6 de juliol de 2020 6/7/20

L’Ajuntament col·labora en la campanya de voluntariat ambiental de Creu Roja a la Devesa -Albufera

L’Ajuntament col·labora en la campanya de voluntariat ambiental de Creu Roja a la Devesa -Albufera - (foto 1)
  • La campanya de prevenció d’incendis forestals al Parc Natural de la Devesa-Albufera comença demà amb més de 400 llocs d’acció voluntària

MÉS FOTOS
L’Ajuntament col·labora en la campanya de voluntariat ambiental de Creu Roja a la Devesa -Albufera - (foto 2)

L’Ajuntament de València, a través del Servici de Devesa-Albufera, col·labora per tercer any consecutiu en el programa de voluntariat socioambiental de Creu Roja. El programa, que comença demà dissabte 29 de juny, consistix a donar suport als servicis municipals en les labors de vigilància dissuasiva i de sensibilització i informació a la Devesa amb personal voluntari convenientment format i en plena coordinació durant el servici amb els agents ambientals.

D’esta manera, segons ha explicat l’alcalde de València, Joan Ribó, «es pretén previndre possibles riscos d’incendis forestals i augmentar el coneixement dels visitants per a evitar pràctiques que danyen l’ecosistema en els períodes de màxima afluència». «Entre estes recomanacions i consells, es recorda la normativa d’ús de la Devesa relacionada amb la protecció de les dunes, bona gestió dels residus, accessos i circulació, protecció de la fauna i flora, i procediments d’actuació davant varaments d’animals marins, entre altres qüestions», ha afegit.

Per a esta edició, es disposa de 400 llocs  que es cobriran amb voluntariat durant els caps de setmana de juliol, agost i setembre, en torns de matí i vesprada, mentre que l’any passat hi van participar 117 persones. L’Ajuntament de València ha col·locat   cartells   a   la   ciutat   animant   a  apuntar-se   a   este  projecte, a  través  de l’adreça electrònica devesa.voluntariado@cruzroja.es i la pàgina web www.cruzroja.es/medioambientedevesavalencia.

El projecte té un caràcter social i incorpora persones amb diversitat funcional i menors amb mesures judicials en compliment amb la Llei 5/2000 de responsabilitat penal del menor. A més, l’educació ambiental s’estén als centres educatius durant el període escolar. Com a novetat, enguany s’incorporaran dos voluntaris amb bicicleta per a les diverses rutes accessibles des de l’antic poliesportiu fins a la gola del Perellonet.

BALANÇ POSITIU

Entre els aspectes positius, també es dona la circumstància que en els tres anys en què ha estat en vigor el voluntariat no s’ha produït cap incendi gran al parc natural. La dada contrasta amb els 34 incendis que es van produir entre els anys 2005 i 2015. Es demostra així l’efectivitat d’este tipus d’intervenció de voluntariat socioambiental.

En 2018, Creu Roja va realitzar 331 comunicacions al Servici Devesa-Albufera. D’estes, nou van requerir assistència externa, 78 van requerir solució immediata i 224 van ser avisos per manteniment. Els voluntaris mateixos van solucionar en el moment 96 incidències, relacionades amb negligències, comportaments o accions adverses per a la flora o la fauna, l’accés a zones restringides o l’estat de tancats i accessos. La majoria de les incidències es van concentrar des del poliesportiu del Saler fins a la urbanització de la Casbah a causa de la gran afluència de visitants.

Les accions es realitzaran durant els caps de setmana dels mesos de juliol, agost i setembre. Concretament, comencen este dissabte 29 de juny i acabaran el diumenge 22 de setembre. Així, cada cap de setmana es realitzaran torns de matí i vesprada durant 26 jornades d’activitats. El grup d’acció voluntària es dividix en tres rutes establides: des de l’antic poliesportiu al Tallafoc de la Rambla, del Tallafoc de la Rambla al marge nord de Gola del Pujol i del marge sud de la Gola del Pujol a la Gola del Perellonet.

La Regidoria de Devesa-Albufera ajuda Creu Roja a dissenyar el dispositiu, formar al voluntariat sobre coneixements de la Devesa i assumix algunes despeses com la manutenció. En el projecte també col·labora la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana.

Pujar