25 de novembre de 2020 25/11/20

La Facultat de Física convoca la fira-concurs Experimenta per a fomentar la ciència i la divulgació en estudiantat preuniversitari

  Experimenta celebra enguany el seu quinzé aniversari amb la declaració, a més, de projecte d’interés social beneficiari de mecenatge. Es tracta d’un reconeixement de la Generalitat Valenciana a aquesta proposta, que proposa divulgar la cultura científica de la ciutadania, visibilitzar la dona i la xiqueta en la ciència, i millorar la formació en ciència i tecnologia de l’alumnat, donant suport a les vocacions científiques i oferint activitats lúdiques al públic infantil.

  En Experimenta, així, es vol convertir l’alumnat en protagonista actiu i creatiu, i en divulgador de la ciència. Amb l’ajuda d’una tutora o un tutor, individualment o en grups d’un màxim de 4 persones, les i els participants han de preparar un projecte experimental d’àmbit STEM i mostrar-lo i explicar-lo al públic en la fira (en la qual hi haurà al voltant de 5.000 persones). Les propostes posaran de manifest algun principi físic o la seua aplicació pràctica, i especialment la interrelació entre ells.

  Encara que en la fira-concurs Experimenta hi ha dues categories de concurs (demostracions i experiments de física o projectes d’aplicacions tecnològiques), l’objectiu en els dos casos és treballar a través de projectes la relació entre ciència i tecnologia amb un important component experimental. Entre tots els projectes que es presenten en la fira es concediran cinc premis. Quatre d’ells estaran valorats en 300 € i el restant, al projecte més votat pel públic visitant, amb 200 €. També es concediran diferents mencions d’honor.

  El comitè organitzador de l’esdeveniment està format per la professora de la Facultat de Física Chantal Ferrer com a coordinadora i per Jordi Vidal, Miguel V. Andrés i Amparo Pons. En les bases es recalca que el bon funcionament, la correcta comprensió del treball per part els grups participants i la claredat de les explicacions seran aspectes molt valorats. En finalitzar la fira se celebrarà el lliurament de premis. L’organització cuida especialment la participació de les dones en una iniciativa de física i tecnologia en la qual, des de fa alguns anys, constitueixen el 50% de les aproximadament 400 persones concursants.

  Entre els reconeixements, també s’entregaran premis als departaments del professorat amb projectes guanyadors i se certificarà el treball associat a la supervisió dels projectes presentats com a projecte d’innovació reconegut per la Conselleria d’Educació. També es realitzarà una exposició posterior a la Fira Experimenta dels projectes premiats, en la qual es gravaran vídeos de l’estudiantat participant explicant les propostes i que es pujaran a Internet com a materials docents i de divulgació.

  Aquesta iniciativa compta amb un projecte competitiu de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), a més de la col·laboració d’altres entitats, com el Museu de les Ciències Príncep Felip de València, l’Ajuntament de València, l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), la Reial Societat Espanyola de Física, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació-Càtedra de Divulgació de la Ciència UV, la Delegació per a la Incorporació a la UV, el Centre de Formació i Qualitat, i la Unitat d’Igualtat de la UV, el Grup de Treball de Física Arquímedes, el grup d’investigació ScienceFlows, i entitats externes com a Caixa Popular, APTCV i Analog Devices.

  Experimenta va nàixer en 2005 amb l’objectiu d’involucrar l’estudiantat en l’any Mundial de la Física d’una manera activa i creativa. L’entusiasme dels concursants i dels visitants va ser extraordinari i va contribuir a transformar-lo en un esdeveniment anual.

  Més informació sobre Experimenta 2020:

  http://go.uv.es/experimenta/feria20

  http://go.uv.es/experimenta/fira20

  Inscripció en Experimenta 2020: http://go.uv.es/experimenta/inscripcio

  Pujar