30 de setembre de 2020 30/9/20

FAO-Espanya desvetla des de València l’augment de la fam al món en 815 milions de persones

FAO-Espanya desvetla des de València l’augment de la fam al món en 815 milions de persones - (foto 1)

  Hui s'han inaugurat a la ciutadania les jornades agroecològiques "Societat Civil, Alimentació i Ciutats Sostenibles", que se celebren al Palau de l'Exposició i que busquen oferir un espai a la societat civil per a debatre sobre la governança alimentària urbana. "Estem fent un pas important i estem posant en primera línia tota la preocupació per les problemàtiques alimentàries", ha exposat l'alcalde Joan Ribó a l'acte inaugural d'este matí. Per la seua banda, el representant de FAO-Espanya ha desvetlat des d'esta trobada a València les últimes dades referents a subnutrició, disponibles des de hui. Segons ha relatat Arturo Angulo, la subnutrició al món ha experimentat un increment fins als 815 milions de persones afectades. Tal i com ha explicat el representant de FAO, en els últims anys, s'havia baixat esta xifra des dels 900 milions de persones fins als 750 i 800. Unes dades "molt preocupants" que conviden a reflexionar des de València.

  Les causes apuntades per Angulo es basen, sobretot, en l'augment dels conflictes bèl·lics: "un dels objectius del desenvolupament sostenible mundial és arribar a 'zero fam' l'any 2030. Però si seguim actuant de la mateixa manera, no arribarem a assolir eixa fita. Per això, Angulo ha fet una crida a ajuntaments i a la resta d'administracions estatals i supranacionals per a posar vies de solució.

  Estes jornades, celebrades en el marc de la Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible – València 2017, tenen com a objectiu enfortir els processos i les ferramentes de governança alimentaria i afavorir la creació d'una Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia. De moment, ja s'han adherit formalment 8 municipis a esta xarxa iniciada per l'Ajuntament de Saragossa i altres 10 estan en procés d'adhesió, com ha indicat Teresa Artigas, regidora de Medi Ambient i Mobilitat de Saragossa, ciutat encarregada de l'impuls d'esta xarxa.

  "El problema alimentari afecta les persones que patixen la seua mancança però també a les que per sobrepès i obesitat està generant problemes de salut. Estan augmentant a Espanya de forma alarmant els problemes d'obesitat", ha dit l'alcalde, que també ha recordat l'abandó de l'agricultura de proximitat. Per a solucionar eixos problemes, Ribó ha explicat que és necessari "un treball en xarxa i transversal, que abasta a molts servicis de l'Ajuntament però que és un assumpte en el qual s'està treballant i amb bastant èxit".

  A més, l'alcalde ha apostat per fomentar l'agroecologia mitjançant la incorporació de gent jove, la conscienciació a la ciutadania i el desenvolupament d'horts urbans, que permeten "aproximar la relació entre l'àmbit de la ciutat i l'àmbit més rural". Joan Ribó ha apuntat també la necessitat de fer més rendible l'agroecologia i d'augmentar la producció i el consum dels productes de quilòmetre 0.

  Per la seua part, Arturo Angulo, responsable d'Alianzas – FAO Espanya, ha destacat que "per a solucionar l'ingent problema de malnutrició hem d'estar tots els actors relacionats i cada vegada més som conscients que les ciutats tenen un paper molt important, perquè són les que més prop estan de la ciutadania i les que articulen gran part de les polítiques que es realitzen".

  "Les ciutats tenim el repte de garantir una alimentació sana, saludable, sostenible, propera i segura per als nostres habitants", ha indicat per la seua banda Teresa Artigas, "tenim ferramentes que podem usar des de les administracions i per això hem de recórrer un camí que si és compartit amb altres municipis tindrà una major força i un major coneixement de les experiències que funcionen".

  Pujar