3 de desembre de 2020 3/12/20

El Festival Ensems estrena l’òpera per a públic familiar ‘L’illa’

El Festival Ensems estrena l’òpera per a públic familiar ‘L’illa’ - (foto 1)

  L’Institut Valencià de Cultura presenta l’estrena absoluta de la videoòpera de cambra ‘L’illa’ dins del Festival Ensems, composta per Nuria Núñez Hierro i produïda per la Fundació BBVA en col·laboració amb l’IVC. Aquest espectacle, pensat per a públic familiar, es representarà al Teatre Rialto de València els dies 2, 3 i 5 de maig a les 11.00 hores amb entrada gratuïta.

  ‘L’illa’ està interpretada per B3: Brower Trio, format per la violinista Jenny Guerra, la violoncel·lista Elena Solanes i el pianista Carlos Apellániz. A més, hi intervenen el baríton Javier Povedano i l’actor Víctor Fajardo, amb dramatúrgia i concepte escènic de Rafael Villalobos i amb la participació com a videoartista de María Royo.

  ‘L’illa’ és una òpera de cambra d’una hora de durada aproximadament per a públic a partir de deu anys d’edat lliurement inspirada en el llibre d’il·lustracions homònim d’Armin Greder i en textos de Gloria Fuertes, Italo Calvino i del poeta tuareg Hawad. El projecte escènic ‘L’illa’ naix amb l’ànim de provocar una confrontació real dels infants i joves amb el llenguatge contemporani de la música, de desenvolupar noves vies i estructures dramàtiques i de contribuir a la creació de nou repertori.

  Aquest projecte té com a objectiu mostrar un tema complex, el de la migració i l’exili, dins d’un espai poètic multidimensional que estimule la reflexió i convide el públic, tant adult com infantil, a participar de la cultura i comprendre millor el món que els envolta.

  Pel que fa al procés de creació d’aquesta peça, cal especificar que, prenent com a punts de partida i referència els textos de Gloria Fuertes, Italo Calvino i Hawad, la compositora i el director d’escena assumeixen també la funció d’elaborar un llibret nou, propi, amb l’objectiu que les dimensions musicals, dramatúrgiques i escèniques cresquen de manera paral·lela i puguen reaccionar contínuament entre si durant el procés de treball.

  Festival Ensems

  El Festival Ensems, organitzat per la Direcció Adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, arriba a la 41a edició del 2 al 12 de maig amb una llarga llista de propostes sonores al voltant de la veu humana que tindran lloc en diferents espais de la ciutat de València.

  El Palau de la Música, com a institució coorganitzadora del festival, tindrà enguany un paper fonamental en el projecte, ja que acollirà el gruix de la programació, juntament amb el Teatre Rialto i La Nau Centre Cultural de la Universitat de València. El cartell d’aquesta edició, que ha sigut dissenyat per Patricia Bolinches, aprofundeix en aquesta relació entre la música i la veu humana, amb imatges de partitures gràfiques i recursos anatòmics.

  Pujar