elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Felipe González ofereix una conferència sobre el futur d'Europa a la Universitat de València

Felipe González ofereix una conferència sobre el futur d'Europa a la Universitat de València
  • L’expresident del Govern d’Espanya participa en l’homenatge a Manuel Marín, organitzat per l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives i el Centre de Documentació Europea UV, en col·laboració amb el Centre d’Excel·lència Jean Monnet

  • L’acte tindrà lloc al Paranimf de l’edifici històric, aquest dimecres 15, a les 12 hores

L’expresident del Govern d’Espanya Felipe González oferirà aquest dimecres, 15 de desembre, una conferència magistral sobre el futur d’Europa, organitzada en el marc del cicle dedicat a ‘Manuel Marín. Constructor d’Europa’. L’acte, iniciativa de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives i el Centre de Documentació Europea UV, tindrà lloc al Paranimf de l’edifici històric de la Universitat, a les 12 hores.

Felipe González centrarà la seua intervenció en la urgència de fer de la UE una potència política, democràtica, industrial, cultural, ecològica i social, capaç de defensar els interessos i els valors de la ciutadania. Al seu juí, “tenim el deure col·lectiu d’actuar i assumir aquesta responsabilitat”, i aquesta serà la tesi entorn de la qual girarà el seu discurs.

Nascut a Sevilla en 1942, Felipe González és llicenciat en Dret, advocat laboralista i té tres fills. Va ser secretari general del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) de 1974 a 1997 i president del Govern d’Espanya de 1982 a 1996, a més de diputat des de 1977 fins a 2004.

Entre altres càrrecs, González va exercir la Vicepresidència de la Internacional Socialista de 1978 a 1999 i va presidir la Comissió Progrés Global; va ser representant de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació Europea (OSCE) i de la Unió Europea per a República Federal de Iugoslàvia (1996-1998); president de la Fundació Progrés Global de 1997 a 2009; ambaixador extraordinari i plenipotenciari per a la Commemoració dels Bicentenaris de la Independència de les Repúbliques Iberoamericanes (de 2007 a 2011); president del Grup de Reflexió sobre el Futur de la Unió Europea (de 2007 a  2010); i president del Consell de Participació de l’Espai Natural de Doñana (de desembre de 2009 a desembre de 2012).

Va adquirir la nacionalitat colombiana per adopció (2 de desembre de 2014) i el 2016 va ser nomenat integrant internacional de la Comissió de Seguiment, Impuls i Verificació a la Implementació de l’Acord de Pau de Colòmbia (CSIVI).

Entre els reconeixements que ha rebut al llarg de la seua trajectòria política destaquen el Premi Carlemany (1993), el Premi Carles V de l’Acadèmia Europea de Yuste (2000) i el Premi a la Democràcia de la ciutat d’Atenes (2017).

Més activitats culturals i debats

El cicle Desembre Europeu, organitzat pel Centre de Documentació Europea-Fundació General UV que enguany dedica a l’Any del Ferrocarril, proclamat a Brussel·les en desembre del 2020, continua a diferents espais de la Universitat de València amb una àmplia oferta d’activitats culturals, conferències i debats baix el lema ‘Comboi Europa’.

Aquest dimarts 14 (13 hores) es presentarà el projecte ‘Open Europe’ al Saló de Graus de la Facultat d’Economia, una obra col·lectiva dirigida per Cecilio Tamarit i en la qual hi participa professorat de diferents universitats i disciplines europeistes, així com professionals d’entitats com ara la Generalitat Valenciana o el Banc d’Espanya. El projecte, cofinançat amb ajuda de la Unió Europea a través del programa Erasmus+ per a la constitució del Centre d’Excel·lència Jean Monnet sobre Integració i Governació de la Universitat de València, ha estat executat pel Centre de Documentació Europea de la Fundació General de la Universitat de València.

El torn de debats finalitzarà amb la sessió ‘Ferrocarril i Canvi Climàtic’, dimecres 15 (19 hores), a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la UV. Hi participaran Josep Vicent Boira, comissionat del Govern per al Corredor Mediterrani ADIF; Celsa Monrós, directora general de Canvi Climàtic GVA; Sergi Campillo, regidor a l’Ajuntament de València; i Jonathan Sánchez, d’ADIF; moderats per la periodista del diari ‘Levante-EMV’ Laura Ballester.

En el capítol cultural, dimecres 15 (20 hores), el projecte teatral europeu de la Universitat de València, Escena Erasmus, recuperarà l’obra de la Gira d’aquest estiu, ‘El viatge impossible’, per a fer una última representació que tindrà lloc al Teatre Talia de València. L’espectacle és gratuït fins a completar aforament i cal reservar prèviament les invitacions ací.

En l’apartat literari, dijous 16, a les 19 hores, es presentarà el llibre ‘La Via Augusta del segle XXI: el corredor mediterrani contra l’Espanya radial’, a la Llibreria La Batisfera (Reina 167, València), a càrrec de Josep Vicent Boira. Publicada en Pòrtic i Premi Carles Rahola d’Assaig 2021, aquesta obra li serveix a l’autor per a repassar l’accidentada trajectòria del Corredor Mediterrani, des de la decisió presa per Espanya i Portugal inicialment fins a la situació actual.

El cinema serà l’encarregat de cloure l’oferta cultural amb la projecció d’un dels Premis Europeus Lux, ‘Corpus Christi’ de Jan Komasa (Polònia i França, 2021), divendres 17, a les 19 hores, a l’Aula Magna de La Nau, amb la col·laboració de l’Aula de Cinema UV i el suport de l’Oficina del Parlament Europeu a Espanya.

 

Pujar