4 de desembre de 2020 4/12/20

L’Ajuntament inicia les obres de consolidació de l’Alqueria Falcó

L’Ajuntament inicia les obres de consolidació de l’Alqueria Falcó - (foto 1)
  • L’edifici, que es troba al barri de Torrefiel, està catalogat com a Bé de Rellevància Local

Una vegada recuperada la seua propietat durant el mandat anterior, l’Ajuntament de València ha iniciat les obres de consolidació de l’Alqueria Falcó, un edifici inclòs al catàleg com a Bé de Rellevància Local (BRL) pel seu valor etnològic d’interés local. La regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha afirmat que “estes obres permetran la conservació d’esta construcció mentre s’avança en el projecte per a la seua rehabilitació”.

L'Alqueria Falcó és un exemple del barroc en l'arquitectura de la casa senyorial valenciana del segle XVII tot i que el seu origen es data dos segles abans. Després de romandre molts anys abandonada i havent sigut objecte d'incendis i ocupacions il·legals que van deteriorar els elements constructius i murs, l'Ajuntament de València la va rescatar de la ruïna l'any 2017 després d'expropiar-la per quasi un milió d'euros.

En una primera fase i gràcies a un conveni de col·laboració amb la Universitat Politècnica de València, es va comprovar l'estat de la mateixa com a pas previ a qualsevol intervenció. Ja en els pressupostos de l’any passat, com a resultat dels projectes de consulta ciutadana d'inversions, va existir una partida pressupostària per a realitzar les anàlisis estructurals prèvies, així com per a la intervenció per tal de reduir el seu deteriorament i per a la redacció del projecte bàsic i d'execució de l'obra de rehabilitació.

L’objectiu de les obres iniciades, segons ha explicat Notario, passa per “millorar la seguretat exterior i interior de l’edifici i reduir el seu deteriorament continuat amb els treballs de conservació que siguen necessaris”. Per això hi haurà una primera intervenció de desbrossament i desenrunament, desmuntatges d’elements inestables, apuntalaments i qualsevol mesura de seguretat que permeta l’accés a l’immoble per a reduir els riscos per a les persones que prenguen les dades necessàries per a la redacció del projecte de rehabilitació de l’alqueria.

El termini d’execució d’estes obres de consolidació s’estima en dos mesos i el pressupost arriba fins els 35.549,77 euros.

PLA D’INTERVENCIÓ EN EDIFICIS MUNICIPALS DE VALOR PATRIMONIAL I SOCIAL  

“El compromís d’este govern per protegir el patrimoni a la nostra ciutat és ferm i es demostra amb contundència veient les inversions i els resultats del Pla d'Intervenció en Edificis Municipals de Valor Patrimonial i Social, posat en marxa en juny de 2015, tan prompte com Ribó va assumir el càrrec com a alcalde de València”, ha assegurat Notario, per a qui “exemples com els de les rehabilitacions integrals de l’Alqueria del Moro (Benicalap) i el xalet d’Aben Al-Abbar (Camins al Grau) o les intervencions per consolidar, netejar i recuperar elements patrimonials com els xalets del Doctor Bartual (Quatre Carreres) i Sancho (Poblats Marítims), la Ceramo (Benicalap), les Alqueries Olba (la Saïdia) o esta alqueria de Torrefiel, entre altres, donen resposta a reivindicacions veïnals històriques però també a la responsabilitat que com a administració pública tenim per recuperar i preservar el patrimoni de totes les valencianes i tots els valencians”. A més, ha recordat que en els primers quatre anys de vida, el Pla d’Intervenció en Edificis Municipals de Valor Patrimonial i Social ha comportat inversions per valor superior als 2,7 milions d’euros.

Pujar