elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament commemora el Dia del Poble Gitano

    L'Ajuntament se suma a la commemoració del Dia del Poble Gitano que se celebra el 8 d'abril. La regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, ha declarat que és un "dia de celebració i de reconeixement" i ha reivindicat la necessitat que "el poble gitano tinga igualtat d'oportunitats" respecte a la resta de ciutadans i ciutadanes. L'acte de reconeixement s'ha realitzat en el Saló de Cristall de l'Ajuntament, emmarcat amb una exposició que relata la història de les víctimes del poble gitano en l'holocaust nazi.

    A més de la regidora, Isabel Lozano, han participat en l'acte el director general de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, José de Lamo; el president de la Federació Maranatha, Alfredo Maya Maya, i la tècnica d'Ocupació de la Fundació del Secretariat Gitano, Josefa Moreno. Va ser en 1971 quan la UNESCO va datar el 8 d'abril en record del Primer Congrés Mundial Romaní/Gitano. Aquell dia també es va instituir l'himne i la bandera romaní, que l'Ajuntament exhibix hui al balcó. A més, l'himne s'ha escoltat en el Saló de Cristall en finalitzar l'acte.

    Isabel Lozano ha recordat que l'Ajuntament "treballa per a combatre les desigualtats que patix el poble gitano i per a crear espais de convivència mutus, que és la millor vacuna contra el antigitanisme". "La vostra cultura", ha mantingut Lozano, "és també cultura europea".

    Per la seua banda, el director general de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat, José de Lamo, ha manifestat que "la identitat del nostre país és diversa, i el futur del poble gitano està en la igualtat d'hòmens i dones". Ha ressaltat també la necessitat de "continuar naturalitzant dia a dia la inclusió d'este poble, i evitar comentaris racistes i denigrants en un esforç personal i col·lectiu".

    Josefa Moreno, tècnica d'Ocupació de la Fundació del Secretariat Gitano, ha agraït a la corporació que "esta siga ja la segona vegada que s'exposa la bandera gitana a l'Ajuntament, la qual cosa és per a nosaltres un motiu d'orgull". "El 8 d'abril", ha continuat Moreno, "és el dia que simbolitza les nostres reivindicacions, però el treball s'ha de fer dia a dia i les administracions públiques tenen el seu treball la resta de l'any", ha reconegut. Moreno ha exposat una idea molt assentida pels assistents a l'acte amb la qual ha reivindicat que "tenim una identitat que cal respectar. Jo tinc els meus costums, no tinc perquè integrar-me, no tinc perquè assimilar el que no és meu".

    SAMUDARIPEN

    Finalment ha intervingut el president de la Federació Maranatha, José Maya Maya, qui ha posat l'accent en el motiu dels cartells de l'exposició, que és en record del Samudaripen, paraula que fa referència a l'holocaust gitano. L'exposició es compon de 14 cartells monogràfics sobre els esdeveniments i personatges més rellevants de la tragèdia que va acabar amb la vida de 500.000 persones gitanes durant la Segona Guerra Mundial. "Tothom opina sobre el poble gitano, però molt pocs es preocupen de conéixer la seua història".

    "El dia 8 d'abril té dos vessants: d'una banda la celebració de la nostra identitat com a poble, i d'una altra, la commemoració per al record de les víctimes del Samudaripen", ha explicat Maya. El president de la Federació ha compartit amb els assistents a l'acte la seua experiència quan recorria l'exposició en la qual els visitants afirmaven desconéixer totalment el genocidi patit pel poble romaní per part dels nazis, i l'animaven a portar esta informació per ciutats de la resta d'Espanya. 

    Pujar