elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Humans Fest convida a reflexionar sobre igualtat i gènere amb més de 40 pel·lícules de ficció i documental

Humans Fest convida a reflexionar sobre igualtat i gènere amb més de 40 pel·lícules de ficció i documental
  • La XIV edició del festival, en el qual col·labora la Diputació de València, se celebrarà de l'1 al 10 de juny amb una programació que torna a incloure xarrades i una exposició fotogràfica a més de les projeccions

  • L'organització ha fet un pas avant en inclusió i enguany oferirà sessions amb audiodescripció per a persones amb discapacitat visual

  • Els barris de Malva-rosa i Orriols acolliran la iniciativa de ‘cinema a la fresca’ que permet gaudir gratis i a l'aire lliure de la secció oficial

MÉS FOTOS
Humans Fest convida a reflexionar sobre igualtat i gènere amb més de 40 pel·lícules de ficció i documental - (foto 2)

El Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, organitzat per Fundació per la Justícia des de 2009, ha presentat este dijous al pati del Palau dels Scala de la Diputació la programació oficial per a la seua XIV edició. En total, a València es projectaran entre l'1 i el 10 de juny més de 40 pel·lícules de ficció i documental que aborden la perspectiva de gènere en la defensa dels drets humans, qüestionant la discriminació i visibilitzant accions en favor de la igualtat.

“En 2023 hem triat parlar dels drets de les dones perquè seguixen en disputa en qualsevol part del món. Ho hem comprovat amb la campanya electoral: els partits continuen fent política amb la nostra llibertat reproductiva i sexual. També ho vivim als carrers, on patim agressions d'odi per la nostra orientació sexual. Som els qui sostenim la vida, però la desigualtat ens travessa”, ha explicat Majo Siscar, directora d’Humans Fest.

En esta presentació també han intervingut Mentxu Balaguer, diputada de Cooperació Internacional de la Diputació de València; Mª José Marco, de Fundació per la Justícia; i Vane Julián, dissenyadora i il·lustradora encarregada del cartell d'enguany; totes han coincidit en destacar la necessitat d'iniciatives com Humans Fest perquè la cultura siga un motor de transformació social. “Este és un festival que dinamitza espais públics i privats, entre ells la mateixa Diputació, amb activitats paral·leles com l'exposició fotogràfica d'Eva Máñez, que podem veure ara mateix ací i que romandrà durant els pròxims dies a l'abast de tots els visitants que vulguen veure-la; o el MuVIM amb els ‘Vermuts Humans’ que se celebraran en la cafeteria”, ha afirmat Mentxu Balaguer.

Per part seua, la representant de Fundació per la Justícia s'ha mostrat convençuda que la present edició “està més viva que mai, tant per la matèria que abordem com per la manera de fer-ho”. “Oferim una perspectiva àmplia, integradora i crítica”, ha destacat Mª José Marco.

Finalment, Vane Julián ha explicat el procés creatiu de la imatge de 2023, per al qual s'ha mantingut “un diàleg des d'una mirada feminista, tant de la meua part com de l'equip d’Humans Fest”. Així mateix, ha analitzat els elements que componen el cartell, cadascun amb el seu significat. En les seues paraules, “he utilitzat un ull com a element central, al·ludint a la lent audiovisual per a representar la mirada humana. D'altra banda, les vinyetes laterals reflectixen la transversalitat del feminisme: la lluita, la tendresa, l'apoderament i la cooperació”.

Isabel Coixet, premi honorífic

La XIV edició d’Humans Fest arrancarà el dijous 1 de juny en el Centre Cultural La Beneficència amb una reconeguda convidada, la directora Isabel Coixet, qui enguany ha sigut guardonada amb el premi honorífic del festival ‘Pau i Justícia’ per la marcada perspectiva de gènere en la seua trajectòria, ajudant a desconstruir la representació femenina i la masculinitat tradicionals en l'àmbit audiovisual.

*Coixet no sols assistirà a la inauguració, sinó que el divendres 2 de juny protagonitzarà un col·loqui que donarà inici al seu cicle d'autora en La Filmoteca de València, on s'exhibirà la pel·lícula que va canviar la seua carrera, ‘Mi vida sin mí, a propòsit del seu vinté aniversari i el seu últim documental, ‘El sostre groc’. A més, es projectaran dos llargmetratges que han inspirat la seua mirada de gènere al cinema i que han sigut triats per ella mateixa.

Una secció oficial més accessible

Humans Fest torna a constar de sis seccions a concurs, les quals comprenen més de 40 produccions de múltiples orígens, com Espanya, Colòmbia, Mèxic, Eslovènia, Geòrgia, l'Afganistan o la Xina, entre altres països. En concret, com a millor llargmetratge de ficció competixen cinc pel·lícules, de les quals quatre són estrenes a Espanya: ‘Ópalo’, ‘El hombre sin culpa’, ‘Los agitadores’ i ‘A room of my own’. A més, es projectarà una cinquena pel·lícula que també és estrena en la Comunitat, la franc-marroquí ‘Malikates’.

Per part seua, hi ha sis propostes que aspiren a millor llargmetratge documental i tres són, també, primícia: ‘And still I sing’; ‘Old fashion, new life’ i ‘Kenya’. A això se sumen 24 treballs que participen en la secció Curt i Barrejat, en la qual opten als premis de millor curt documental, millor curt de ficció, millor curtmetratge valencià i millor guió de curtmetratge valencià, que concedix EDAV.

Així mateix, cal destacar que Humans Fest ha apostat un any més per l'animació (‘Ópalo’), com també per l'audiovisual valencià, ja que set curtmetratges han sigut produïts en la Comunitat i la Secció Oficial d'enguany comprén tant llargmetratges com curtmetratges en la nostra llengua. Finalment, una altra de les novetats relacionades amb la Secció Oficial és que una selecció de 13 pel·lícules (nou curts i quatre llargmetratges) estaran disponibles en la plataforma Filmin del 5 a l'11 de juny.

Independentment de la categoria, enguany Humans Fest presenta una important novetat gràcies a un acord de col·laboració entre Fundació per la Justícia i l'ONCE, que permetrà que més de la mitat dels dies de festival s'oferiran projeccions amb sistema d'audiodescripció, de manera que estes sessions seran accessibles per a persones amb alguna discapacitat visual mitjançant l'aplicació mòbil Audesc. Este sistema permet a les persones amb alguna mena de discapacitat visual assistir a una projecció convencional de cinema i escoltar l'audiodescripció a través d'auriculars connectats al seu mòbil.

D'altra banda, com ja es va fer en l'edició de 2022, l'organització d’Humans Fest ha decidit mantindre la seua aposta per portar el cinema als carrers, de manera que la ciutadania valenciana podrà gaudir gratis d'una selecció de treballs de la Secció Oficial a l'aire lliure. En concret, estes sessions ‘a la fresca’ tindran lloc al pati del CEIP Ballester Fandós del barri Malva-rosa i en la Plaça Jardí de l'Ermita en Orriols.

El documental participatiu

Una de les principals activitats d’Humans Fest són els seus tallers audiovisuals sobre drets humans: un espai de creació per a activistes que, de la mà de la productora La Cosecha, aprenen a traslladar els seus missatges amb les càmeres. Sota el lema d'enguany, la perspectiva de gènere, d'ací han nascut tres treballs que s'estrenaran el dilluns 5 de juny en la primera sessió de la Mostra de Curts Participatius que acollirà el Col·legi Major Rector Peset.

La segona sessió, per part seua, tindrà lloc el dimecres 7 de juny en eixe mateix espai, on es projectaran els curtmetratges documentals que han realitzat un grup d'homes interns en el Centre Penitenciari Antoni Asunción Hernández de Picassent, els qui també han treballat amb l'equip de La Cosecha gràcies a una col·laboració amb Fundació per la Justícia.

Vermut amb drets humans

Una altra de les novetats que ha presentat Humans Fest per a la seua XIV edició són els anomenats ‘Vermut Humans’, una trobada amb activistes en MuVIMENT (la cafeteria del MuVIM) per a conversar en un ambient més distés sobre la situació dels drets humans de les dones en el món. En concret, seran els dissabtes 3 i 10 de juny, a les 12 hores, sota els títols ‘Dones en lluita’ i ‘Interseccions’, respectivament.

Humans Fest forma part de la xarxa internacional Human Rights Film Network. La seua XIV edició se celebra gràcies a la col·laboració de la Conselleria de Cooperació, la Diputació de València, l’Ajuntament de València, l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Caixa Popular i Teika. Per part seua, la radiotelevisió autonòmica valenciana À Punt és el mitjà oficial del festival.

Pujar