elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Fotografia, botànica i pèrdua de biodiversitat unides per Gerardo Stübing al Botànic

Fotografia, botànica i pèrdua de biodiversitat unides per Gerardo Stübing al Botànic
  • L’artista i professor de botànica a la Universitat de València inaugura hui dos exposicions

  • Scriptum Lucem és tota una exhibició de fotografia clàssica amb les plantes com protagonistes

  • Biodiversitat 2023 – 2050 ens convida a la reflexió i a una votació especial

El Jardí Botànic de la Universitat de València inaugura hui dos noves exposicions de Gerardo Stübing, professor de botànica de la mateixa universitat que ha compaginat aquesta dedicació amb el desenvolupament d’una prolífica carrera com artista. Les exposicions fotogràfiques Scriptum Lucem i Biodiversitat 2023-2050 estaran disponibles fins al 15 d'octubre de 2023 a les dos principals sales expositives del Botànic, i suposen un apropament a l’ecocriticisme visual, per a que qui les visite pare atenció ambiental en el nostre entorn, que es troba en una situació d’emergència climàtica i en un moment crític per la pèrdua de biodiversitat.

Poden la fotografia i la botànica conscienciar i sensibilitzar a una societat saturada d’informació, sobre estimulada i amb no massa temps lliure? Stübing creu que sí, i tracta de demostrar-ho amb allò que millor sap fer: captant amb la seua visió d’artista, i en aquest cas, a través de diferents objectius, la realitat botànica que ens envolta. I és que les exposicions que acull el Jardí Botànic són tota una reivindicació d'impacte. Es tracta de buscar, a través de les arts visuals, la sensibilització i la denúncia, a més d’enamorar visualment, donat que és primer pas que cal donar per garantir la supervivència del nostre entorn.  

Les dues exposicions que es podran visitar al Jardí reuneixen tècniques i enfocaments diferents. En el cas de Scriptum Lucem, l'autor llança un triple joc de paraules, donat que el mètode fotogràfic utilitzat és una tècnica fotosensible. Al seu torn, manifesta el tema sobre el qual gira l'exposició: les plantes basen la seua vida entorn de la llum, i d'altra banda, fa referència al nom taxonòmic que la ciència dona a les espècies.

A l'exposició de Biodiversitat 2023-2050, l'autor planteja un altre concepte d'impacte. L'exhibició gira entorn del temps i l'extinció de les espècies. Les imatges que es mostraran pertanyen al calendari anual que l'autor va elaborar per al Jardí Botànic, en el qual apareix una planta per cada mes. No obstant això, Stübing manifesta a través del títol i de les imatges exposades, que moltes de les plantes fotografiades s'hauran extingit l'any 2050. Un fet que marcarà a tot aquell que la visite perquè podrà formar part activa de l’extinció plantejada.

Dos mostres per a conscienciar i condemnar els problemes creats per les activitats humanes i la seva interacció amb la natura, en una proposta perquè les arts plàstiques es posicionen amb força en el context de la crisi ambiental i l'emergència climàtica. Així, la botànica i l’art s’uneixen de nou en l’espai únic del Botànic, amb el ferm propòsit d’estimular l’interès del públic i posar al seu abast perspectives alternatives sobre les plantes i els paisatges naturals.

Gerardo Stübing és professor de Botànica en la Universitat de València i Doctor en Belles Arts i en Farmàcia. Ha desenvolupat una carrera com a científic, docent i artista, i les seues obres han sigut seleccionades en més de 50 concursos, com el premi BMW, i a banda de premis i reconeixements ha realitzat exposicions col·lectives i individuals al nostre país, però també a Estats Units, França o Dubai, entre altres.

Entre les institucions oficials que compten amb obra seua es troben la Universitat de València, la Universitat Internacional d'Andalusia, el Centre d'Estudis Jiloca, la Fundació Bancaixa de Segorbe, l’Institut Britànic de Sevilla, el Jardí Botànic de Madrid i el Ministeri d'Agricultura. 

Les mostres estaran disponibles fins al 15 d’octubre al Jardí Botànic de dilluns a diumenge. Scriptum Lucem està a la Sala Hort de Tramoieres, de 10 a 20 h i amb entrada gratuïta. Biodiversitat 2023 – 2050 està a l’Estufa Freda, des de les 10 h fins a l’hora de tancament del Jardí (que canvia en funció del mes), i l’entrada és grauïta abonant l’entrada al Jardí.

Pujar