elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Investigadors valencians apliquen per primera vegada grafé en materials odontològics

Investigadors valencians apliquen per primera vegada grafé en materials odontològics
  • Premien als Estats Units una investigació internacional de la CEU UCH al costat d'altres universitats d'Europa i Amèrica

MÉS FOTOS
Investigadors valencians apliquen per primera vegada grafé en materials odontològics - (foto 2)

La cavitat oral pot considerar-se un ambient “extrem” per a qualsevol material, tant per les forces de masticació a les quals són sotmesos, com per les condicions bucals d'humitat, bacterianes i enzimàtiques. La innovació en el disseny de materials per a resines i pròtesis dentals més duradores és un àmbit important per al desenvolupament de l'Odontologia, en el qual treballa des de fa diversos anys el professor de Dentistry de la Universitat CEU Cardenal Herrera, Salvatore Sauro.

En col·laboració amb altres dos investigadors del Departament de Farmàcia de la CEU UCH, Alicia López i Adrián Alambiaga, i al costat de les Universitats de Milà i Rio de Janeiro, han estudiat les propietats físiques, químiques i antimicrobianes d'un material dental resinós enriquit amb grafé. Els seus resultats han merescut el premi atorgat per l'Academy of Dental Materials, entregat en la seua trobada internacional d'enguany, celebrat aquest mes d'octubre en Jackson Hole, Wyoming (els Estats Units).

El grafé és considerat un dels materials més resistents del món, per la qual cosa s'aplica en àmbits com el blindatge de jupetins antibales o la fabricació de xassís per a vehicles i avions. Encara que ja ha sigut estudiat en l'àmbit de la medicina regenerativa, fins ara mai havia sigut testat per al seu ús odontològic. L'investigador de la CEU UCH Salvatore Sauro, en col·laboració amb investigadors d'Itàlia i el Brasil, ha experimentat una resina dental de Polimetilmetacrilato (PMMA) enriquit amb grafé i ha comparat les seues propietats físiques, químiques i microbiològiques amb les d'una resina PMMA no enriquida, en un model experimental d'envelliment accelerat en saliva artificial o etanol.

Segons destaca el professor de Dentistry de la CEU UCH Salvatore Sauro, “els resultats d'aquest estudi, pel qual hem seguisc premiats per la Academy of Dental Materials, ens han permés demostrar que l'addició de grafé en aquesta mena de resines dentals per a la fabricació de pròtesis odontològiques millora les propietats mecàniques i microbiològiques d'aquests materials, en les condicions d'un ambient extrem per a qualsevol material, com la cavitat oral”.

Resistent i antibacterià

Entre els resultats obtinguts destaca especialment la resistència flexural al trencament del material enriquit amb grafé, que ha sigut estadísticament més alta que la del mateix material no enriquit. A això se suma una menor absorció d'aigua, la qual cosa milloraria la seua durabilitat en la cavitat oral, i una millor estabilitat enfront de la degradació hidrolítica; L'estudi també ha permés observar que el nou material enriquit amb grafé té un menor alliberament de fragments de PMMA, la qual cosa li atorga una major biocompatibilitat .

A totes aquestes propietats, el professor Sauro afig: “El material dental experimental enriquit amb grafé ha mostrat també una significativa reducció en la proliferació de bacteris, com Streptococcus mutans, així com en la formació de biofilms”.. Tots els resultats d'investigació, premiada aquest mes d'octubre per la Academy of Dental Materials en la seua meeting anual celebrat en Jackson Hole, han demostrat que l'addició de grafé ha millorat les propietats mecàniques i microbiològiques de la resina dental de Polimetilmetacrilat. “El repte ara –destaca el professor Sauro- és aconseguir que les propietats que el grafé aporta a aquests materials es mantinguen en períodes prolongats, per a garantir la durabilitat necessària en les pròtesis dentals”.

Equip investigador

Per a aquest estudi, el professor Salvatore Sauro ha comptat amb la col·laboració dels membres del Grup d'Investigació de la UCH CEU sobre Medicaments d'Alliberament Controlat, Alicia López Castellano i Adrián Alambiaga. També han col·laborat en l'estudi, premiat per la Academy of Dental Materials els doctors Ionescu i Brambilla, de la Universitat de Milà, i el doctor Pires, de la Universitat Federal de Rio de Janeiro.

El professor Sauro lidera en la CEU UCH el Grup d'Investigació sobre nous Biomaterials Dentals, de major durabilitat i resistència i amb capacitat terapèutica i de regeneració dels teixits dentals enfront de la desmineralització o la càries. En aquest àmbit ha publicat més de 90 articles científics en revistes internacionals d'alt impacte, en col·laboració amb investigadors d'universitats de tot el món. Només en l'últim any ha publicat onze estudis sobre materials innovadors en l'àmbit de l'Odontologia, en revistes científiques com Scientific Reports, Materials, Dental Materials, Bio-Medical Materials and Engineering, BioMed Research International i The Journal of Adhesive Dentistry.

Pujar