elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Investiguen contractes irregulars per valor de 2,8 milions d'euros durant l'etapa del PP a l'Ajuntament de València

Investiguen contractes irregulars per valor de 2,8 milions d'euros durant l'etapa del PP a l'Ajuntament de València
  • Els fets haurien tingut lloc entre els anys 1999 i 2013, segons un informe de la UDEF

L'Ajuntament de València es personarà en la causa que investiga el presumpte finançament il·legal del Partit Popular a la ciutat de València a través d'una agència de comunicació. Així ho ha anunciat aquest divendres l'alcalde, Joan Ribó, després que la UDEF haja fet públic un nou informe sobre el tema.

Segons aquest informe, elaborat per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional, una empresa de comunicació- investigada també en el marc del cas Taula - hauria ingressat ajudes per valor de 2,7 milions d'euros dels diferents departaments del consistori entre els anys 1999 i 2013. Període en el qual el Partit Popular ostentava l'alcaldia de la ciutat, amb Rita Barberá al capdavant.

“Hi ha diners de tots els valencians que s'han utilitzat, presumptament, per a finançar al Partit Popular” ha denunciat en declaracions als mitjans de comunicació l'alcalde, Joan Ribó, qui cal recordar va presentar la primera denúncia sobre el tema quan era regidor de Compromís en l'oposició.

L'alcalde ha assegurat que l'informe de la Policia, que s'esplaia al llarg de 1.200 pàgines, parla de «mètodes irregulars, contractació amb irregularitats, elements recurrents en la contractació, fraccionament sistemàtic en contractes menors, o criteris de selecció subjectius per damunt dels criteris objectius». «Així mateix, s'assenyalen incompliments en contractacions directes, incompliments de les normes de fiscalització, contractes per via d'urgència sense justificació, o aspectes concrets com que, per exemple, quan es demanaven tres empreses alternatives, tal com abans exigia la normativa, resulta que les tres pertanyen al mateix entramat, Trasgos».

L'informe arriba el mateix dia en què el Partit Popular arranca el seu congrés provincial a València per a renovar els seus principals càrrecs, entre ells a l'actual portaveu popular a l'Ajuntament, María José Catalá, qui defensa que el partit està “totalment renovat”.

Una renovació que ha sigut qüestionada per la vicealcaldessa i portaveu del PSPV a la ciutat, Sandra Gómez, qui ha lamentat que el “PP perda l'oportunitat de renovar-se”. “Que ningú es confonga no és el vell PP, és l'actual. Estan relacionats amb aquest cas persones que hui tenen un pes molt important en el partit de la ciutat de València” ha afirmat.

I és que, segons detallaria l'informe, gran part dels diners destinats a l'agència provindria de la regidoria d'esports que era dirigida en aquells dies per Cristóbal Grau. El popular en aquests moments és secretari del PP a l'Ajuntament i secretari general del grup municipal.

Amb tot això, l'actual govern municipal ha anunciat que es personarà en la causa i insisteix: “No és una nova època, està esguitada per problemes de l'època anterior”.

Investigació

La investigació va arrancar en 2014, després de la denúncia plantejada pel Grup Municipal Compromís davant la Policia Nacional, per les «sospites» de les contractacions efectuades des de l'Ajuntament amb l'entramat de quatre empreses reunides sota el nom comú Trasgos Comunicació S.L, tal com ha recordat l'alcalde.

De fet, després que la Policia Nacional traslladara l'assumpte a la justícia, es va obrir una peça específica sobre aquest tema, i ja amb el nou equip en el Govern de la ciutat, el jutge va demanar informació sobre tots els contractes susceptibles de ser investigats, que va dur a terme la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal, la UDEF.

Ribó ha recordat que Trasgos «és l'empresa que va fer la campanya electoral del Partit Popular en 2011, i la mateixa que feia els Congressos del PP de la ciutat de València durant aquest període, de manera paral·lela al que feia Orange Market a nivell estatal».

Pujar