elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

150 estudiants de Batxillerat valencians, científics per un dia a l’Institut de Física Corpuscular

150 estudiants de Batxillerat valencians, científics per un dia a l’Institut de Física Corpuscular

    L'Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-Universitat de València) organitza un any més les masterclasses en física de partícules, un taller pràctic en el qual 150 estudiants de Batxillerat de 51 instituts de la Comunitat Valenciana es converteixen en físics de partícules per un dia treballant amb dades del Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC) del CERN.

    Se celebren dues sessions, els dies 1 i 8 de març, dedicades als dos grans experiments del LHC on participa l'IFIC, ATLAS i LHCb. Posteriorment, els alumnes valencians compartiran els seus resultats amb altres estudiants d'Alemanya, França, Itàlia, Suècia, Suïssa, Regne Unit, Egipte i Perú. Aquesta activitat té lloc a 52 països durant els mesos de febrer i març, sumant més de 13.000 estudiants participants.

    Al matí els alumnes reben una sèrie de xarrades d'introducció a la física de partícules, al LHC i als seus experiments, impartides per investigadors de l'IFIC en el saló de graus Lise Meitner (Facultat de Física, Campus de Burjassot). A continuació se'ls proposa realitzar un exercici amb dades reals obtingudes per en el LHC en les sales d'informàtica de la Facultat. Posteriorment, els estudiants comparteixen els resultats per videoconferència amb altres instituts des de la seu de l'IFIC en el Parc Científic de la UV (Saló d'Actes, Edifici de Capçalera).

    En la primera sessió dedicada a l'experiment LHCb (1 de març), els alumnes mesuren el temps que tarda a desintegrar-se el Mesó D0, una de les partícules produïda en l'experiment LHCb formada per una parella quark-antiquark. En estudiar la seua producció s'esperen obtenir pistes sobre per què el nostre Univers està fet de matèria i no d'antimatèria. Aqueix dia, es connecten amb la Technische Universität (Dortmund, Alemanya), Università di Ferrara (Itàlia), Plymouth University (Regne Unit) i el Laboratoire d'Annecy li Vieux de physique des particules (França) per a compartir resultats.

    En la sessió dedicada a l'experiment ATLAS (8 de març), els alumnes han de demostrar que el protó, un dels constituents del nucli de l'àtom, té una estructura interna formada per quarks, les 'rajoles' de la matèria. A més, cercaran senyals del bosó W, partícula que intervé les interaccions febles (una de les quatre forces fonamentals de la naturalesa). Els resultats es comparteixen amb alumnes en la Universitat de Lund (Suècia), Ginebra (Suïssa), Bibliotheca Alexandrina (Egipte) i Llima (Perú).

    L'Institut de Física Corpuscular, Centre d'Excel·lència Severo Ochoa amb una important participació en el LHC i els seus experiments, ha contribuït a aquesta activitat des dels seus començaments, l'any 2004. L'IFIC realitza un important esforç per a divulgar la física de partícules en l'àmbit educatiu, mitjançant la participació en cursos de formació del professorat o en les fires científiques Expociència i Experimenta. Enguany participen 54 professors en la masterclass.

    La masterclass en física de partícules 'Hands on Particle Physics' està promoguda per la Universitat Tècnica de Dresden (Alemanya) i QuarkNet en col·laboració amb IPPOG, una xarxa internacional per a la divulgació de la física de partícules on participa Espanya.

    Pujar