l'execució del programa, ens vam plantejar  reconvertir el programa en esta nova proposta a desenvolupar en els territoris d'origen de la població sahrauí", ha explicat la regidora Maite Ibáñez, qui ha indicat que "els destinataris seran els mateixos xiquets i xiquetes que hagueren sigut acollits a València amb el projecte Vacances en Pau".

Maite Ibáñez ha destacat que “l'objectiu del programa és aportar aliments i material sanitari de protecció a un total de 20 menors i les respectives famílies, per millorar la seua situació”. L'acció preveu també lliurar aliments i materials de primera necessitat a 21 famílies en risc d'exclusió social, així com material escolar a 75 menors sahrauís de famílies en situació de vulnerabilitat.

El projecte es durà a terme en els Campaments de Refugiats Sahrauís de Tindouf (Algèria), sent desenvolupat per l'Associació Al-Adala, de Solidaritat amb el Poble Sahrauí, i la cooperació de la contrapart local Brigada social Basmat Kheir (la traducció seria La empremta del bé), un grup de dones empoderades, totes elles sahrauís, que es dediquen a ajudar, de forma altruista, a les persones més vulnerables de la zona. El programa, dotat amb una subvenció de 15.000 euros, durarà nou mesos a comptar des de juny d'aquest any fins a febrer de 2021.

Pujar