elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Joan Ribó: “Una de les prioritats que impulsem front al canvi climàtic és impedir l’efecte illa de calor que eleva la temperatura de la ciutat”

Joan Ribó: “Una de les prioritats que impulsem front al canvi climàtic és impedir l’efecte illa de calor que eleva la temperatura de la ciutat”
  • La plantació d’arbrat, la disminució de gasos contaminants i l’estudi d’alternatives de paviment contribuixen a minorar l’augment de les temperatures a la ciutat

MÉS FOTOS
Joan Ribó: “Una de les prioritats que impulsem front al canvi climàtic és impedir l’efecte illa de calor que eleva la temperatura de la ciutat” - (foto 2)
Joan Ribó: “Una de les prioritats que impulsem front al canvi climàtic és impedir l’efecte illa de calor que eleva la temperatura de la ciutat” - (foto 3)

“Un dels nostres objectius com a govern municipal és alentir els processos de pujada de les temperatures que pateix la nostra ciutat, i que té una repercussió directa en el canvi climàtic. Per això, ja estem treballant per a evitar l’anomenat efecte illa de calor”. Així s’ha expressat l’alcalde de València, Joan Ribó, que ha visitat este matí tres centres d’investigació del Parc Tecnològic de Paterna. Juntament amb el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, ha vistat l’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE), l’Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas) i l’Institut Tecnològic de la Indústria Agroalimentària (Ainia).

Segons ha explicat l’alcalde, “l’efecte illa de calor implica un augment de temperatura en les ciutats que oscil·la a l’entorn dels 2 graus centígrads. València vol ser capdavantera a l’hora de mitigar esta pujada de temperatura, i per això estem actuant en vàries direccions: d’una banda, amb la replantació d’arbres per tota la ciutat, a més de reduir l’emissió gasos contaminants dels vehicles a motor, i d’altra banda, estudiant sistemes tecnològics que eviten que els paviments propis de la ciutat contribuïsquen a disminuir l’efecte illa de calor”. Així s’ha explicat l’alcalde en la visita al Parc Tecnològic de Paterna, on Joan Ribó ha traslladat esta preocupació als investigadors dels centres tecnològics.

“Des de l’Ajuntament volem estudiar possibles mesures aplicables al paviment de la ciutat. Cal tindre en compte que les àrees pavimentades poden arribar a suposar fins al 30-40% de superfície d’una ciutat, respecte de les zones verdes o construïdes. Per això ens interessen les alternatives dels anomenats ‘paviments freds’ sobre els quals s’està investigant en centres com l’Aimplas” ha explicat l’alcalde. Segons ha detallat Joan Ribó, “volem apostar per l’estudi de solucions de paviment reflectant o permeable que reduïsquen l’absorció de calor respecte dels paviments tradicionals”.

Per la seua part, el regidor Alejandro Ramon ha destacat les polítiques amb què València està ja lluitant contra la crisi climàtica. "Estem situant la nostra ciutat com a referent en les polítiques d'eficiència i transició energètiques, amb una aposta per les energies netes, amb l'Oficina de l'Energia que ja està guiant particulars i comunitats de propietaris per la senda de la sostenibilitat, amb intervencions transversals que permeten conscienciar sobre la necessitat de reduir el consum energètic en col·legis, edificis municipals i en cases particulars". A més, ha destacat el posicionament de la Regidoria respecte a la reducció de l'emissió de gasos, com ara els de la crema de la palla de l'arròs, juntament amb la seua valorització estudiant múltiples vies per introduir en productes que fins ara s'han fet amb polímers tradicionals, que pot ser mobiliari urbà, pellets per alimentar plantes de biomasa o be mantes antiherba per als propis escocells. "Fa uns dies concloïa la recollida de 550 fanecades de palla d'arròs, amb el que això suposa tant en allò referent a l'emissió de gasos, com en el que respecta a les molèsties que evitem tant a la població dels nuclis urbans més pròxims com en les possibles afeccions al trànsit en carreteres com ara la CV-500".

ARBRES I MOBILITAT SOSTENIBLE FRONT A L’ILLA DE CALOR

D’altra banda, l’alcalde ha fet referència a les accions que ja s’estan duent a terme des de l’Ajuntament de València per a reduir l’efecte illa de calor. Així, d’una banda, l’alcalde ha destacat el Pla de Replantació d’Arbres de València, inclòs en el projecte “Una València més Verda” de la regidoria d’Ecologia Urbana, que abasta tots els barris de la ciutat, “amb l’objectiu de reomplir els escocells que durant anys o fins i tot dècades han estat buits per tota la ciutat”.

L’alcalde ha detallat que este projecte, ja en marxa, suposa la plantació de 3.274 arbres de 86 espècies. I no nomes això, sinó que “per a evitar les lamentables caigudes d’arbres, que també suposen un problema de perill públic, s’amplia el tamany de 1.801 escocells per tota la ciutat i s’instal·la el reg per degoteig a 924 d’ells”. A més, “apostem per una jardineria mediterrània, introduint espècies que se seleccionen amb criteris d’adaptació al sòl de la ciutat, resistència a la sequera i exposició solar”. Un projecte que té una dotació de 2.082.352€.

Per últim, l’alcalde ha fet una menció a les polítiques de mobilitat sostenible, amb les quals “es prioritza, en primer lloc, poder caminar per la ciutat, ampliant voreres i adaptant-les a qualsevol persona amb problemes d’accessibilitat, xiquets o gent major, i amb més zones per a vianants. En segon lloc s’aposta pel transport públic, amb la compra de 182 nous autobusos –híbrids i elèctrics- els últims anys, que es completarà amb vora 200 autobusos més. En tercer lloc, impulsant la mobilitat no contaminant, amb bicis i patinets, i finalment, repartint l’espai públic amb els vehicles privats a motor”. L’alcalde ha completat estes polítiques públiques projectades per la regidoria de Mobilitat Sostenible amb les dades de disminució de la contaminació atmosfèrica i acústica en el centre de la ciutat.

Pujar