elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple insta el Govern d'Espanya perquè autoritze, amb urgència, les obres de l'ampliació nord del Port

El Ple insta el Govern d'Espanya perquè autoritze, amb urgència, les obres de l'ampliació nord del Port
  • Els grups polítics que conformen l'equip de govern presenten sengles propostes per a secundar expressament este projecte “vital per a l'economia i competitivitat de la ciutat”

  • L'acord tira avant amb el suport del PP i Vox

El Ple de l'Ajuntament ha donat suport a l'ampliació nord del Port de València “com a element estratègic per a l'economia i competitivitat de la ciutat i de la Comunitat Valenciana”, i, a més de fer constar, de manera expressa, este suport, ha acordat instar el Govern d'Espanya perquè el Consell de Ministres autoritze, amb urgència, la licitació de les obres de construcció de la nova terminal de contenidors en l'esmentada ampliació nord de les infraestructures portuàries.

Este acord, que contempla la seua notificació al Consell de la Generalitat Valenciana, al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i al Consell de Ministres del Govern d'Espanya, ha sigut adoptat a instàncies del Partit Popular i Vox, que han presentat sengles mocions de suport a l'ampliació del Port de València “com a motor de l'economia de la ciutat”. El Partit Socialista, que ha presentat una moció alternativa per a “treballar una ampliació del port amb un impacte negatiu en l'àmbit mediambiental”, ha votat en contra, igual que Compromís, que ha defensat una altra proposta relacionada amb el tema per a sol·licitar “la paralització de l'ampliació nord del Port de València”.

Abans de votar estes mocions, que s'han debatut conjuntament, en l'Hemicicle han alçat la seua veu representants d'entitats socials i veïnals que han volgut “ajudar a l'Ajuntament per a adoptar la millor decisió”. En representació de Per L' Horta, David Adriá ha assegurat que “este projecte comporta un impacte ambiental i una degradació de la salut de la població”; per part seua, com a portaveu de l'Associació de Veïns Grau-Port, María Oriz ha argumentat que “la població es nega a una ampliació del port perquè no aporta millores a la ciutadania”. En la mateixa línia s'ha manifestat, en nom de l'Associació de Veïns de Natzaret, Juan Antonio Moltó qui ha demanat, per exemple, "la propietat municipal de les parcel·les sense ús portuari”. Finalment, Daniel Lorenzo, de l'Associació de Veïns de Cabanyal-Canyamelar, ha demanat que “s'argumenten millor els projectes perquè l'interés general és saber com es desenvoluparà una ciutat amb port no un port amb ciutat”.

En el debat polític, el portaveu de Vox, Juan Badenas ha afirmat que “el Port i la ciutat no són incompatibles”, i ha assegurat que “el futur de la ciutat depén d'esta infraestructura portuària”, mentre que el portaveu del Grup Popular, Juan Carlos Caballero, ha recordat que “advocar per l'ampliació és defensar els interessos de tots els valencians i valencianes”, ha reiterat que “València no renunciarà a una infraestructura estratègica”, i ha sol·licitat que “no es generen falses dicotomies, perquè el desenvolupament no està renyit amb el respecte mediambiental”.

En representació de Compromís, la regidora Papi Robles ha qüestionat “qui es farà ric a costa de les necessitats de la població valenciana i qui serà el responsable de, per exemple, convertir la nostra costa en un cementeri de contenidors”. I la portaveu del PSPV-PSOE, Sandra Gómez, ha sol·licitat que “l'equip de govern deixe de polititzar el tema i de generar soroll, crispació i confrontació política amb govern d'Espanya”.

Qualificació urbanística naus Gautla

D’altra banda,  el Ple ha decidit que s'inicien els tràmits corresponents per a modificar la qualificació urbanística de la parcel·la de les Naus Guatla, del barri de Sant Antoni, per a possibilitar la implantació en la mateixa d'aquelles dotacions públiques necessitades en el barri. Esta moció in voce, resultat del debat, s'ha aprovat com a alternativa a la proposta presentada pel grup municipal de Compromís per a mantindre la nau principal i procedir a la seua rehabilitació amb l'objectiu d'instal·lar serveis públics municipals, la creació d'un espai verd en la part exterior i la protecció dels edificis dels carrers Pere Urbano i Sagunt, construïts en 1920 i 1930 per l'arquitecte Francisco Javier Goerlich Lleó. Amb relació a esta última proposta, s'incorpora a la moció alternativa del grup popular el punt 4 de l'alternativa presentada també pel grup socialista i defensada per Compromís durant el debat, que consisteix en l'estudi de la protecció patrimonial dels edificis construïts per Goerlich en el barri.

Places Policia Local

Entre altre ordre d’assumptes el Ple ha acceptat que es millore l'eficiència en l'organització dels recursos de personal dels quals ja disposa la Policia Local de València per a optimitzar el servei prestat a la ciutadania. Així com agilitzar al màxim la cobertura de les 107 places de personal, que estan en procés d'oposició, per a la seua incorporació efectiva durant el primer semestre de 2024. I, finalment, convocar en els pròxims mesos l'oferta de places incloses en les Ofertes d'Ocupació Pública d'exercicis anteriors que encara estan pendents, a més d'incrementar les places destinades a la Policia Local en la plantilla municipal durant els exercicis de 2024 a 2027, en funció de les taxes de reposició que s'establisquen en les successives Lleis de Pressupostos Generals de l'Estat. Esta moció in voce, s'ha aprovat com a alternativa a la proposta presentada pel grup de Compromís, que sol·licitava la creació de 500 places per a la policia local i la dotació de pressupost del Capítol I per a la creació en 2024 de llocs de treball en la plantilla municipal.

Durant la sessió plenària, la corporació ha aprovat la moció plantejada per la regidora socialista María Pérez per la qual el Ple ha acordat “assumir els resultats de les investigacions del Grup d'Investigació de Tecnologies de la Informació contra el Canvi Climàtic (ICTvsCC) de la Universitat Politècnica de València, així com del projecte AirLuisa, per a la presa de decisions en el disseny de la zona de baixes emissions de València i dels seus ordenances, pel seu rigor científic i per aconseguir els 600 els punts de mesura enfront dels 6 de l'Ajuntament”.

Finalment, han sigut rebutjades dos propostes, les dos del grup socialista, que proposaven, respectivament, “rellevar al regidor de Grans Projectes, José Marí Olano, en la seua designació com a principal representant de l'Ajuntament en la negociació del conveni urbanístic amb el València CF per a la finalització del Nou Mestalla”, així com “de qualsevol activitat que implique presa de decisions que tinga a veure directament o indirectament amb el València CF” per un possible “conflicte d'interessos”.

També han votat els grups del govern en contra de la moció sobre la Marina de València, en la qual el grup socialista proposava “iniciar de manera urgent els tràmits per a la creació de la nova entitat gestora de la Marina de València en col·laboració amb la Generalitat i l'Autoritat Portuària de València; assumir la interpretació de la Secretaria Municipal en relació amb les cessions dels espais cedits pel Port per a homogeneïtzar els criteris en els espais i generar seguretat jurídica en la Marina; i reprendre el procés d'adjudicació, paralitzat al juliol passat, de l'edifici “Docks”.

Pujar