elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UV impulsa captadors d'aire que detecten el COVID-19 en espais interiors per a previndre nous episodis de la pandèmia

La UV impulsa captadors d'aire que detecten el COVID-19 en espais interiors per a previndre nous episodis de la pandèmia
  • Es col·locaran en espais universitaris, biblioteques, cafeteries, en el Col·legi Major Rector Peset, en el metre, residències de majors, col·legis, instituts i centres sanitaris

MÉS FOTOS
La UV impulsa captadors d'aire que detecten el COVID-19 en espais interiors per a previndre nous episodis de la pandèmia - (foto 2)

La Universitat de València instal·la a partir de hui una sèrie de captadors d'aire que detecten el COVID-19 en els espais interiors de la Facultat d'Infermeria i Podologia.

Els equips es col·locaran en altres espais universitaris com a biblioteques, cafeteries i en les instal·lacions del Col·legi Major Rector Peset, així com llocs aliens a la UV com el metre, residències de majors, col·legis, instituts i centres sanitaris.

Al seu torn, amb aquest projecte es vol avaluar l'eficàcia de les mesures sanitàries de prevenció de contagis vigents en la Comunitat Valenciana aplicades a ambients interiors de centres públics i recomanar modificacions en cas de detectar-se deficiències.

El projecte Detecció de SARS-CoV-2 en mostres d'aerosol atmosfèric està liderat a la Universitat de València per la professora del Departament d'Infermeria Ana Esplugues.

El projecte, liderat per la investigadora de la Universitat Jaume I de Castelló Juana María Delgado-Saborit, té com a objectiu principal avaluar l'efectivitat de les mesures sanitàries preventives de transmissió del SARS-CoV-2 actualment vigents en espais interiors d'ús públic, com ara centres docents, centres d'atenció a majors i centres sanitaris.

Igualment, mitjançant el seguiment de la càrrega genètica del SARS-CoV-2 en aerosols mesurats en una estació de referència de Metrovalencia, es proposa avaluar la viabilitat d'aquestes mesures en ambients interiors com a eina de vigilància i alerta de futurs brots de COVID-19.

“Pot ocórrer que ara hi haja un volum important de persones asimptomàtiques que no s'estiguen comptabilitzant perquè no van als centres sanitaris, però podríem detectar la càrrega genètica d'aqueixes persones a través dels aerosols. Per això la idea és que aquests projectes servisquen de sentinella fins que la pandèmia estiga controlada”, explica Ana Esplugues.

Els captadors en espais oberts

Les estacions de captadors de l'aire ja estan instal·lades en diversos punts a l'aire lliure de la Comunitat, com en la plaça de l'Ajuntament de València i la plaça de la Pescateria de Castelló. La intenció és que estiguen en funcionament durant nou mesos per a obtindre les mostres de traces del virus SARS-CoV-2, causant de la COVID-19, en l'aire i així analitzar-les en el laboratori mitjançant un procés similar al de la PCR.

Esplugues ha explicat que encara no és possible saber si existeixen diferències entre els resultats analitzats en els espais interiors i exteriors, ja que encara estan en la fase de recollida de mostres. No obstant això, “pot ser que els valors en interior siguen més alts, si trobem alguna cosa, perquè ara hem de tindre en compte que hi ha gent que ja està immunitzada i contribuirà una càrrega viral negligible o reduïda a l'ambient. De totes maneres, no trobar res seria una bona notícia, perquè significaria que les mesures de protecció estan sent efectives”, comenta l'experta.

La Generalitat i la Fundació BBVA

El projecte dels captadors en ambients exteriors ha sigut finançat per la Fundació BBVA, que ha concedit ajudes a vint investigacions científiques sobre la COVID-19. Per part seua, la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana ha finançat el projecte destinat a la recollida i anàlisi de mostres dels mesuradors en espais interiors.

En el cas de la Generalitat, es tracta d'una concessió de subvenció directa de caràcter excepcional per a aquelles investigacions d'excel·lència valencianes per a l'anticipació i adaptació a situacions derivades del virus.

Pujar