23 de gener de 2020 23/1/20

Joan Ribó destaca el bon funcionament dels sistemes de prevenció i d’actuació davant de la tempesta de vent i pluja

  Els diferents servicis municipals han fet balanç després del temporal de vent i pluja que ha assotat la ciutat durant les últimes hores i que ha deixat un saldo d'arbres afectats, però cap inundació ni incident d'importància. A preguntes dels periodistes, l'alcalde, Joan Ribó, ha mostrat la seua satisfacció pel bon funcionament dels sistemes de prevenció i d'actuació.

  Ribó va seguir el desenvolupament del temporal des de la Central de la Policia Local, des d'on va poder comprovar el bon funcionament dels diferents servicis de neteja, mobilitat, trànsit o parcs i jardins en les seues labors d'assistència a la ciutadania en casos d'emergència, i per a garantir el decurs de l'activitat ciutadana de la manera més fluida possible.

  "Hi ha hagut problemes, òbviament", ha assenyalat l'alcalde, "com la caiguda d'enderrocs en el túnel d'eixida de la pista del Saler, o les caigudes d'arbres, que teníem previst que es produïren per causa del fort vent, però la majoria de les eixides de la Policia Local, per exemple, eren per a accions de regulació del trànsit". A més, el primer edil ha recordat que la immensa majoria dels túnels de la ciutat han funcionat de manera eficaç,

  Ribó ha destacat les labors d'assistència en els casos de caiguda de branques, despreniments en determinades façanes... Però no s'ha produït cap inundació significativa –ha subratllat– més enllà del cas del passeig marítim. "La ciutat ha funcionat de manera normal", ha afegit l'alcalde, "perquè els servicis municipals havien activat els sistemes de prevenció davant de les previsions meteorològiques". Ribó ha conclòs subratllant què no s'ha produït "cap desgràcia personal i tots els servicis han funcionat adequadament".

  144 arbres caiguts, la majoria al Jardí del Túria

  Per la seua banda, la regidora de Medi Ambient i Parcs i Jardins, Pilar Soriano, ha destacat la caiguda, fins a les 13.00 hores de hui dilluns, d'un total de 144 arbres a la ciutat (entre caiguts i abatuts) com a efecte col·lateral de la tempesta de vent i pluja.

  Segons les dades oferides per la delegada, el Jardí del Túria ha sigut l'espai verd més afectat per les condicions atmosfèriques: un total de 77 arbres s'han vist directament danyats per la tempesta patida, dels quals 50 han caigut durant els processos meteorològics i 27 més han hagut de ser abatuts pel personal de la Regidoria, pel el seu deteriorament o el perill imminent d'afonament.

  A més, s'han comptabilitzat 4 exemplars més caiguts en altres jardins de la ciutat: 3 al parc de Benicalap, 3 al Jardí d'Aiora i 1 exemplar més als jardins del Palauet de Monforte. I a tot això cal sumar els 67 arbres afectats en la resta de punts enjardinats de la ciutat. En total, la tempesta se salda amb 144 exemplars arboris caiguts o abatuts en tota la ciutat.

  Quant a les actuacions en el viari, se n'han fet 29 a la zona nord de la ciutat i 21 a la zona sud. Soriano ha avançat un reforç en les labors de recollida de fulles a partir d'esta mateixa vesprada, una vegada conclosa la fase més violenta del temporal. Quant a l'estat de les platges, la regidora ha lamentat l'afecció a l'arena, encara que ha indicat que es fa necessari esperar algunes hores per a poder avaluar específicament els efectes i disposar les accions de recuperació necessàries.

  125 litres per metre quadrat

  La regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, ha agraït les labors realitzades pels agents de Policia Local i Bombers de València que, durant este cap de setmana, han realitzat 376 actuacions, des del divendres i fins al dilluns de matí. Este matí s'han reparat els semàfors avariats i tant policies com bombers continuen treballant en alguns punts de la ciutat.

  Segons ha explicat Menguzzato, el Servici Municipal de Bombers ha realitzat un total de 112 servicis des de divendres passat, dels quals 51 s'han produït a causa de branques i arbres, a més de les 24 actuacions en edificacions per caiguda d'enderrocs. Més de 15 buidatges i talls d'aigua els han obligat a actuar en diferents punts de la ciutat.

  Per la seua banda, ha indicat que la Policia Local ha participat en 264 servicis, dels quals 112 han tingut l'origen en danys fortuïts. El trànsit també s'ha vist afectat i, en este sentit, la sala del 092 ha registrat fins a 58 incidències, en la majoria per avaries de semàfors. El fort vent ha obligat a actuar fins en 52 ocasions.

  Per la seua banda, el responsable del Cicle Integral de l'Aigua, Vicent Sarrià, ha informat que la precipitació mitjana acumulada des de les 00.00 hores del dia 16 de desembre fins a les 10.00 hores de hui dilluns ha sigut de 124,90 litres per metre quadrat, la qual cosa representa que la xarxa de col·lectors municipals ha vehiculitzat 5.620,5 milions de litres d'aigües de pluja.

  Sarrià també ha subratllat que "no s'han detectat incidències en forma d'inundacions a la ciutat de València, i han funcionat correctament tots els buidatges de passos inferiors i estacions de bombament". "Les instal·lacions electromecàniques han bombat l'aigua pluvial de forma continuada i sense incidències, i totes han funcionat correctament", ha destacat.

  Quant a la precipitació mitjana acumulada el cap de setmana, ha indicat que s'ha situat en 124,90 litres per metre quadrat, la qual cosa representa que la xarxa de col·lectors municipals ha vehiculitzat 5.620,5 milions de litres d'aigües de pluja. La Torre és on més quantitat de pluja s'ha registrat, amb 190,80 l/m2.

  Tal com ha assenyalat el regidor Vicent Sarrià, d'acord amb la informació meteorològica facilitada pel Grup de Predicció i Vigilància del Centre Meteorològic Territorial de València (CMTV), "es mantenen activats els efectius previstos en el Pla d'actuacions per pluges a la ciutat de València 2016 de la Delegació del Cicle Integral de l'Aigua".

  Durant les precipitacions registrades durant el passat mes de novembre, la Policia Local i els bombers van atendre més de 630 incidències durant les huit hores de major intensitat de pluja. Van caure 159 litres per metre quadrat i la xarxa d'aigua va canalitzar 5,8 milions de litres des de l'activació de l'emergència.

  Dades de pluviometria

  • Centre meteorològic: Vivers 124,90 l/ m2.

  Estacions control mediambiental de l'Ajuntament:

  - COS ..........................................135,00 l/ m2.
  - Albereda .....................................132,25 l/ m2.
  - Benimàmet ..................................121,75 l/ m2.
  - Parc Capçalera ..........................123,75 l/ m2.
  - Edar Perellonet ............................109,50 l/ m2.
  - Eivissa ..........................................120,25 l/ m2.
  - La Torre .....................................190,80 l/ m2.
  - Massarrojos ..............................131,20 l/ m2.
  - Mestalla ......................................127,50 l/ m2.
  - Ronda Sud ...................................177,25 l/ m2.
  - Edar Saler ...................................172,30 l/ m2.
  - Vara de Quart ..............................133,70 l/ m2.

  ocultar
  Joan Ribó destaca el bon funcionament dels sistemes de prevenció i d’actuació davant de la tempesta de vent i pluja
  Pujar