elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Jornada veïnal sobre turisme als barris de València

    Aquest dissabte 19 de novembre s’ha celebrat a l’Espai Ribes del Parc Central de València una jornada en la que s’ha analitzat com afecta actualment el turisme al barris de la ciutat de València i s’ha proposat una bateria de mesures.

    En aquesta jornada han participat més de 20 col·lectius, com associacions veïnals i grups de València que treballen qüestions de turisme als barris.

    La jornada ha estat organitzada des de la Junta de Districte de Russafa, i dinamitzada per la portaveu del grup de treball de turisme sostenible, del col·lectiu Ecologistes en Acció en col·laboració amb la Federació d’Associacions Veïnals de València.

    La jornada s'ha desenvolupat en un context en el qual la turistificació està afectant cada vegada més a la qualitat de vida als barris, i a més està la problemàtica s’està expandint a tots els barris de la ciutat, pel desbordament dels barris que ja estan saturats turísticament, com són El Carme, Russafa o

    Cabanyal, arribant també als barris perifèrics de València on mai haurien pensat que experimentarien aquests fenòmens.

    Aquesta jornada ha suposat una trobada entre el moviment veïnal i l'ecologisme, amb diferents grups de treball que han analitzat les situacions en cada barri de València, per a finalitzar amb una posada en comú que s'ha plasmat en un document de conclusió que recopila les diferents propostes amb les quals es continuarà treballant i que es traslladaran als diferents àmbits implicats.

    Propostes principals

    Entre les diferents propostes que s'han concretat, destaquen algunes qüestions fonamentals, com és la urgent necessitat del desenvolupament normatiu de la llei de turisme. En aquest sentit, és necessari que totes les activitats turístiques que es realitzen a la ciutat estiguen regulades i sotmeses a llicència.

    Un altre dels elements destacats ha sigut el de la implantació de transparència al sector, de manera que totes les activitats turístiques siguen clara i visiblement identificades com a tals. També en el que té a veure amb les inversions i finançament que s'ofereix al turisme i el seu retorn a la ciutat que l’acull o bé la seva fuita.

    Tanmateix la qüestió de la inspecció i el control ha sigut un aspecte destacat, doncs s'ha convingut que és imprescindible que es sancionen les irregularitats i que es proporcionen mitjans humans i pressupostaris per poder fer complir el reglament.

    Context turístic

    El moment per dur a terme la jornada és idoni, doncs tant a l’estiu com al pont de novembre es confirma que el turisme a la ciutat ja està al 100%, i als barris de València hi trobem diverses realitats resultat d’una industria global.

    El context turístic de la ciutat també està canviant ràpidament, donat que hi ha moltes accions de creixement previstes: nova terminal de creuers i ferris, noves connexions de vòls de low cost, ampliació també de connexions per carretera, i nous hotels, entre d’altres.

    Així mateix, la jornada es realitza en uns dies en que es celebra la cimera mundial pel canvi climàtic COP27, on s’ha reafirmat que el sector turístic ha de fer front a l’emergència climàtica de forma activa i urgent, donat que és dels més afectats però també per ser un dels que més hi contribueix, responsable d’entre un 8 i 10% de les emissions globals. Per això, a la COP 26 ja es va signar la Declaració de Glasgow per comprometre’s a una dècada d’acció climàtica al turisme, que inclou preparar plans per reduir a la meitat les emissions per al 2030, dur-los a la pràctica i a informar públicament dels progressos.

    Polítiques turístiques per créixer i créixer sense sostre, sense atendre la gestió i els efectes greus com la sobresaturació de l'oferta de l'oci a l'espai públic, l'augment del preu de l'habitatge, l'expulsió de veïnat o l'especulació immobiliària, és el precisament tot el contrari al que cal fer.

    També és un moment escaient perquè la setmana propera a València es celebra el III Congrés Internacional de Destinacions Turístiques Intel·ligents, que tracta entre d’altres qüestions la governança turística i la sostenibilitat, incloent la sostenibilitat social, pel que els barris que acollim el turisme hem fet una reflexió i una proposta de mesures per revertir i prevenir la turistificació de la ciutat que habitem. 

    Pujar