elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Joan Fuster i les Ciències Socials, a debat en la Universitat de València

Joan Fuster i les Ciències Socials, a debat en la Universitat de València

    La Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València ha organitzat unes jornades per a debatre la vinculació de Joan Fuster amb la disciplina, en el marc del centenari del naixement de l’escriptor. Aquest divendres (7 d’octubre) arranquen les sessions amb una conferència de Toni Mollà i un debat sobre la relació de Fuster amb la sociologia.

    Les jornades, coordinades pel professor Rafael Xambó, se celebren al saló d’actes de la Facultat de Ciències Socials (avinguda dels Tarongers, 4b). La sessió inaugural està prevista per a les 10 del matí. A continuació, Toni Mollà, llicenciat en periodisme (UAB) i doctor en sociologia (Universitat de València), dissertarà sobre ‘La invenció de la identitat’. Mollà és autor de ‘Converses inacabades amb Joan Fuster’ i ‘Escrits contra el silenci’. Moderarà Albert Moncusí, professor d’Antropologia Social i degà de la facultat.

    ‘Joan Fuster i la sociologia valenciana’ és el títol de la taula redona que començarà a les 12 hores, amb els professors de Sociologia Rafa Castelló, Sandra Obiol i Rafa Xambó. Moderarà Francesc J. Hernández Dobón.

    D’acord amb els organitzadors, Joan Fuster és l’intel·lectual valencià “més fecund, lúcid, rellevant i influent del segle XX, amb una marcada incidència en el conjunt de la cultura catalana”. “La seua convocatòria a la generació de joves universitaris dels anys 60 i 70 perquè s’ocuparen d’estudiar la pròpia realitat des d’una òptica nova, allunyada dels tòpics de la burgesia valenciana i el franquisme retrògrad, va tenir una resposta entusiasta i rigorosa que va conduir a l’emergència de recerques, tesis, llibres, articles, revistes... que suposaren una forta embranzida de les ciències socials al País Valencià. Disciplines com la sociologia, l’antropologia, l’economia i la història experimentaren un desenvolupament notable en el que podríem considerar pròpiament com la primera generació valenciana de científics socials”, afirmen.

    La influència de la seua obra va generar importants debats entre els joves acadèmics. La seua reflexió sobre el País Valencià fou germinal i impossible de bandejar en qualsevol anàlisi. Les seues aportacions a les anàlisis social, cultural, política i econòmica obriren un camí de propostes del qual s’han beneficiat nombroses recerques.

    La següent sessió està programada per al 14 d’octubre. Tota la informació i el programa en: https://www.uv.es/deganatsoc/Jornades/Triptic_Joan_Fuster_i_les_Ciencies_Socials_.pdf

    Pujar