elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Gran avanç en la medicina: la Fe produeix i administra la seua primera teràpia cel·lular antiviral

Gran avanç en la medicina: la Fe produeix i administra la seua primera teràpia cel·lular antiviral
  • El fàrmac s'ha administrat a una pacient de 54 anys amb una infecció per citomegalovirus després d'un trasplantament per un càncer de la medul·la òssia

La Unitat de Teràpies Avançades de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe i de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) ha produït la seua primera teràpia cel·lular. Es tracta de ViroTCell, un fàrmac de teràpia avançada dirigit a tractar les infeccions per citomegalovirus (CMV) que es poden desenvolupar en el marc dels trasplantaments de progenitors de medul·la òssia.

L'objectiu de l'assaig ha estat avaluar la seguretat i l'eficàcia de la de la teràpia ViroTCell per tractar infeccions per CMV en pacients hematològics. El CMV és un virus comú de la família de la varicel·la i la mononucleosi infecciosa.

La majoria de la població és portadora d'aquest virus sense causar complicacions, però en pacients sotmesos a un trasplantament hemotopoyético suposa una de les principals causes infeccioses de morbomortalidad.

El fàrmac s'ha infós a una pacient de 54 anys que presentava una infecció per citomegalovirus que no responia a tractament antiviral convencional als 8 mesos d'un trasplantament al·logènic per mieloma.

Limfòcits T específics per a pacients hematològics

Aquest nou tractament consisteix en l'administració de limfòcits T específics contra CMV, seleccionats de donants sans i compatibles. El doctor Juan Montoro, investigador principal de l'assaig ha explicat que "en pacients amb reactivació d'aquest virus, especialment aquells que desenvolupen resistència o que no toleren la toxicitat dels tractaments antivirals, la teràpia ViroTCell, un cop infosa, atacarà a les cèl·lules infectades permetent el control del seu replicació i que no desenvolupe malaltia ".

"L'assaig també estudiarà la persistència de les cèl·lules T específiques infoses i la capacitat de provocar la reconstrucció immunològica enfront de virus", ha explicat el doctor Manuel Guerreiro, hematòleg de la Unitat de Trasplantament de progenitors hematopoètics i Teràpies Cel·lulars.

Aquesta estratègia també es pot aplicar a altres virus com Adenovirus, Epstein-Barr virus o virus BK que, a més d'afectar pacients trasplantats de moll d'os, també poden complicar l'evolució de pacients amb trasplantament d'òrgans sòlids a causa dels fàrmacs immunosupressors.

Aquest últim grup de pacients moltes vegades no té disponible un donant compatible. Amb l'objectiu d'agilitar i estendre els tractaments amb teràpies cel·lulars a més pacients, el BST ha creat Redocel, un registre de donants de limfòcits pioner a Espanya, en què també participa el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana, que dirigeix ​​la doctora Cristina Arbona.

Aquest registre permetrà accedir a donants voluntaris de sang perquè puguen donar també aquest tipus de cèl·lules específiques, contribuint a fer més visible i ràpid l'accés a aquest tipus de teràpies.

Aquest tractament s'ha realitzat dins el primer assaig amb teràpia cel·lular antiviral elaborada íntegrament a Espanya en col·laboració amb l'Hospital Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), amb el doctor Pere Barba com a investigador principal i amb el Banc de Sang i Teixits de Barcelona (BST), amb el doctor Sergi Querol com a promotor.

Pujar