30 de maig de 2020 30/5/20

Falles ajornades…ara què?

Falles ajornades…ara què? - (foto 1)

  ada 19 de març les falles han tancat l'exercici festiu al llarg de tota la seua història. Les falles de 2020 ja han passat a la història al ser les primeres que no es celebraran en estes dates. Així, després de l'anunci del President de la Generalitat, Ximo Puig, van quedar ajornades sense esperant una millora de la situació sanitària. El coronavirus no ha matat a les falles però si les ha deixades a la vora del KO.

  Són molts els dubtes que es generen en les comissions falleres després d'este anunci. Tota activitat festiva queda temporalment suspesa pel que tota contractació (bandes de música, xurreries, pirotècnia i fins i tot artistes fallers) queda pendent dels esdeveniments. És molt el volum de negoci que es mou en esta festa i tot queda pendent d'un fil després d'este ajornament.

  Estos són alguns dels problemes que es plantegen:

  •  Les grans falles de secció especial i 1ªA porten des de divendres passat prenent les seues demarcacions fins i tot havien iniciat la seua plantà. Despesa que s'haurà d'assumir ja que ara tocarà el seu desmuntatge i magatzematge de nou a l'espera.
  •  Els artistes fallers en gran part realitzen també treballs per a les Fogueres d'Alacant que se celebraran, si no hi ha contratemps, el mes vinent de juny. No poden emmagatzemar les falles que ja estaven llestes per a plantar en els seus tallers alhora que fan els seus treballs per a fogueres.
  •  Són molts els contractes tancats en concepte de pirotècnia, música, flors, que s'hauran de cancel·lar o deixar en suspens amb el desajustament pressupostari que suposa a totes les parts.
  •  El calendari també comportarà modificacions més enllà dels actes festius. L'any econòmic de tota la indústria festiva veurà alterats els seus temps amb els desajustaments pressupostaris que suposen. El mercat de fitxatges d'artistes no es resoldrà fins a la cremà (com cada any) amb la incertesa que suposa. Este gremi artesà és el gran perjudicat d'esta circumstància.
  •  Des dels diversos estaments festius s'ha sol·licitat a les comissions a quantificar les pèrdues econòmiques a causa d'esta situació d'excepció amb la condició de poder avaluar en un termini prudencial les ajudes que se'ls puga oferir des d'Ajuntament, Generalitat i Govern Central.

  Com resa el lema d'una falla municipal portada mala sort “açó també passarà”.

  Especial Coronavirus a Castelló, Valencia y Alacant

  Especial Coronavirus a Castelló, Valencia y AlacantEntrar en el especial
  Pujar