elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
#TORNAREM

Un any de la històrica mascletà a València de Reyes Martí

Un any de la històrica mascletà a València de Reyes Martí - (foto 1)
  • Elperiodic.com ha volgut recordar aquell dia de la mà del seu protagonista en una emotiva entrevista que aborda el present i futur de la pirotècnia

Galeria de fotos
Mascletà València Dia de la Dona
Mascletà València Dia de la Dona
Videos
Reyes Martí: "No hi ha homes ni dones, hi ha persones i som totes iguals"
Reyes Martí: "No hi ha homes ni dones, hi ha persones i som totes iguals"
MÉS FOTOS
Un any de la històrica mascletà a València de Reyes Martí - (foto 2)
Un any de la històrica mascletà a València de Reyes Martí - (foto 3)

Hui fa un any que Reyes Martí disparava una mascletà que passaria a la història pel seu simbolisme i força. Simbolisme perquè commemorava el 8 M, Dia Internacional de la Dona, i ho feia posant en valor el paper de les pirotècniques, dones lluitadores com Reyes Martí; i també força, per la preciosa i ensordidora traca a la qual dies després li seguiria un silenci eixordador per culpa de la pandèmia.

Elperiodic.com ha volgut recordar aquell dia de la mà del seu protagonista, amb les fotos i vídeos d'aquell dia però també amb una entrevista d'actualitat. La pirotècnica borrianenca ha xarrat amb nosaltres per analitzar la complicada realitat que viu el sector però també per llançar un missatge d'esperança a les dones i un altre de força als fallers.

"Aquests dies els estic vivint amb molta pena, són dies d'estar al màxim i ho tenim tot tancat. És un any perdut, tinc els petardos de l'any passat al magatzem, això mai ens havia passat ".

Reyes Martí recorda amb emoció com va viure els últims dies de falles i reconeix que és un any complicat: "Tenim el sentiment faller a flor de pell. Fa un any les falles es van acabar i ens vam haver de quedar a casa, jo crec que es podrien haver fet alguns actes, però podem seguir tenint aquest esperit, penjant les bruses i banderes des de les finestres i balcons. Sense que la gent s'amuntegue però que es recorde la festa ".

Per Reyes, hi ha espectacles que podrien realitzar tot i les restriccions: "S'ha demostrat que la pirotècnia és segura. No aconselle mascletaes perquè es gaudeixen amb la proximitat però sí pots fer espectacles des de diversos punts i arribar a moltíssima gent, com mascletaes aèries o castells de focs artificials que la gent puga veure des de diferents punts ".

I posa com a exemple traques que ha tirat estant ja en pandèmia: "En cap d'any vam fer un castell de focs artificials a quatre punts de Burriana i la gent ho va disfrutar i ho va agrair. Va ser molt emocionant veure ixir els veïns a la balconada per aplaudir-nos. I la gent no es va acumular en cap punt ".

I mentre hi ha ajuntaments com València i Castelló que prohibeixen tirar petards aquests dies, hi ha altres que si ho permeten: "Cal tirar petardos aquests dies, es pot anar a el parc a jugar respectant les mesures sanitàries i que els xiquets tiren xinesos i bombetes. És una pena que es vaja a perdre la tradició, dos anys sense tirar coets és molt de temps per als xiquets ".

Reyes Martí ha recordat amb emoció quan, en ple confinament, uns xiquets veïns seus tiraven petardos des del balcó, en un primer piro: "Era molt emotiu veure-ho en aquests dies tan difícils que vam viure".

Finalment, preguntada pel missatge que llança aquest 8M a les dones: "Sou unes grans lluitadors i ho vam demostrar dia a dia. No podran amb nosaltres, ni la crisi ni aquesta pandèmia ".

Pujar