22 de setembre de 2020 22/9/20

L'Ajuntament impulsa un Pla d'Actuació en els Blocs Portuaris per garantir els drets dels seus residents

L'Ajuntament impulsa un Pla d'Actuació en els Blocs Portuaris per garantir els drets dels seus residents - (foto 1)

  El Ple Municipal ha aprovat hui la proposta alternativa que recull les modificacions necessàries en el Pla d'actuació dels Blocs Portuaris perquè es garantisquen els drets dels seus residents. A més, en l'hemicicle s'ha acordat, sense el suport de l'oposició, que l'Ajuntament de València defensarà la llibertat d'expressió com a dret fonamental i es continuarà treballant amb polítiques actives per a impulsar la convivència entre ideologies.

  El Ple Municipal ha aprovat la moció alternativa que ha presentat el regidor d'Urbanisme, Vicent Sarrià, en resposta a la moció presentada pel Grup Ciutadans, que ha comptat amb la votació en contra de Ciutadans i l'abstenció del Grup Popular. Esta proposta alternativa contempla «les modificacions necessàries que possibiliten un Pla d'actuació en els Blocs Portuaris per a la seua rehabilitació o reedificació, garantint els drets dels seus residents al re-allotjament provisional o definitiu, així com la possibilitat de continuar vivint en l'edifici resultant independentment de les seues condicions econòmiques d'acord amb la normativa vigent».

  Narciso Estellés, per part del Grup Ciutadans, ha proposat amb la seua moció que «s'aconseguisca una solució més beneficiosa en els Blocs Portuaris del barri del Cabanyal-Canyamelar i que es pose a la disposició dels propietaris i inquilins legals tots els recursos necessaris a fi de quedar garantides les seues necessitats bàsiques durant tot el procés». «Esta moció s'ha fet pensant en les persones que volen solucions econòmiques i humanes», ha afegit. El regidor del Grup Popular, Alfonso Novo, ha exposat que «durant tres anys i mig s'ha consentit una degradació i ocupació il·legal en el Bloc Portuari». «La moció alternativa que s'ha presentat és massa generalista», ha destacat.

  El regidor d'urbanisme ha explicat que «estem davant d'una solució a un problema de més de 30 anys, evidentment complex». Sarrià ha manifestat la seua voluntat que «totes les persones que viuen en eixe edifici tinguen accés a un habitatge digne i en unes condicions econòmico-socials adequades, però això necessita fer-se d'acord a la normativa vigent i amb seguretat».

  «L'AJUNTAMENT DE VALÈNCIA DEFENSARÀ LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ»

  En el torn de mocions, el Ple també ha debatut al voltant de la moció presentada per Fernando Giner, en el seu nom i en el del Grup Ciutadans, sobre «les subvencions i el suport a altres organitzacions que promouen el separatisme», davant la qual la regidora Glòria Tello ha proposat una moció alternativa que ha sigut aprovada sense el suport de l'oposició, després del vot en contra del Grup Ciutadans i l'abstenció del Grup Popular. En la moció aprovada «es defensa la llibertat d'expressió com a dret fonamental i la convivència entre ideologies».

  Giner ha expressat la seua oposició al fet que «s'atorguen subvencions directes a entitats que promouen el separatisme, i que es recolzen actuacions que van en contra de la Constitució i de la unitat territorial contemplada en esta». D'altra banda, en representació del Grup popular, Novo ha destacat que «amb estes subvencions i el suport als polítics presos catalans es falta el respecte a la Constitució i als estatuts». «Amb estes aparicions públiques li fa un flac favor a València perquè està en contra de la posició de la majoria dels valencians», ha afegit.

  En resposta a esta moció, Glòria Tello ha puntualitzat que «València és una ciutat oberta i plural». És per això, que la regidora ha exposat una proposta alternativa en la qual es recull que «l'Ajuntament de València defensarà i propiciarà el respecte cap a la llibertat d'expressió com a dret fonamental recollit en l'article 20 de la Constitució». «Així mateix, es continuarà treballant amb polítiques actives per a impulsar els valors democràtics que permeten la convivència entre ideologies i maneres de pensar diverses i plurals», ha destacat.

  RESPECTE I COMPROMÍS AMB LA DEMOCRÀCIA

  «Reafirmem el nostre respecte i compromís amb la democràcia i amb els principis constitucionals que regulen la nostra convivència, en particular la llibertat i la igualtat en drets i deures de tots i totes les espanyoles, amb independència del territori on residisquen», s'afirma en la moció aprovada pel Ple com a alternativa a les presentades pel Grup Popular sobre la «defensa de la Constitució Espanyola en el seu quaranté aniversari» i el Grup Ciutadans com a «moció per a defensar els valors constitucionals, la unitat d'Espanya i la sobirania nacional».

  Després d'un debat conjunt d'eixes dos mocions dels grups municipals d'oposició amb abundant encreuament d'acusacions i en la qual PP i Ciutadans han lamentat «que no hi haja hagut acord per a aprovar una declaració institucional», l'Equip de Govern ha presentat una alternativa conjunta per a ambdós en la qual també s'inclou una segona proposta on s'afirma que «volem mostrar la nostra màxima voluntat d'enfortir un projecte comú, una Espanya, dins de la Unió Europea, en la qual tinguen bona cabuda i acolliment tots i cadascun dels ciutadans i ciutadanes de tots els pobles que componen i enriqueixen la societat espanyola».

  En esta moció alternativa s'afirma igualment que l'Ajuntament de València, en commemoració del quaranté aniversari de la Constitució Espanyola, «i per a fomentar la seua divulgació i coneixement, celebrarà dos actes oberts al públic tant per a adults com per a xiquets i xiquetes amb l'objectiu de dur a terme una lectura pública dels diferents articles de la Constitució Espanyola». L'alcalde, Joan Ribó, ha anunciat que tindran lloc els dies 5 i 6 de desembre.

  La moció alternativa insta igualment a «treballar per a propiciar el millor acord possible entre les diferents forces polítiques i representants de la societat civil, per iniciar un procés que reafirme el nostre sistema d'organització territorial cap a un estat que assumisca l'existència d'una Espanya real, amb la seua rica diversitat cultural i lingüística, que puga ser lloc de trobada i unió, amb la finalitat de millorar el nostre marc de convivència, reforçar l'estat de benestar i apostar per un sistema de finançament autonòmic just i equilibrat».

  Pujar