elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

‘Eròtica techno en l'arquitectura valenciana’, el projecte editorial i expositiu que explora els vincles entre la música techno i els edificis moderns

‘Eròtica techno en l'arquitectura valenciana’, el projecte editorial i expositiu que explora els vincles entre la música techno i els edificis moderns
  • La fotografia és el canal per a explorar la profunda relació entre l'arquitectura del moviment modern i la música techno valenciana

  • El projecte inclou tant una publicació com una exposició que es podrà visitar des del 4 de març en Las Naves

  • El projecte incorpora una peça de música techno inspirada en els paisatges arquitectònics fotografiats, creada pels artistes Domen i Sou Allen, discjòqueis residents de la discoteca Barraca

MÉS FOTOS
‘Eròtica techno en l'arquitectura valenciana’, el projecte editorial i expositiu que explora els vincles entre la música techno i els edificis moderns - (foto 2)
‘Eròtica techno en l'arquitectura valenciana’, el projecte editorial i expositiu que explora els vincles entre la música techno i els edificis moderns - (foto 3)

’Eròtica techno en l'arquitectura valenciana’ explora la relació entre l'arquitectura del moviment modern i la música techno, localitzant-se a València com a territori d'estudi, i tenint com a objectiu la posada en valor de totes dues manifestacions patrimonials mitjançant canals de difusió diferents als habituals, com puguen ser la fotografia, la música o l'exhibició.

El projecte inclou material editorial, fotogràfic i sonor, que es podrà conéixer en Las Naves a partir del dijous 4 de març. La presentació del llibre, a càrrec dels seus editors Daniel Escobedo i Ricardo Ruíz, directors del projecte i fundadors de Altre, editorial valenciana, va acompanyada d'una exposició amb algunes de les fotografies que s'inclouen en el llibre, a més d'una peça de videoart i una composició sonora.

Aquest projecte, promogut per València Capital Mundial del Disseny 2022 en col·laboració amb Las Naves i l’Ajuntament de València, sorgeix d'una idea de València Techno Culture, un col·lectiu que aprofundeix en la didàctica i difusió de la música techno valenciana.

’Eròtica techno en l'arquitectura valenciana’ recull dos assajos breus dels doctors arquitectes experts en la matèria –Débora Domingo i Mario Montesinos-, juntament amb un assaig fotogràfic de l'arquitecte Ricardo Ruíz, conformant així un recorregut per tots aqueixos paisatges arquitectònics -i sonors-, on les estructures rítmiques i repetitives del formigó, amb les seues llums i les seues ombres, ens remeten a l'estructura sonora d'una cançó techno. La publicació recull tot un catàleg arquitectònic d'edificis i construccions valencianes a partir de fotografies en blanc i negre, fosques i sense presència humana.

Tal com expliquen Daniel Escobedo i Ricardo Ruíz, “hem volgut que l'arquitectura fóra la protagonista d'aquest projecte, una arquitectura plena de ritmes i nuesa material, amb una component formal molt bruta, sense elements superflus, que ens porte a fantasiar en el nostre món interior. Busquem crear una analogia entre la composició matemàtica de l'arquitectura i la música techno: amb els seus pautats ritmes i la seua mateixa contundència formal”.

“Aquest projecte posa en valor l'arquitectura des d'una perspectiva diferent a l'habitual i pretén atraure a un públic no professional que vulga descobrir el patrimoni valencià des d'una nova mirada, relacionada amb la música techno valenciana i les nostres arrels. Un recorregut per la ciutat diferent que ens porta a mirar edificis molt habituals des d'una nova mirada: l'antiga Fe, l'Escola d'Agrònoms, la Facultat de filosofia i ciències de l'educació, el Teatre Musical o Espai Verd es descobreixen com a edificis d'arquitectura moderna que des d'una mirada subjectiva relacionada amb les matemàtiques i la repetició, conformen el motiu d'aquesta expo”, ha explicat Xavi Calvo, director de València Capital Mundial del Disseny 2022.

El regidor d'Innovació de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha destacat que “amb aquesta exposició Las Naves, com a centre d'innovació de l'Ajuntament de València, estreta els seus llaços amb la World Design Capital València 2022 per a, des de la innovació, la creació i la reflexió, aconseguir una ciutat més saludable, sostenible, compartida i emprenedora, tal com perseguim des de l'estratègia d'innovació Missions València 2030, on la cultura és una eina molt important amb la qual treballar la innovació social”.

El projecte incorpora així mateix una cançó de música techno inspirada en els paisatges arquitectònics fotografiats, creada pels artistes Domen i Sou Allen, discjòqueis de la mítica discoteca Barraca. Sons de la construcció, soldadures, martellades i un ritme aclaparador del baix a 130 BPMs, ideal per a sonar durant les últimes hores de la nit. El videoclip de la cançó ha sigut desenvolupat per l'artista visual Sergi Palau, que ha treballat a partir de les fotografies del projecte.

En definitiva, tot un conjunt de materials que podrien ser el preludi d'una investigació més àmplia o derivar el projecte cap a nous horitzons, nascuts sota l'objectiu de divertir-se, aprendre i posar en valor el patrimoni local. Un projecte que permet submergir-se en el relat del seu territori a través de disciplines aparentment allunyades però amb grans punts de connexió.

Perquè tal com es pot llegir en el pròleg del llibre, “aquesta relació entre música i arquitectura no és nova. En els escrits teòrics fundacionals del Moviment Modern, les al·lusions als ritmes compositius de Le Corbusier són perfectament extrapolables als patrons que regeixen la composició de la música techno, realitzada per ordinadors”.

Per part seua, l'exposició romandrà oberta entre el 4 de març i el 9 d'abril en Las Naves

València Capital Mundial del Disseny 2022

La ciutat de València serà Capital Mundial del Disseny en 2022, després de la designació bianual duta a terme per la reconeguda institució World Design Organization. El projecte, promogut per la Associació València Capital del Disseny, compte des dels seus inicis amb l'impuls del Ajuntament de València, de la Generalitat Valenciana, IVACE, Visit València, Fira València i La Marina de València. A més de tindre com a entitats promotores a l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) i al Col·legi de Dissenyadors d'Interior de la Comunitat Valenciana (CDICV).

És una iniciativa que ha traspassat el local per a convertir-se en un projecte nacional amb el suport de tres ministeris: el Ministeri de Cultura i Esport; el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme; i el Ministeri de Ciència i Innovació, a més de moltes altres altres institucions. Així mateix, ha rebut el suport d'empreses col·laboradores com Actiu, Andreu World, Escato, Grup Torrecid, l'Institut de Biomecànica de València, La Impremta, Martínez Medina, Padima, Point, Profiltek, Punt, Tau Ceràmica, Vés-los e Vents, Vondom i Zumex, així com d'institucions amigues com ComunitAD, READ, Art en Blanc, Dimova, el Col·legi Oficial de Publicitaris de la Comunitat Valenciana i el Col·legi Territorial d'Arquitectes de València.

Pujar