elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El flamenc contemporani de Rocío Molina, Premi Nacional de Dansa, plena de creativitat l’escenari del Teatre El Musical

El flamenc contemporani de Rocío Molina, Premi Nacional de Dansa, plena de creativitat l’escenari del Teatre El Musical
  • Considerada una figura indiscutible del flamenc contemporani, la coreògrafa i ballarina malaguenya visita de nou el TEM, esta volta amb lmpulso, una peça d’investigació i creació en viu, que va construint-se sobre les taules

  • Per a commemorar el ‘Dia contra la violència de gènere’, el TEM programa Desaparezca aquí, de la monologuista valenciana Patricia Sornosa, en col·laboració amb l’Associació Alanna

MÉS FOTOS
El flamenc contemporani de Rocío Molina, Premi Nacional de Dansa, plena de creativitat l’escenari del Teatre El Musical - (foto 2)
El flamenc contemporani de Rocío Molina, Premi Nacional de Dansa, plena de creativitat l’escenari del Teatre El Musical - (foto 3)
El flamenc contemporani de Rocío Molina, Premi Nacional de Dansa, plena de creativitat l’escenari del Teatre El Musical - (foto 4)

Als tres anys, Rocío Carrasco va començar a ballar, als set va fer les seues primeres coreografies i dos dècades després va rebre la màxima distinció: el Premi Nacional de Dansa, atorgat pel Ministeri de Cultura.

Només tenia 26 anys i ja es reconeixia la seua “aportació a la renovació de l’art flamenc”. El que per a altra persona haguera sigut una responsabilitat bromadora, per ella va ser un impuls. Igual que el nom de la peça que presenta al TEM este cap de setmana. 

IMPULSO, UNA CREACIÓ EN VIU, OBERTA AL PÚBLIC

En 2017 l’artista malaguenya va visitar el Teatre el Musical amb el muntatge Caída del cielo. Esta setmana torna amb Impulso (https://www.youtube.com/watch?v=zSRAgZFamSM) una proposta que no es presenta com a espectacle tancat, sinó com a recerca, un procés creatiu en directe.

L’ actuació s’emmarca dins de la línia de programació de flamenc contemporani de la sala municipal, situat al cor de El Cabanyal-Canyamelar, barris estretament lligats a esta expressió cultural. I forma part dels laboratoris d’investigació escènica amb què Molina està preparant la seua nova peça, que s’estrenarà al 2020.

Impulso, a més de portar a l’artista cada volta més prop del seu pròxim muntatge, és tota una experiència escènica. Sobre l’escenari, la ballarina i coreògrafa s’obri. Investiga en directe, improvisa, va testant nous camins, provant moviments que sorgeixen de la interacció amb l’espai, amb els espectadors i amb els diferents artistes que cada nit li acompanyen.

El proper dissabte 23 de novembre a les 20:30 h, la ballarina i coreògrafa comptarà amb la col·laboració dels guitarristes Dani de Morón, Eduardo Trassierra i Yerai Cortés, que es deixaran emportar per la creativitat d’una dona que gaudeix d’anar més enllà.

AVANGUARDA, ESTÈTICA I ARRELS FLAMENQUES

Als 35 anys, Rocío Molina ha rebut multitud de guardons nacionals, entre els que s’hi inclouen diversos premis Max, però també internacionals, com els Dance National British Awards.  I està consagrada com a nom imprescindible del flamenc contemporani.

Arriscada i iconoclasta, ha creat un llenguatge propi que te les seues arrels a la tradició d’esta cultura, però que es barreja i s’enriqueix amb moltes altres disciplines. Apassionada de l’avantguarda i l’estètica, als seus espectacles la filosofia, l’antropologia, el feminisme i la feminitat son eines tan importants com el seu propi cos. Una creativitat lliure, quasi feroç, que porta la dansa al límit.

Virtuosisme, contemporaneïtat i risc conceptual són els elements que sempre estan presents a les seues propostes, aclamades per la crítica nacional i internacional. Espectacles amb els que ha recorregut el món, renovant una imatge del flamenc massa sovint limitada al tòpic.

Amb les seues creacions, Molina ha visitat, entre d’altres, el Barbican Center de Londres, el New York City Center, el Teatre Stanislavsky de Moscú, el Teatre Bunkamura de Tokio o el Teatre Nacional de Chaillot en París, on és artista associada des de 2014. Són alguns dels noms d’un llarg llistat en el que te la sort d’incloure’s el Teatre el Musical de València.  

HUMOR FEMINISTA PER A CONMEMORAR EL ‘DIA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE’ AMB LA MONOLOGUISTA PATRICIA SORNOSA

Avançant una jornada la celebració del ‘Dia contra la violència de gènere’, que tindrà lloc el dilluns 25, este diumenge 24 de novembre a les 19 h, el Teatre El Musical col·labora amb l’Associació Alanna (http://www.alanna.org.es/), que treballa amb dones que han patit maltractament. I ho fa amb una proposta que utilitza l’humor com a eina de denúncia social.

La monologuista valenciana Patricia Sornosa treballa des de fa temps la temàtica feminista a les seues actuacions per a desmuntar des de la rialla la injusta situació que pateixen les dones. Una valentia que l’ha portat a ser un dels noms recurrents del Circuit de Cafè Teatre de València i a participar en espais televisius nacionals, com ara Comedy Central o Leit Motiv, junt amb Andrés Buenafuente.

El diumenge per la vesprada al TEM es podrà veure el seu darrer espectacle, Desaparezca aquí. Amb un llenguatge descarnat i una actitud iracunda, el monòleg és una invitació a la rialla furiosa sobre temes com ara l’esclavitud domèstica, els prostituïdors o la polèmica amb els fumadors de cigarretes electròniques, junt amb altres assumptes d’ahir, hui, demà i mai.

Fins a completar l’aforament, els espectadors podran gaudir gratuïtament de l’espectacle. A partir del dimarts 19 de novembre, els majors de 18 anys poden arreplegar dos invitacions per persona i dia presentant el DNI a les taquilles de la sala municipal. Així, el Teatre El Musical s’obri al públic per a transmetre el seu compromís amb esta lluita social.  

Pujar