elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
22 DE MARÇ, DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

L'aigua, al centre de tot

L'aigua, al centre de tot
  • Global Omnium porta anys en les artèries (subministrament) i les entranyes (sanejament) de València i aspira a contribuir amb la seua experiència i tecnologia a el disseny de ciutats més saludables, més sostenibles, socialment justes i més ben preparades

MÉS FOTOS
L'aigua, al centre de tot - (foto 2)
L'aigua, al centre de tot - (foto 3)
L'aigua, al centre de tot - (foto 4)

La pandèmia ha tornat a posar de manifest la importància de l'aigua a les nostres vides, tant com una part essencial dels instruments per frenar la seua expansió, com pel seu paper protagonista dels plans de recuperació i de ixida a la crisi que promouen les institucions. Un any després de l'esclat de la pandèmia, la mascareta i el rentat freqüent de mans es mantenen com les armes preventives més eficaces contra el virus, a l'espera de l'anhelada vacunació. És en països i entorns on l'accés a l'aigua potable és deficient, o simplement no existeix, on el virus continuarà fent estralls, privats seus habitants d'un recurs bàsic i, com s'ha vist, estratègic en termes de salut. És aquest context on alguns dels Objectius de Desenvolupament Sostenible com el d'Aigua neta i Sanejament (ODS 6) exigeixen una atenció prioritària i es justifica la demanda que l'accés aigua siga un dret humà universal, com reclamen col·lectius, empreses i institucions de tot el planeta.

Mentrestant, a les grans ciutats del que fa uns anys es deia el "primer món", els proveïments s'han mantingut operatius tot i la pandèmia. Els seus gestors han habilitat plans de contingència i mobilitzat equips humans per garantir el subministrament. En llocs com València, la digitalització i les solucions tecnològiques adoptades per Global Omnium han facilitat una resposta immediata als canvis provocats per la pandèmia en els hàbits de consum. De la nit al dia, el consum domèstic a les llars es disparava mentre queia l'ús industrial i grans consumidors, tensant la capacitat de les xarxes i de les infraestructures d'abastament.

A més, i mereix ser destacat, els gestors de proveïments, públics o privats, sota la tutela i en col·laboració amb les administracions, han treballat junts per evitar que ningú es quedara enrere, tal com se'ns mandata a l'Agenda 2030, evitant interrompre el subministrament a centenars de famílies colpejades per l'atur associat a la crisi.

València, referent mundial en recerca i tecnologia de l'aigua

Les artèries d'aigües residuals de la ciutat de València, les canonades amagades sota l'asfalt a la ciutat de València s'han demostrat les millors aliades per prevenir i conèixer l'estat de salut dels seus ciutadans.

Amb més d'1 milió i mig d'habitants i més de 2.000 mostres analitzades 3 vegades per setmana en 28 punts de la ciutat des del mes de maig és, sens dubte, la ciutat que més informació ha sabut interpretar a partir de l'aigua creuant aquestes dades amb els sanitaris, demogràfics o epidemiològics. Se l'ha vingut explicant elperiodic.com setmanalment sobre la base de la informació compartida per Elisa Valia, regidora de l'aigua a la ciutat, que ha posat en marxa mesures immediates en col·laboració amb altres àrees municipals per guanyar en efectivitat. Un exemple que s'ha exportat a altres tantes ciutats espanyoles i en altres punts d'Europa, Estats Units i Àsia.

I és que el desenvolupament per Global Omnium del pioner sistema d'alerta primerenca (SARS-GOanalitycs), anticipant en gairebé 15 dies els episodis "pic" de la pandèmia, o de PCR-Group, capaç de determinar amb una única prova la presència o no del virus en fàbriques, comunitats de veïns, residències, edificis, etc., situa també a l'aigua en l'eix de la resposta col·lectiva a l'amenaça de la pandèmia.

"No es tracta tan sols de disposar d'un laboratori de gran capacitat per analitzar les mostres com el GO-Lab de Global Omnium, sinó d'obtenir el màxim profit d'aquestes dades, relacionant-los amb altres obtinguts de xarxes i sensors mitjançant tècniques d'intel·ligència artificial , algoritmes, aprenentatge, etc., que multipliquen les possibilitats i l'eficàcia de qualsevol intervenció ", expliquen des de la companyia.

Són èxits incontestables que no hagueren sigut possibles sense un brou de cultiu previ caracteritzat per un ecosistema investigador i una vocació innovadora de la qual són hereves eines com les incloses en Nexus Integra o empreses del grup com Idrica, amb clara vocació internacional.

Els programes d'investigació han continuat desenvolupant-se en l'últim any tot i els condicionants i les limitacions imposades per la pandèmia. Especialistes de la companyia treballen en l'actualitat en una trentena de projectes d'investigació centrats en l'ús de tecnologies i productes més sostenibles, descarbonització, reducció-recuperació de nitrats, canvi climàtic, biodiversitat, etc.

Aigües de València-Global Omnium, porta anys en les artèries (subministrament) i les entranyes (sanejament) de València i aspira a contribuir amb la seua experiència i tecnologia a el disseny de ciutats més saludables, més sostenibles, socialment justes i més ben preparades per donar respostes als desafiaments del canvi climàtic en qualsevol lloc on es demanen els seus serveis.

L'aigua està molt present en el pla espanyol i l'estratègia europea d'Economia Circular, al Pacte Verd Europeu, el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima o l'avantprojecte de la Llei Valenciana de Canvi Climàtic, etc., Mentre que el suport a la digitalització compta amb un apartat específic i prioritari en la destinació dels fons habilitats pel Pla de Recuperació per a Europa.

En aquest sentit, el procés de digitalització emprès per la companyia i el seu caràcter innovador, la situen en una situació privilegiada per ser un actor destacat en els plans i estratègies llançats per la Comissió Europea i els governs d'Espanya i de la Generalitat Valenciana en els últims mesos, tant per ixir de la crisi provocada per la pandèmia, com per abordar el canvi climàtic, a què cada vegada més experts i líders situen com la gran amenaça.

Pujar