elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Nau, escenari de la I Biennal de Teatre Universitari de la Xarxa Vives

La Nau, escenari de la I Biennal de Teatre Universitari de la Xarxa Vives

    La Sala Matilde Salvador del Centre Cultural la Nau de la Universitat de València acollirà el proper dimecres 4 de juliol, des de les 17:30 hores,  la I Biennal de Teatre Universitari de la Xarxa Vives. La mostra, interuniversitària i itinerant, es presenta en la seua primera edició sota el format d’una marató de teatre, caracteritzat per la representació de diverses obres, de curta durada, en una mateixa jornada. El repartiment d’actrius i actors amb què comptarà la Biennal són els grups de teatre de les universitats d’Alacant, Internacional de Catalunya, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra i València.

    Apologia de la cultura, denúncia social o la Grècia clàssica entre les propostes d’enguany

    L’aposta per una programació variada que incloga noves propostes escèniques emergents és sense dubte un dels atractius clau d’aquesta primera edició. La Biennal pujarà el teló a les 17:30 hores, amb ASSAIG, Grup de Teatre de la Universitat de València i un fragment de ‘En defensa de la cultura 1937-2018’. El director i dramaturg valencià Javier Sahuquillo homenatja a través d’aquesta obra el 80é aniversari del II Congrés Internacional d’Escriptors en Defensa de la Cultura, que es va celebrar a València en plena Guerra Civil l’any 1937, i que va congregar a més d’un centenar d’intel·lectuals internacionals al cap i casal, aleshores capital de la II República. 

    L’Aula de Teatre de la Universitat d’Alacant representarà l’obra ‘En defensa. Un concierto de despedida’, de Lola Blasco, a les 18.15 hores. La dramaturga alacantina,  premi nacional de literatura dramàtica 2016, pren com a referent Les Tristia d’Ovidi i presenta una obra amb un fort component reflexiu, que aborda la incertesa i la frustració que viuen els joves marcats per la precarietat laboral, l’exili i l’acceptació de la mediocritat.

    L’antiga Grècia tindrà el seu espai a la Biennal a partir de les 19 hores. L’Aula de Teatre de la Universitat Pompeu Fabra representarà ‘Antígona’, de Sòfocles, i traslladarà als nostres dies els eterns dilemes humans mereixedors d’una anàlisi actual, com són el de l’oposició de la llei contra la moral i el del seny contra els ideals.

    A les 19:45 hores serà el torn del Grup de Teatre de la Universitat Miguel Hernández d’Elx amb la funció ‘Una mirada, un pensament’, basada en poemes de Vicent Andrés Estellés. El director, Adán Rodríguez, ha emprés el repte de transformar la poesia en teatre amb aquest espectacle, que enarbora un cant antifeixista i una fuga a través del teatre i de la poesia que alterna les imatges de la repressió i de la desesperança amb les de l'amor i la dignitat humana.

    ‘Què és i què no és art’ és la pregunta que planteja el Grup de Teatre de la Universitat Internacional de Catalunya amb l’obra ‘Quin Quadre!!!’, que veurà la llum a La Nau a les 20:45 hores. L’obra, de redacció col·lectiva, transmet un missatge vital carregat de joventut, música i humor, que qüestiona el límits de la consideració artística en la societat.

    Ja a les 21:30 hores, la marató de teatre clourà el programa d’enguany amb l’obra ‘Mary de Frankestein’, una adaptació lliure de ‘Frankenstein o el Prometeu modern’, de la dramaturga britànica Mary Shelley. L’Aula de Teatre de la Universitat Politècnica de València donarà pas a la història d’un esguerro femení, creat per un monstre, i de nom Mary. Una història de solitud, desolació i la ira com a única forma de defensar la dignitat.

    Aquesta primera edició de la Biennal també crearà un espai de formació teatral. Així, els grups de teatre universitaris compartiran coneixements, experiències i es formaran a través de diferents tallers i cursos que s’organitzaran en el marc de l’activitat. 

    Pujar