elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Falles “demostren que estan connectades amb la societat” en la Gala de la Solidaritat Fallera

Les Falles “demostren que estan connectades amb la societat” en la Gala de la Solidaritat Fallera
  • Un total d’onze falles han optat als guardons que s’han anunciat durant l’acte, que ha estat presidit per les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor

MÉS FOTOS
Les Falles “demostren que estan connectades amb la societat” en la Gala de la Solidaritat Fallera - (foto 2)
Les Falles “demostren que estan connectades amb la societat” en la Gala de la Solidaritat Fallera - (foto 3)
Les Falles “demostren que estan connectades amb la societat” en la Gala de la Solidaritat Fallera - (foto 4)

La XVIII Gala de la Solidaritat Fallera ha reconegut este diumenge els projectes impulsats per les comissions falleres que han dedicat part del seu temps i esforç a construir una societat més solidària, igualitària, plural, diversa, inclusiva, humanitària i accessible per a tota la ciutadania. Els premis incentiven les solucions aconseguides pels integrants de les comissions que han realitzat accions socials, humanitàries o d'accessibilitat per a persones amb diversitat funcional i valoren la tasca altruista de les falles i la seua implicació solidària, així com la visibilització de determinades realitats que es donen en la nostra societat. La comissió Doctor Gil i Morte-Doctor Vila Barberà ha aconseguit el premi a la Millor Acció de Primera Participació i la falla Plaça del Pilar s’ha alçat amb el Millor Projecte de Primera Participació.

El Saló d’Actes del Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) ha acollit la gala, organitzada per la delegació de Solidaritat i Inclusió de Junta Central Fallera, on s’ha donat cita el món solidari valencià, així com regidors i regidores de l’Ajuntament de València i representants de les comissions falleres guardonades, d’associacions i col·lectius solidaris, en un acte que ha estat presidit per les Falleres Majors de València, Laura Mengó i Paula Nieto, les seues Corts d’Honor i pel regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Pere Fuset.

Fuset ha destacat que la festa de les Falles, amb estos guardons, “demostra que està connectada amb la societat”, i ha indicat que “més enllà de les comissions premiades, totes han obtingut un premi” per desenvolupar les respectives accions i projectes. “Una de les coses de les quals més orgullós estic és d’haver impulsat la creació de la Delegació de Solidaritat i Inclusió de Junta Central Fallera com a espill del que ja estava passant en la festa fallera”, ha afirmat.

En esta línia, ha animat a les comissions falleres a ser “una taca d’oli perquè vos fóreu estenent i que cada vegada més comissions falleres, a banda de fer cultura, festa i tantes altres coses, facen també solidaritat i inclusió”. “Si voleu inspiració, només heu de girar-vos al vostre casal i barri i vore quantes coses mereixen visibilitat”, ha apuntat Fuset. Finalment, ha subratllat el “paper clau” de les comissions i la necessitat que “siguen referents per prendre consciència”. “Tots i totes som diferents i des de la nostra diversitat podem ser iguals”, ha afegit.

En aquesta edició s’han atorgat huit premis, tres d’ells als projectes més destacats, tres a les millors accions solidàries, un premi al millor projecte de primera participació i altre a la millor acció solidària de primera participació. L'objecte de la convocatòria dels premis a la Solidaritat Fallera que impulsa Junta Central Fallera és fomentar i impulsar l'interés de les comissions falleres a aportar solucions solidàries i socials que promoguen els conceptes d'igualtat, diversitat i sostenibilitat i contribuïsquen a la superació de barreres i estereotips de tota mena que dificulten la vida normalitzada de les persones.

Així, amb estos premis es pretén afavorir el desenvolupament dels principis d'igualtat de tracte i no discriminació per motiu de sexe, orientació sexual, identitat de gènere, ètnia, cultura, procedència, religió, creença, situació de pobresa, diversitat funcional o qualsevol altra causa, contribuint a la prevenció de la intolerància, l'odi o qualsevol forma de discriminació. En esta edició s’han presentat dues modalitats de premis en atenció al tipus d'activitat relacionada: projecte solidari o acció solidària.

Els projectes i/o accions solidàries presentats s’han emmarcat en el desenvolupament de solucions que aporten algun benefici a un col·lectiu determinat o que ajuden a la sensibilització de la societat en àrees com la inclusió social, projectes humanitaris, lluita contra la pobresa, ajuda a la infància, vida normalitzada de persones amb capacitats diferents i qualsevol altra acció o projecte solidari que promoga el respecte pel medi ambient.

Projectes

Enguany, han presentat projectes les comissions Carrera Sant Lluís-Doctor Waksman, Carrera Malilla-Illa Cabrera, Marià Benlliure-Séquia de Tormos, Mont de Pietat, Barri de Sant Isidre, Plaça del Pilar, Palleter-Erudit Orellana, Doctor Gil i Morte-Doctor Vila Barberà, Rivera-Convent de Santa Clara, Santa María Micaela-Martí l’Humà i Duc de Gaeta-La Pobla de Farnals.

La falla Carrera Sant Lluís-Doctor Waksman ha desenvolupat el projecte “Solidarios Diferencia Facial”, dirigit a les associacions Microsomia Hemifacial, Treacher Collins i la de Fisurats de Castelló, València i Alacant (AFICAVAL), amb el qual es pretén visibilitzar l’estigma que poden patir les persones amb una aparença facial diferent (congènita o adquirida) i promoure el respecte i els valors inclusius a favor de les mateixes en la societat en general i en particular al món de les Falles, mitjançant el desenvolupament d’un programa de sensibilització dirigit al món faller infantil per fomentar la seua implicació i incloent-lo com a part de la solució.

La comissió Carrera Malilla-Illa Cabrera, per la seua banda, ha apostat per visibilitzar i reconéixer la malaltia rara coneguda com Acromatopsia, així com a conscienciar a les xiquetes i xiquets del valor de la diversitat, tolerància i respecte amb el projecte denominat “El món de Normalibítia”, que compta amb la participació d’Acrómates i l’ONCE.

El projecte gira al voltant de la seua falla, que tractava les diferents realitats que existeixen al nostre planeta creant un món on es redefinia el concepte de “normal”: “Normalibítia”. En ell, i a través de les princeses i prínceps Disney, les xiquetes i xiquets van conéixer a una Rapunzel amb leucèmia, a una Blancanieves sorda amb implant coclear, a una Pocahontas nouvinguda, a una Ariel de pell negra o a una Aurora amb una malaltia rara anomenada acromatopsia, una malaltia lligada a la ceguesa. Una falla on el respecte, l'empatia i la tolerància eren “els emblemes més preuats del regne”.

Marià Benlliure-Séquia de Tormos ha decidit realitzar una acció solidària amb la intenció de donar visibilitat a causes i accions solidàries. En aquesta ocasió, la destinatària de la mateixa ha sigut l'associació Avapace. Amb la seua col·laboració, la comissió té com a intenció principal donar visibilitat a persones amb diversitat funcional i intel·lectual, així com millorar les seues vides mitjançant activitats de convivència i integració en la societat i, en concret, dins del món de les Falles. Per dur a terme aquest compromís solidari, han realitzat una Sant Silvestre, és a dir, una carrera solidària en benefici d’aquesta associació.

Mont de Pietat ha dut a terme un projecte per conscienciar als integrants de la seua comissió que, a més de fer festa, són capaços d'ajudar a persones amb diferents desigualtats socials. En aquesta ocasió, els beneficiaris han sigut persones amb diversitat funcional, malalties mentals, càncer i malalties rares, xiquetes i xiquets i persones de la tercera edat desfavorides i afectades per la guerra d'Ucraïna. Enguany, han considerat urgent i necessari impulsar un projecte que ajude a visibilitzar les malalties mentals. D'aquesta manera, la comissió i tot el seu entorn han pogut conéixer i informar-se sobre les diferents eines que existeixen per a combatre les mateixes, ja que quasi mil milions de persones en el món viuen amb un trastorn mental.

La falla Barri de Sant Isidre ha apostat per ajudar i donar visibilitat als problemes que ens envolten amb el projecte "Indistintos”, els destinataris del qual són Incliva, Aspanion, Oxfam Intermon, Ecosol Petjades y Debra Piel de Mariposa, i mitjançant el que es pretén ajudar a cadascuna d’estes ONG amb la realització de diverses activitats que posen de manifest el valor inclusiu i divers de la festa de les Falles.

Des de la comissió Plaça del Pilar s’han proposat donar visibilitat i conscienciar sobre el TEA i fer partícips de la seua falla a les persones amb diversitat funcional i, així, eliminar barreres d'accés. Per a això, han realitzat un projecte denominat "Cap... a on vas?", destinat a tots els membres de la comunitat. En aquest cas, s'ha dut a terme la realització d'una acció de visibilitat per a les persones amb Trastorn de l'Espectre Austista juntament amb l'associació Mira'm. S'han realitzat una sèrie de vídeos testimonials que es van disposar, amb codis QR, en la cartelleria de falla infantil. A més, estes persones van realitzar part de la pròpia infantil, promovent així la seua participació i inclusió real dins de la comissió. A més, perquè el missatge de la falla arribara al major nombre de persones, es va redactar en lectura fàcil i es va locutar en àudio l'explicació de les dues falles.

La falla Palleter-Erudit Orellana ha donat visibilitat enguany el col·lectiu LGTBIQ+ en l'entorn faller, tant en la seua pròpia falla amb la figura central de Liz Dust com en el llibret, gràcies al projecte “Iguals i diferents”. També ha apostat per la tecnologia ja que per primera vegada en les Falles han aplicat realitat augmentada per a fer arribar al públic la explicació i relació de la falla en forma de metavers educatiu. Per altra banda, la comissió ha rebut formació de l'entitat Lambda, per treballar entorn de la diversitat sexual i de gènere a través de les Caixes de la Diversitat. Altres iniciatives que han desenvolupat han sigut un contacontes als infantils dut a terme pel col·lectiu Lambda, el sopar de la Plantà per a celebrar l'inici de les Falles i de la diversitat, una mostra d'entitats LGTBIQ+ a la Comunitat Valenciana i les exposicions ‘Dones Lesbianes Cèlebres’ i ‘Història de vides Visibles’.

Per la seua banda, la comissió Doctor Gil i Morte-Doctor Vila Barberà ha realitzat una recaptació de fons destinats a la Casa Ronald McDonald de València, l’associació Cal prendre's la vida amb tumor, Debra-Pell de Papallona y Bokatas, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de persones sense llar i amb malalties. En el projecte s’han desenvolupat activitats destinades a les entitats mencionades i vinculades amb els objectius principals d’aquestes associacions per tal d’ajudar-les durant la seua activitat social, així com amb accions on tots els seus beneficis van destinats a estes associacions.

Des de la falla Rivera-Convent de Santa Clara han impulsat, sota el projecte ‘Kilos por euros’, una recaptació de fons per a l'adquisició de productes alimentosos i resta de productes per a persones i famílies en situació d'exclusió i pobresa. La totalitat de la recaptació ha estat dirigida a la Casa Caridad. El projecte naix per a cobrir l'increment exponencial del número d’usuaris i usuàries de Casa Caridad, la cobertura de la qual requereix accions ràpides i de gran importància. Es tractava, a més, d'aconseguir els fons necessaris, la participació d'empreses d'alimentació rendibilitzaren al màxim la recaptació. Per a això, es va realitzar un sopar-subhasta solidària en la qual diferents artesans i fabricants van donar diferents elements de la nostra indumentària valenciana, amb uns preus d'eixida inferiors als preus de cost de fabricació.

La comissió Santa María Micaela-Martí l’Humà ha desenvolupat, per una banda, el projecte ‘Micaela aporta’ de portes obertes per donar visibilitat i reconeixement a persones amb diferents capacitats, una “oportunitat real de convivència fallera” com “uns fallers més”. Tambe els usuaris de Maides durant l’exercici faller han participat en diferents activitats com una dansa solidària i el “tira la canya”, o una xocolatà. Per altra banda, han impulsat l’acció solidària ‘Un regal per al meu amic Ucraïna’ amb la finalitat que els xiquets i xiquetes de la comissió siguen conscients que existeixen altres realitats com la guerra, així com conscienciar de les pèrdues que pateix una infància que està sent víctima d'una cruel guerra, o involucrar i transmetre estos valors a la comissió infantil. Per això, els xiquets i xiquetes de la comissió han personalitzat un joguet que posteriorment ha sigut entregat a un xiquet o xiqueta víctima de la guerra d’Ucraïna.

Finalment, la falla Duc de Gaeta-La Pobla de Farnals ha impulsat l’acció ‘Sempre solidaris’ amb la qual s’ha celebrat una nova edició de Postals de Nadal en benefici de l’Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de València (AFAV), la incorporació en les dos falles -gran i infantil- de panells tàctils de la mà de Maakt Inclusió amb els quals les persones amb problemes de visió podien "veure" i escoltar l'explicació de la falla mitjançant àudios que es podien descarregar amb un codi QR, o la col·locació de pictogrames en tot el casal per a facilitar la comunicació amb les persones que no es comuniquen amb les paraules, com és el cas de les persones autistes.

Pujar